Skocz do zawartości

[Spinka, łańcuch] Jak założyć spinkę w łańcuchu Shimano?

GrandMan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam mały problem. Zakupiłem spinkę KMC CL-559R 10-rzędową do łańcucha Shimano 105 CN 5701 również 10 rzędowego. Posiadam rozkuwacz do łańcucha. Jednak piny w Shimano są troszkę inne niż te które dotąd spotykałem (lub się po prostu nie przyglądałem)

Moje pytanie brzmi:

1. Czy normalnie mogę rozpinać dowolne dwa piny jak na zdjęciu, i w tym miejscu montować spinkę bez przeszkód?

post-172527-0-01036600-1400696407_thumb.jpg

2. Rozumiem, że to jest to sworzeń Shimano, którego oczywiście nie dotykam? Nie zakładałem tego łańcucha więc nie wiem.

post-172527-0-97848100-1400696407_thumb.jpg

Napisano

Tak i tak.

Ja co prawda mam HG95, ale spinka to też KMC. Jak na razie wszystko działa bezproblemowo.

Zastanawiam się tylko czy tu ważne jest w którą stronę zakłada się spinkę, tak jak w przypadku Connexa http://karbonowy.pl/a/Connex_link.jpg

I jeszcze jedno - Cytując za wyżej przytoczoną instrukcją "Ostatni niuans. Po zespoleniu połówek spinki lekko naciągamy łańcuch. Sworznie spinki powinny się przemieścić w skrajne położenie otworków spinki."- u mnie to zdecydowanie nie było lekkie naciągnięcie.

Napisano

W zasadzie już wszystko wiem, tylko powiem Wam, że po dokładnym upewnieniu się, że rozkuwacz jest dobrze i odpowiednio ułożony, to pomimo tego, że kręcę z całej siły, to pin nie wychodzi. Spróbowałem na innym łańcuchu i wychodzi elegancko. Nie wiem czy te piny Shimano są tak mocno skute czy ja mam po prostu złe narzędzie...

Napisano

Powiem tak... Udało się, ale potrzeba tak cholernie dużo siły w tych łańcuchach, że myślałem że spinacz się rozleci... Bez przedłużki nie da rady.

Dzięki wszystkim za pomoc.

@Edit: Z tego co wyczytałem w internecie, to nie ma zasadniczej różnicy w jakim ułożeniu zapniemy spinkę. Mówię o spince KMC tej, której ja używam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...