Skocz do zawartości

[ok. 2000] Rower MTB 27,5" Unibike evolution, cross traction, giant talon czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Używany za 2000 jest wyjątkowo dziadowsko wyposażony, w dodatku bez poszerzanej sterówki ... ktoś chce cię wpuścić w kanał.

Napisano

Słabo wyposażony jak na używkę za 2000, za długi (prawie 600mm) w dodatku przekrok rozmiaru M to 83,5 cm , jest za wielki ...

Napisano

Czyli z 27,5" najlepszy był by ten unibike evolution? Moglibyście polecicić jeszcze jakieś inne ciekawe rowery w podobnej cenie?

Napisano

A czy przy moim wzroscie (172 cm) mozna kupować 29era?

W kroku mam 80 cm. Sorki za post pod postem, ale pisze z telefonu.

Napisano

W porównaniu do evolution (400 zł różnicy) dostajesz xcra z blokadą z kierwonicy, hamulce deore a nie alivio, tylną przerzutke slx i lepszą korbę a reszta to jest bardzo porównywalna jak patrze. Trochę zbić cene i ok.

Napisano

Ja kupiłem Northtec Gravity 27,5 DR. Zastanawiałem się nad Unibike Flite ale był droższy i nie można było się przymierzyć do roweru. Ja mam 173 i przekrok 76 bez butów. Mam ramę 17" i to jest max - mogła by być ciut mniejsza ale producent takowych nie ma.

Napisano

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem unibike'a evolution :). Mam takie pytanie: czy blokowanie amortyzatora nie wpłynie na jego żywotność? Bo dealer gianta powiedział mi, że sam ma fox'a za ponad 2k, ale go nie blokuje, bo wie, że się rozwali. Co o tym sądzicie?

BTW-czuć różnicę w prędkości w porównaniu do 26".

Napisano

Blokuj spokojnie, hydrauliczne blokady są spoko. Ważne tylko byś nie zapomniał go odblokować przed wjazdem na jakieś mocniejsze trasy. Niby tam jest zabezpieczenie i przed takimi pomysłami (sam już parę razy zapomniałem) ale nie ma co ryzykować.

Nawet jak się po paru latach zepsuje to to i tak warte w porywach ze 300zł. A już za 500 da się upolować dużo lepsze.

Napisano

A czy to normalne, że gdy kręcę pokrętłem od regulacji twardości to coś w środku jakby przeskakuje? 

A, i jeszcze jedno: czy mogę w nim zamocować torebkę na górny róg ramy? Pytam, gdyż są tam linki od hamulca i przerzutki i nie wiem, czy nie będzie przeszkadzało :)

Napisano

Tak, bo to nie regulacja twardości tylko SAG - naprężenie wstępne.

W skrócie - to niby łatwe, ale początkowo bardzo skomplikowane. Polecam wygooglować artykuły na ten temat, bo ustawianie tego to dłuższy i bardziej skomplikowany proces :)

Napisano

Dobry wybór kiro. Sprawdzony polski sprzęcik. Jest jeszcze fajny Mbike Renegade!? z 27,5 w podobnej cenie też na alivio/deore.

Bardzo się zastanawiam nad Evolution tylko trochę boję się że górna rura za wysoko. Większość ram teraz ma kształt tam pod większym kątem.

A co do pchania większej kasy w taki rower to niech mnie ktoś poprawi bo ja też na drodze kupna - to już w XT z tyłu i lepszy amor, nie?

Napisano

@pierotez-dotychczas jeździłem na jakimś rowerze typu komunijnego również w rozmiarze 19" i przyznam, że rama w evo w tym samym rozmiarze wydaje się większa, ale przy moim wzroście(172) jest naprawdę spoko. Jednak póki co niewiele na nim jeździłem, bo cały czas u mnie leje i trochę szkoda brać mi w taką pogodę nowego roweru do lasu, więc ujeżdżałem starego :D. Ja osobiście nie chcę pakować kasy w xt'ki, bo i tak obecne się kiedyś zepsują i wtedy zainwestuję w coś lepszego ;). Rowerek spoko-deorka z tyłu daje radę ;). Jutro jak nie będzie lało to postaram się zrobić na nim kilkadziesiąt(a może set) km i zdam relacje ;). Żałuję tylko, że wcześniej nie sprawiłem sobie takiego sprzęta ;/.

A czy tą torebkę da się zamontować w rogu?

http://allegro.pl/sakwa-trojkatna-pod-rame-spencer-torebka-i4404237923.html

Napisano

Żałuję tylko, że wcześniej nie sprawiłem sobie takiego sprzęta ;/.

:) :) znam unibajki. Parę razy się przymierzałem do crossów, mtb i za każdym razem olśnienie - my robimy takie sprzęty. Sztywne, zwrotne, przyzwoita waga. Potem był cza na przemyślenia nad budową acctent pika29 ale chyba budrzet x 2.

Co do ramy przy wzroście 172 wziąłeś 19" -kę?! Dla mnie np. xenon28" 19" był na styk przy moich 174cm. A przy mtb, no nie wiem, chyba z deczka przy duża.

Napisano

Mam nogę 80cm i jeszcze chyba troszkę urosnę, więc wiesz ;). Poza tym wg. wszelkich tabelek do wyboru wielkości ramy wychodziło mi zawsze 19".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...