Skocz do zawartości

[korba] Szybsza korba

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już mam powoli dość tej korby, dziś podjechałem do Air Bike gdzie kupiłem rower, nastałem się w korkach ze 2h, ale sprzedawca pochylil się nad moim "problemem". Radzil mi wziasc korbe 50-39-30 i mowil, ze to szosa, ale dla juniorków :)

Dal mi się przejechać taka fajna kolarzowka, co miała 2 blaty z porzodu z czego większy to 53z, myslalem, ze się na tym nie da jechać, ale o dziwo się dalo! 

Wiecie co, może i marudzę za bardzo, trzeba będzie najpierw te korbe zajezdzic a później się najwyżej przymierze do tej 50-39-30. Jeszcze jednak jak ma ktoś do mnie sile to poproszę o porade jaka dobra i niekoniecznie super droga (bo jak się jednak nie będzie nadawac?) korba 50-39-30 do napedu z tylu 9rz będzie dobra. Wiem już, ze nie powinna być na tzw kwadrat. Dlugosci korb jeszcze nie wiem jakie, ale to już wiem jak dopasować. No i chyba to 39 załatwi mi sprawę konieczności przerzucania. (chce jezdzic możliwie caly czas na srodkowej zębatce)

ps koronek do tej korby nie znalazł. Mowi, ze można sprobowac cos dobrac, ale nie ma zadnej pewnosci

Napisano

Czyli po prostu mam nogami szybciej zap...? :) to musze korby krótsze. A już tak naprawdę, to podjalem decyzje, także dzięki Wam. Zostaje przy tej korbie! Natomiast  po tym wszystkim jak baba mam chandrę i musialem cos zakupić. Kupilem wiec przerzutki: przednia DEORE XT 3X9 FD-M770 i tylna DEORE XT SHADOW SGS RD-M772 Sam to dobrałem na Allegro i jutro podjade jeszcze do sklepu AIR BIKE umowic się na montaż. No i ciekawe czy dobrze wybrałem i czy się one będą nadawac. Może ktoś z Was rzuci okiem? Do sklepu i tak musze podjechać (znowu cale miasto) bo dziś pan mi dal superowa kolarke co bym się przejechal, ale wzial dowod, ja się przejechałem, rower oddalem a on dowodu nie. I tak oto wygladala moja historia z korba :)

Napisano

Czyli po prostu mam nogami szybciej zap...?

Wbrew pozorom zacznij kręcić normalnie - czyli przynajmniej z kadencją 90. Na 36x12 można spokojnie jeździć 35 km/h bez jak to określiłeś zap... - to norma. Ja tak jeżdżę i jak na moją formę i potrzeby szybciej jeździć nie planuję.

W bieganiu problem jest ten sam, 90% biega zbyt długim, siłowym, nieekonomicznym krokiem. 

Przerzutki możesz sam w 10 minut zmienić, szkoda pieniędzy na sklep. No ale jak Ci się nie chce samemu, to w serwisie od razu wymień linki i pancerze, to tylko parę złotych. Wyczyść też napęd, bo woła o pomoc :)

PS

Przerzutkę z przodu używa się na tyle rzadko, że nawet te tanie z niskiej półki spokojnie mogły zostać. 

Napisano

Racja. Sąsiad cię objeżdża, bo jeździsz za twardo i przez to się szybciej męczysz. Wiesz jaki ja mam największy blat w rowerze? Oszałamiające 38 zębów :). Jazda 35 km/h na takim blacie to nie jest najmniejszy problem, mam jeszcze dwie zębatki z tyłu w zapasie.

Zwiększanie blatów to nie jest żadne rozwiązanie, bo do ukręcenia takiego przełożenia trzeba jeszcze odpowiednio większej siły, którą mało kto ma. Jak zwiększysz blat, to nie będziesz jeździł szybciej. Będziesz jeździł tak samo, tylko kręcił będziesz wolniej. Co jeszcze pogorszy sprawę.

