pajomcek001 Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Witam. W końcu zajeździłem korbę FC-TY40, co objawia się tym, że na średniej zębatce z przodu, gdy mocniej depnę, to mi łańcuch potrafi przeskoczyć solidnie, z reguły spada mi noga z pedału. Chciałbym wymienić tę korbę, nazwijmy to - ekonomicznie, bo w niedalekiej przyszłości chcę zmienić całkowicie rower. I teraz mam problem, bo nie wiem jak rozpoznać jaki mam wkład suportu, na razie nie ściągałem samej korby, bo nie mam odpowiednich kluczy. Suport jest kwadratowy. Czy jest możliwe rozpoznanie co jest w środku bez ściągania korby, żeby kupić od razu w jednym sklepie korbę i wszystkie potrzebne klucze do jej ściągnięcia? Kolejne pytania 1. Długość ramienia korby u mnie to 170mm. Czy założenie korby o ramieniu 175mm jakoś odczuję w nogach? Nie jestem wyczynowcem, z reguły na płaskim (dajmy na to asfalcie) jadę na przełożeniu 34/24 lub 34/28 co pozwala mi pedałować z kadencją 80-90, czyli tak jak lubię. Czy to 5mm coś by zmieniło? 2. Korba z wymiennymi zębatkami kusi, ale czy zakładając najtańszy jej wariant (bo chcę zmienić rower) będę mógł kombinować z różną ilością zębów? Bo np w korbie Alivio na średniej zębatce mam 32 zęby, a na mojej aktualnej jest 34, czyli jeździłbym odrobinę wolniej. Chętnie popróbowałbym 36 zębów, jeśli w ogóle można kupić taką zębatkę? Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi
seraph Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Mufę suportową masz prawie na pewno 68 mm z gwintem angielskim, więc wystarczy kupić korbę i suport z osią o długości do niej dedykowanej. Bez demontażu starego sprzętu można to dobrać, a potem tylko wymienić... Dłuższe ramię korby to wyższy moment obrotowy, więc będzie Ci lżej jechać trochę i lekko łatwiej podjeżdżać. Na zmianę kadencji to się nie przełoży, bo obrót to obrót, ale może być tak, że zaczniesz jeździć na cięższym biegu. Mógłbyś swobodnie wymieniać zębatki. 36T oczywiście istnieje. Przy 32T nie jeździłbyś wolniej - przecież można wrzucić mniejszą zębatkę z tyłu i wyrównać przełożenie. Chociaż jeśli chcesz tanio to nie ma co brać rozbieralnej korby. Chyba, że zostawisz ją sobie po wymianie roweru.
lesieque Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Nie sprawdzisz jaka jest długosć suportu bez zdejmowania korby. Jednak Długość osi suportu jest dobierana do konkretnej korby, a nie ramy, tak więc kupując nową korbę i suport będziesz miał wszystko dobrane tak jak powinno być (no chyba, że chcesz ze względów budżetowych kupić samą korbę, a stary suport zostawić.Co do wymiennych zebatek. Możesz sobie zmieniać je jak Ci sie podoba. Jednak zawsze możesz zrzucić o jedno przełożenie w dół na kasecie. Skoro z tego co piszesz to często używasz 24 lub 28 na kasecie to jeszcze troche tych przełożeń masz do granicznej 11 czy 13T.A co do długości ramion to sie nie wypowiadam, bo od zawsze jeździłem na 175mm i nie mam porównania więc móglbym powiedzieć tylko w teorii jak to wygląda
pajomcek001 Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Napisano 5 Czerwca 2014 @lesieque Nie chciałbym kupować korby z suportem, jeśli tylko będzie to możliwe, zawsze trochę to taniej, suport jest w dobrym stanie. Poza tym do suportu musiałbym także kupić dodatkowy klucz. Albo dwa, bo może się zdarzyć, że do tego co mam musiałbym mieć jeszcze inny klucz :/ @seraph Rozbierana korba właśnie dlatego, że rower jednak zostanie, choć przestanie być moim rowerem głównym. Ale że chcę kupić crossa, a obecnie używam mtb, to pewnie będzie tak, że w zimę, lub do lasu będę wypuszczał się na swoim mtb-złomie
pajomcek001 Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 Pogrzebałem w dokumentacji shimano. http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Tourney/FrontDriveSystem/SI_6KS0A/SI_6KS0A_002_En_v1_m56577569830759102.pdf Czy dobrze czytam, że długość suporty dla tego FC-TY40 to jest 122,5 mm?
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2014 Tak, 122.5-123mm. Korby jakie spełniają ową długość to FC M171, M191. I pewnie jeszcze kilka innych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.