Skocz do zawartości

[3500-4000] Który rower cross wybrać spośród poniższych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od kilku dni analizuję rowery z podanego przedziału cenowego. Zależy mi na wytrzymałej konstrukcji gdyż ważę ~110 kg. Wstępnie wybrałem takie oto modele:

- Author Codex 2014 (http://ambike.pl/author-codex-2014-cross-28.html)

- Giant Roam XR 1 (http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.xr.1/17683/73828/#specifications)

- Cube NATURE PRO  2014 (http://www.cube.eu/en/bikes/tour/nature/nature-pro-men-black-anodized/

W przypadku CUBE nie udało mi się ustalić jaki jest maksymalny limit wagowy i obawiam się, że jest to tylko 115 kg (więc większy bagaż odpada). Author podobno nie ma żadnego limitu wagowego (oficjalna informacja), Giant ma limit do 136 kg więc jak dla mnie super. 

To, co spodobało mi się w AUTHOR to powietrzny amortyzator ale czy faktycznie będzie spora różnica między nim a sprężynowo-olejowym z Gianta?

Czy mogę was prosić o ocenę osprzętu (amortyzator, hamulce, przerzutki) by wybrać najlepszy waszym zdaniem rower z mojej listy? Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Podobno amortyzator z Authora działa najlepiej, natomiast Giant ma najgorszy, pozostały osprzęt jest w zasadzie podobny ( Cube ma najgorsze manetki ale różnica w pracy napędu będzie w praktyce nieodczuwalna) ... polecał bym przymierzyć się do wszystkich modeli, mają różną geometrię, więc pozycja na rowerze będzie dosyć różna.

Napisano

W przypadku CUBE nie udało mi się ustalić jaki jest maksymalny limit wagowy i obawiam się, że jest to tylko 115 kg (więc większy bagaż odpada).

Cube rowery crossowe klasyfikuje, jako Country Lite Series. Według informacji podanych na stronie (FAQ) limit wagowy dla tej lini wynosi 140 kg (Ty+rower+ bagaż).

Faktycznie amortyzator z Authora jest fajny i do tego stosunkowo lekki. Jego główną przewagą jest to, że możesz sobie go dopasować do własnej wagi/preferencji. Szkoda tylko, że nie ma manetki blokady na kierownicy.  

Napisano

Cube rowery crossowe klasyfikuje, jako Country Lite Series. Według informacji podanych na stronie (FAQ) limit wagowy dla tej lini wynosi 140 kg (Ty+rower+ bagaż).

Faktycznie amortyzator z Authora jest fajny i do tego stosunkowo lekki. Jego główną przewagą jest to, że możesz sobie go dopasować do własnej wagi/preferencji. Szkoda tylko, że nie ma manetki blokady na kierownicy.  

Super! Bardzo dziękuję za pomoc. Już praktycznie zdecydowałem i padło na model: CUBE Cross Pro 2014 (http://www.cube.eu/en/bikes/tour/cross/cross-pro/). Ma zarówno powietrzny amortyzator jak i osprzęt Shimano XT. Martwią mnie jedynie hamulce Shimano 395, ale zakładam, że dramatu nie będzie. 

Napisano

Martwią mnie jedynie hamulce Shimano 395, ale zakładam, że dramatu nie będzie. 

Wymień od razu na Deore/SLX za dopłatą. Cube z tymi M395 w modelach za 4k i więcej jest śmieszny... 

Napisano

Czy ktoś może mi jeszcze doradzić jaki rozmiar ramy będzie odpowiedni dla mojego wzrostu (180 cm wzrostu, 85 cm noga). Producent CUBE podaje, że:

"For trekking bikes: Multiply your inside leg by a factor of 0.66. ", czyli wychodzi jakies 56 cm. Inni producenci dla rowerów cross podają 50-54 cm. Jakie są wasze doświadczenia?

Napisano

nie myślałeś o evado 7.0 2013 ? można dostać już za 3100zł , osprzęt podobny/wyższy do Twoich typów , lepsze hamulce ,limit z bagażem 125kg , dodatkowo każdy producent podając limit wagowy stosuje minimum 10% margines bezpieczeństwa , a nawet więcej

Napisano

Czy ktoś może mi jeszcze doradzić jaki rozmiar ramy będzie odpowiedni dla mojego wzrostu (180 cm wzrostu, 85 cm noga). Producent CUBE podaje, że:

"For trekking bikes: Multiply your inside leg by a factor of 0.66. ", czyli wychodzi jakies 56 cm. Inni producenci dla rowerów cross podają 50-54 cm. Jakie są wasze doświadczenia?

Na tym forum podany jest mnożnik 0,63 dla crossów (0.67 dla kolarek), więc w twoim przypadku dałoby to ramę 53,5 cm, zaokrąglając w dół pewnie rozmiar 52 (20-21'').

Napisano

Cube skurat nie ma rozmiaru 52 ... nie ma wyścia tylko trzeba się przymierzyć do 50 i 54 ... rozmiar 54 to faktycznie 20,5" (czyli niby ok), ale ma stosunkowo długą jak na crossa ramę - 601 mm, i tu kupujący sam musi zdecydować ... np. Kross w rozm. 21" ma ramę o długości 587 mm czyli tyle ile Cube rozmiar 50 ...

Napisano

nie myślałeś o evado 7.0 2013 ? limit z bagażem 125kg , dodatkowo każdy producent podając limit wagowy stosuje minimum 10% margines bezpieczeństwa , a nawet więcej

Niestety, nie budzi we mnie zaufania jakość ram produkowanych przez polskie firmy. Przeglądając fora częściej spotkałem się z narzekaniem na słabe ramy firmy KROSS niż chwaleniem. Natomiast CUBE ma świetnie opinie, stąd mój wybór.

Napisano

ramy krossa  nie są produkowane w Polsce tylko w Chinach  , pewnie w tych samych fabrykach co innych firm , mieli wpadkę z jednym z  modeli mtb , ale o takim specjalized też pisał AyJay na forum lb , o serwisie Gianta też jest głośno , evado 7 2013 jest już troszkę na rynku i nikt się nie skarży, z mojego doświadczenia - 5 lat przy wadze 130-140 kilo ujeżdżałem kellysa neosa 2007( w instrukcj waga roweżysty była podana 90 kilo) , po 3 latach musiałem tylko zmienić kółka bo obręcze szlag trafił , nawet piasty były ok

ps. odnośnie gwarancji CUBE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...