Kaiketsu Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Witam, Jestem cholernie szczęśliwym posiadaczem Rockridera 9.1 z cholernie nieszczęśliwym problemem. Konfiguracja: Manetki Sram x5 Mechanizm Sram x7 Kaseta Sram 1030 Otóż... na tej manetce mogę zrobić tylko 8 "skoków" , przez co jakbym nie regulował, to mechanizm automatycznie przeskakuje z ósmej tarczy na dziesiątą, i odwrotnie. Trudno się dziwić, skoro brakuje jednego skoku w manetce. I teraz pytanie - skoro tak jest w specyfikacji (tzn. nie zamieniono niczego omyłkowo w sklepie - sprawdziłem), to czy: a) to ja czegoś nie rozumiem W manetce Sram x5 można jakoś regulować ilość skoków? c) Ktoś coś spierdzielił projektując ten rower i powinienem wymienić na kompatybilne !? (chyba prościej i taniej kasetę na 9-rzędową wtedy?) d) tak ma być? Zawsze miałem w rowerach tak, że ilość skoków w manetce pozwalała na wrzucenie każdego biegu... tutaj tak nie jest. Pomocy...
Rulez Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Jeśli to nowy rower, to manetka do reklamacji. A temat powinien mieć raczej tytuł "manetka" .
Kaiketsu Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 Rower ma rok - jeszcze na gwarancji, jeśli dobrze pamiętam. Mea culpa, że zauważyłem to dopiero po roku,kiedy zachciało mi się wreszcie to ustawić... :/
Niedzwiedz1 Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Coś ewidentnie jest nie tak. Wg specyfikacji na stronie decathlonu jest 10 biegów. Jak wyżej - nowy rower, manetka do reklamacji, a jeśli nie nowy (co raczej mało prawdopodobne) to wymień manetkę na 10biegową. Edit: To jak Ty z tym przez rok jeździłeś?
Rulez Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Jeśli na gwarancji , to do reklamacji ... ale przejeździć rok na źle działającej manetce to niezły wynik
Kaiketsu Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 Poprawiłem nazwę tematu. Rzadko wrzucałem 10 bieg:) Szukałem co nieco i wszędzie znajduję Sram x5 jako 9-rzędową - może oni to tak po prostu zaprojektowali?
Rulez Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Jak zaprojektowali ? głupot mógł byś nie wypisywać ... nie wiem jaka powinna być specyfikacja modelu z 2013, ale i tak wszystko powinno pasować (ilość biegów w manetce i na kasecie).
jasinski21444 Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 są manetki x5 pod 10s wszędzie znajduję Sram x5 jako 9-rzędową
rambolbambol Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 To teraz cię zdziwię. Znajomek kupił taki rowerek: http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html Relacja sprzęt do ceny spoko, napęd 9 rzędowy, ale jak poprosił mnie o ustawienie napędu, bo cały czas coś o coś ocierało to się okazało, że: - kaseta była krzywo i za słabo nakręcona - nie wiem jak to zrobili - łańcuch był od 8 rzędowca, z całą pewnością nie był to SRAM PC951 - przerzutka przednia nie jest w stanie obsłuzyć zakresów wiekszych niż 4 biegi, gdzie 9 rzędowe napędy ze środkowego blatu łykać powinny całą kasetę Pewnie reklamację spokojnie przyjmą i ci rower naprawią, tak że będzies zadowolony. Nie miałem dotychczas złego doświadczenia z reklamowaniem czegokolwiek w decathlonie. Niemniej jednak kontrola jakości u nich z deczka kuleje, zwłaszcza jeśli kupujesz nowy produkt. Manetki SRAM X5 są w wersjach 8,9 i 10 rzędowych. Nie ma możliwości zmiany ilości biegów. Myślę, że u ciebie to tylko kwestia zestrojenia napędu. I nie można miksować elementów 9 i 10 rzędowych. Nie będzie to grało. PS. Robiłeś obowiązkowy przegląd tego Rockridera 9.1?
Kekacz Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Po co komplikować? Przecież na samej manetce a już na pewno na indeksach widać, który to model i ile obsługuje przełożeń. Jak nie działa tyle ile jest napisane to regulacja przerzutki albo reklamacja.
Kaiketsu Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 Właśnie obejrzałem tę manetkę i ma ona nadrukowany napis "10 speed". Więc najpewniej jest uszkodzona, skoro obsługuje tylko 9 biegów. Jutro przejadę się do Decathlonu i mam nadzieję,że szybko to załatwią, bo piękna pogoda jest... pytanko małe dla osób, ktore już tam serwisowały sprzęt: 1. ile to trwa? Naprawa od ręki, czy sprzęt idzie na zaplecze i wraca po X dniach? 2. Czy polecacie zabrać wszystkie lampki, liczniki i inne śmieci z roweru? Wolałbym by nic nie "zaginęło" podczas naprawy...
Kekacz Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Możesz sprawdzić na własną rękę. Wystarczy poluzować i zdjąć linkę na tylnej przerzutce, aby manetka w działaniu była odseparowana od ustawień właśnie przerzutki. Jeśli wtedy uzyskasz wszystkie 10 "przeskoków" to znaczy, że tylna przerzutka jest źle ustawiona.
Kaiketsu Napisano 22 Maja 2014 Autor Napisano 22 Maja 2014 Koledzy, coś pstryknęło w tej manetce podczas jazdy (z lekkim oporem gdy zmieniałem bieg) i teraz robi 9 skoków Niby fajnie, bo nie muszę go serwisować, ale martwię się, że to się powtórzy np. zaraz po gwarancji i będę musiał wymieniać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.