Napisano

Dzieki Wam! co do korby to przekonaliście mnie, zostaje przy aktualnej tj 48/36/26. Oprocz przerzutek, które już z allegro zamowilem dodałem jeszcze kasete SHIMANO DEORE TIAGRA CS-HG50-9 11-30 (miałem 11-32 ale tej zębatki 32 nie uzywalem) i lancuch SHIMANO DEORE XT CN HG93 9rz. Calosc 520 zl z wysylka. Oddam rower do serwisu, bo o ile przerzutki bym zmienil sam to lancucha i kasety nie. I nie wiem jak się ustawia dlugosc lancucha, poczytam, ale to już tak z ciekawości. Co do sąsiada to jest on bylym piłkarzem, czołowym napastnikiem także to inna polka mimo uplywu lat :)

ps jade zaraz po dowod to się umowie na zmiane części. W przyszłym tygodniu napisze, czy było to cos warte czy tylko moja psychikę zaspokoilo :)

Napisano

Długość łańcucha w serwisie Ci dobiorą, na przyszłość proponuję kupić bacik i klucz do kaset -  lepiej się potem czyści jak ściągniesz kasetę. Aktualna mówiłeś, że ma 42 z przodu - teraz 48?

Napisano

nie, lancucha i tak nie zdejmuje do czyszczenia. Nie jezdze po blotach, wiec go tylko przecieram uzywajac jakiegoś spray'a którego mi polecono w sklepie i kapie oliwke. Po oliwieniu odczekuje i ponownie przecieram. Dobor dlugosci lancucha sobie doczytam tak z ciekawości. Chyba nie pislalem nigdzie ze mam 42. Jeżeli tak to przepraszam za blad. Aktualnie na korbie wience to: 48/36/26 słownie czterdzieści osiem, trzydzieści szesc, dwadzieścia szesc :)

Napisano

Chyba nie pislalem nigdzie ze mam 42.

Pomyliło mi się z innym wątkiem :)

nie, lancucha i tak nie zdejmuje do czyszczenia. Nie jezdze po blotach, wiec go tylko przecieram uzywajac jakiegoś spray'a którego mi polecono w sklepie i kapie oliwke.

Jeżdżąc po asfalcie też się zabrudzi. Oliwka szybko łapie brudy :)

Napisano

Wymienilem na XT przerzutke tylna i przednia oraz lancuch, kasete zalozylem DEORE. Przerzutki XT, polecam, trzeba uzyc ciut większej sily do wrzucania z tylu na większe zębatki, ale za to minal problem "wyskakiwania" lancucha przy probie obrotu pedałami do tylu, który to opisywałem. Poprzednia przerzutka tylna ACERA RD-M390 tez dobrze przerzucala, ale ta jednak robi to szybciej i tak jakby sztywniej. Przednia tez precyzyjniej wrzuca, tu nawet roznica wieksza na plus niż w przypadku tylnej. Kasete zalozylem 11-30 i jeszcze to przelozenie 26T z przodu i 30T z tylu pozwala jezdzic w garażu pomiędzy poziomami :). Korby nie wymieniłem, bo nie znalazłem XT 48-36-26 dl 170mm z oslona. W sumie w tym rowerze powsadzali same sh*ty. Uwazajcie, bo w markowych rowerach sprzedawanych u nas chyba to standard bo w rowerze zony to samo jest. U mnie była: przerzutka tylna ACERA RD-M390 60zl, przednia ACERA M390 40zl korba SUNTOUR XCR 150zl, lancuch 40zl, kaseta CS HG20-9 40zl, i najtańsze klamkomanetki EZ-FIRE, opony i siodełko było takzke slabe. Wymienione, polecam tez opony do fitness 700x35c Schwalbe SAMMY SLICK Do wymiany zostały klamkomanetki i korba. Jedynie rama SPECIALIZED SIRRUS SPORT bardzo mi przypadla. Zarówno geometria jak i wygląd. (fotek nie mogę zamiescic bo pisze, ze 4,55KB limit to nawet miniaturka tyle nie ma)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...