Skocz do zawartości

[manetka] 8 skoków, 10 tarcz !?

Kaiketsu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem cholernie szczęśliwym posiadaczem Rockridera 9.1 z cholernie nieszczęśliwym problemem.

Konfiguracja:

Manetki Sram x5

Mechanizm Sram x7

Kaseta Sram 1030

Otóż... na tej manetce mogę zrobić tylko 8 "skoków" , przez co jakbym nie regulował, to mechanizm automatycznie przeskakuje z ósmej tarczy na dziesiątą, i odwrotnie. Trudno się dziwić, skoro brakuje jednego skoku w manetce.

I teraz pytanie - skoro tak jest w specyfikacji (tzn. nie zamieniono niczego omyłkowo w sklepie - sprawdziłem), to czy:

a) to ja czegoś nie rozumiem

B) W manetce Sram x5 można jakoś regulować ilość skoków?

c) Ktoś coś spierdzielił projektując ten rower i powinienem wymienić na kompatybilne !? (chyba prościej i taniej kasetę na 9-rzędową wtedy?)

d) tak ma być?

Zawsze miałem w rowerach tak, że ilość skoków w manetce pozwalała na wrzucenie każdego biegu... tutaj tak nie jest.

Pomocy...

Napisano

Rower ma rok - jeszcze na gwarancji, jeśli dobrze pamiętam.

Mea culpa, że zauważyłem to dopiero po roku,kiedy zachciało mi się wreszcie to ustawić... :/

Napisano

Coś ewidentnie jest nie tak. Wg specyfikacji na stronie decathlonu jest 10 biegów. Jak wyżej - nowy rower, manetka do reklamacji, a jeśli nie nowy (co raczej mało prawdopodobne) to wymień manetkę na 10biegową.

Edit: To jak Ty z tym przez rok jeździłeś? :woot:

Napisano

Jeśli na gwarancji , to do reklamacji ... ale przejeździć rok na źle działającej manetce to niezły wynik  :whistling:

Napisano

Poprawiłem nazwę tematu.

Rzadko wrzucałem 10 bieg:) Szukałem co nieco i wszędzie znajduję Sram x5 jako 9-rzędową - może oni to tak po prostu zaprojektowali?

Napisano

Jak zaprojektowali ? głupot mógł byś nie wypisywać ... nie wiem jaka powinna być specyfikacja modelu z 2013, ale i tak wszystko powinno pasować (ilość biegów w manetce i na kasecie).

Napisano

To teraz cię zdziwię. Znajomek kupił taki rowerek:

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html

Relacja sprzęt do ceny spoko, napęd 9 rzędowy, ale jak poprosił mnie o ustawienie napędu, bo cały czas coś o coś ocierało to się okazało, że:

- kaseta była krzywo i za słabo nakręcona - nie wiem jak to zrobili

- łańcuch był od 8 rzędowca, z całą pewnością nie był to SRAM PC951

- przerzutka przednia nie jest w stanie obsłuzyć zakresów wiekszych niż 4 biegi, gdzie 9 rzędowe napędy ze środkowego blatu łykać powinny całą kasetę

Pewnie reklamację spokojnie przyjmą i ci rower naprawią, tak że będzies zadowolony. Nie miałem dotychczas złego doświadczenia z reklamowaniem czegokolwiek w decathlonie. Niemniej jednak kontrola jakości u nich z deczka kuleje, zwłaszcza jeśli kupujesz nowy produkt.

Manetki SRAM X5 są w wersjach 8,9 i 10 rzędowych. Nie ma możliwości zmiany ilości biegów. Myślę, że u ciebie to tylko kwestia zestrojenia napędu.

I nie można miksować elementów 9 i 10 rzędowych. Nie będzie to grało.

PS. Robiłeś obowiązkowy przegląd tego Rockridera 9.1?

Napisano

Po co komplikować? Przecież na samej manetce a już na pewno na indeksach widać, który to model i ile obsługuje przełożeń. Jak nie działa tyle ile jest napisane to regulacja przerzutki albo reklamacja.

Napisano

Właśnie obejrzałem tę manetkę i ma ona nadrukowany napis "10 speed". Więc najpewniej jest uszkodzona, skoro obsługuje tylko 9 biegów.

Jutro przejadę się do Decathlonu i mam nadzieję,że szybko to załatwią, bo piękna pogoda jest...

pytanko małe dla osób, ktore już tam serwisowały sprzęt:

1. ile to trwa? Naprawa od ręki, czy sprzęt idzie na zaplecze i wraca po X dniach?

2. Czy polecacie zabrać wszystkie lampki, liczniki i inne śmieci z roweru? Wolałbym by nic nie "zaginęło" podczas naprawy...

Napisano

Możesz sprawdzić na własną rękę. Wystarczy poluzować i zdjąć linkę na tylnej przerzutce, aby manetka w działaniu była odseparowana od ustawień właśnie przerzutki. Jeśli wtedy uzyskasz wszystkie 10 "przeskoków" to znaczy, że tylna przerzutka jest źle ustawiona. 

Napisano

Koledzy, coś pstryknęło w tej manetce podczas jazdy (z lekkim oporem gdy zmieniałem bieg) i teraz robi 9 skoków :sick:

Niby fajnie, bo nie muszę go serwisować, ale martwię się, że to się powtórzy np. zaraz po gwarancji i będę musiał wymieniać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...