Skocz do zawartości

[Napęd] Przeskakuje nowy łańcuch.

lukas221

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie... to nie to. Wymieniłem hak, nadal przeskakuje, teraz to już zauważyłem że nawet na 1x9. Czyżby zapadki w bębenku ? Za 4 dni mam wyjazd a tu rower nie jest sprawny (panika!).

Napisano

Nie jest to wykluczone. Ale gdyby to był bębenek, to obserwowałbyś to prawie na każdym przełożeniu. Żeby to zauważyć na lżejszych musisz naprawdę mocno depnąć. Mi bębenek ostatnio strzelał. Ale przesmarowałem i jest póki co spokój...

Napisano

U Ciebie na początku historii było dobrze, czyli coś mogło się poluzować, a więc, może to banalne, ale upewniłbym się na Twoim miejscu czy odpowiednio dokręcasz zacisk koła, z fotek wnioskuję, że nie są to szybko-zamykacze więc może to coś da.

Jak możesz to wrzuć też fotkę blatów korby.

Napisano

Zaraz wrzucę fotki, dodam że teraz przeskakuje na wszystkich x3 zębatkach przednich. Jak dla mnie 800km to jest nowy, kupiłem go całkiem niedawno.. a jeżdżę tylko szosowo na najwyższych przełożeniach. Napęd raczej szanuje, smaruję, czyszczę.

Przyznam szczerze że nie wiem co jest nie tak, chciałem go oddać do serwisu ale nie ma tyle czasu, minimalny czas oczekiwania to 3 dni.

Wcześniej pisałem że na starym łańcuchu jest ok, teraz sprostowanie. Wcześniej rzeczywiście jak wrzuciłem łańcuch to przeskakiwało, ale teraz wrzuciłem znowu i nie przeskakuje. Zrobiłem tak: wrzuciłem nowy przejechałem, przeskakuje, wrzuciłem stary, przejechałem - nie przeskakuje, znowu wrzuciłem nowy - przeskakuje. Nowy jest jakieś 2 ogniwa krótszy od starego.

Napisano

To może chodzi o spinkę łańcucha, jak jest za mocno ściśnięta i węższa w jednym miejscu to łańcuch nie będzie się wpasowywał w zębatki

Napisano

Powoli kończą się opcję, korba jest zdrowa więc trzeba próbować ponownie ustawić przerzutkę tylną. Ja spróbowałbym zmniejszyć odległość przerzutki od kasety tą trzecią śrubą do regulacji. Kolejne pytanie: na przełożeniach typu 2x4 też Ci strzela?

Napisano

Czyli strzela tylko na tych zębatkach które nie są integralną częścią kasety, więc ja bym sprawdził jeszcze mocowanie kasety na piaście, może ten klin się wyrobił.

Jeżeli jest tak jak mówisz, to znaczy wyrobiłeś kasetę to jak wyjaśnić, że drugi łańcuch działa poprawnie?

Napisano

Nie nie strzela. Strzela na kasecie, na przełożeniach od 9 do 7 prawdopodobnie w 2 tygodnie zjechałem kasetę, jak to jest możliwe..

Ile w końcu ma przejechane sama kaseta?

Po objawach wygląda mi, ze stary wyciągnięty łańcuch pasuje do tej kasety ( do obecnego zjechanego już kształtu zębów) i nie przeskakuje, a nowy nie został przez tę kasetę "przyjęty".

Czyli rada dojeździć na starym łańcuchu i kasecie ile się da i wymienić cały komplet.

Napisano

I tu ciekawostka: mam u koleżanki identyczny objaw. Nowy łańcuch na najmniejszej zębatce w wolnobiegu przeskakuje. Rower najechane ma 1400km, trekking, koleżanka lekka, nie ciśnie ale fabryczny łańcuch wyciągnęła o 2,5 ogniwa. Wymieniliśmy na HG50, napęd pracuje miękko, perfekcyjnie... poza 14T (tam to jest najmniejsza koronka). Objaw dokładnie jak opisano: łańcuch podskakuje na koronce, idealnie co pół obrotu korbą, gdy siła na pedałach jest największa.

Wolnobieg nie jest zjechany, koleżanka twierdzi, że 14T które jest ostatnią koronką nie używała prawie wcale. Wizualnie kształt zębów wygląda prawie wzorowo. Postaram się o zdjęcie w najbliższym czasie.

Wstępnie podejrzewam krzywy hak lub wózek, może też syf na kółeczkach bo był mocno nabity a nie było warunków aby czyścić. Przełożenia wchodzą idealnie, wyregulowana przerzutka jest prawidłowo.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli przerzutką jest np szadoł, może to być problem śruby B. Zdarzały sie przypadki że np nowiuśka kasetę X0 i przez każdego chwalony C9 skakał ... ciężko tu wskazać przyczynę ...

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam przyczynę, po 500km problem ustał. A więc, główna przyczyna to zbyt duże zużycie małej zębatki. Po 500km łancuch się troche rozciągnął i zaadaptował małą zębatkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...