Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Jakie oświetlenie rowerowe do 100zł?

DawidHaniewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bo taki już jestem. Chcę żebyś był dobrze poinformowany  :thumbsup:

Ja cały dzień siedziałem żeby zrozumieć co ludzie piszą do mnie na forum o latarkach rowerowych. 

Kocham fora szczególnie jak jesteś tam pierwszy raz i ludzie udzielają ci takich porad: 

"Najlepiej kup s2 na banggood nie modowaną na Xm-l2 o barwie c3 neutral. Do ideału brakuje mu chyba tylko kolimatora 15-30 z odcięciem od góry żeby nie oślepiał, szkła z powłoką, zmostkować sprężynę żeby były małe straty, ewentulanie  drivera 7*ams Attiny25V ale to koniecznie po paście i polerowaniu piguły bo spalisz cree

:wacko:  :unsure:  :huh:  Nie wiedziałem czy mi matki nie obrażają  ;)

Starałem Ci się to wszystko wyjaśnić w prostszy sposób ale nie odmówię sobie przyjemności. Też musisz trochę pogłówkować i trochę posiedzieć.

Zobacz jaka ładna ta M1

700 lumenów, wzmacniana - prąd ma x6 a nie jak s2 x3 , czytałeś testy ?? ludzie ją bardzo chwalą  , 3 dolary więcej, sprzedaj butelki po piwie spod zlewu, będziesz miał coś lepszego niż wszyscy  :devil:  :devil:  :devil:

http://www.banggood.com/Convoy-M1-7135+6-3-Or-5Modes-2-Groups-700lm-LED-Flashlight-18650-p-908983.html   

Napisano

700 lumenów, wzmacniana - prąd ma x6 a nie jak s2 x3 , czytałeś testy ?? ludzie ją bardzo chwalą , 3 dolary więcej, sprzedaj butelki po piwie spod zlewu, będziesz miał coś lepszego niż

Kolego fajnie, że chcesz pomagać , ale poczytaj więcej, bo oprócz poprawnych informacji są też takie wprowadzające w błąd.

Każdy z Convoyów S2, S3, S4 itd M1. M2. C8 itd może mieć rożne sterowniki ( mówię o gotowych złożonych latarkach) od 3xAMC - czyli prąd 1050mA w diodę do 8xAMC - czyli prąd 2,8 A w diodę.

Pod tym względem S2 czy S3  nie różni się od M1 M2 czy C8.

Natomiast każda z tych modeli latarek ma trochę inne body i reflektor, a co za tym idzie inny rozkład światła.

Najbardziej szeroko świeci S3, niewiele węziej S2 M1 i M2 to taki kompromis między szerokością a zasięgiem, a największy zasięg, ale węziej w spocie świeci C8 ( nadaje się bardziej jako długie na rower, czy tez mały szperacz).

Do normalnej jazdy najlepsze są S2 czy S2+ i S3 .

Dobrym kompromisem są wersje 6xAMC prąd 2,1 A bo przy takich wartościach da się ich używać bez modowania i poprawek - gotowe z Chin.

Czas działania takiej S2 w wersji 6xAMC w trybie 40% który jest bardzo jasny i dobry to dla takiego panasonica 3400 prawie 3,5 h ciągłego świecenia.

Napisano

Nie spinaj się. Temat wałkowany od tygodni gotowy zestaw dobrany. My sobie tu żartujemy z Fempter a ty zaraz wprowadzam w błąd.  

Napisano

Ludzie, spokojnie! :) Jak już napisałem, nie potrzebuję jakiegoś super wyszukanego sprzętu. Nie potrzebuję jakiś super zmodowanych latarek. Zależy mi na sprzęcie, który będzie lepszy od tych kellysów a chyba nawet taka "najgorsza" wersja tej S2+ będzie o wiele lepsza niż te wszystkie lampeczki kellysowskie itd... I o to mi właśnie chodzi :)

I powiem tak... Jeśli ta wersja latarki, która podaje niższy prąd czyli ta 3x7135 będzie lepsza niż taka zwykła, tania latarka rowerowa, o której mówiłem wcześniej to będę bardzo zadowolony. A jak wiadomo, jestem zwykłym użytkownikiem a nie super wymagającym więc nie potrzebuję laserowej mocy i ładowania latarki co godzinę. 

Dlatego się pytam czy taki zestaw jaki podałem kilka postów wyżej, z ładowarką ultrafire i baterią panasonic, którą zamówię w polsce, będzie dobry, wystarczający, będzie optymalnie długo świecił na jednym ładowaniu przy ok. 50% mocy oraz będzie lepszy niż te latareczki rowerowy typu kellys :)

Bo jeśli ta latarka Convoy S2+ z tą najdroższą diodą, będzie świeciła mi dobrze, lepiej o tych kellysowskich oraz będzie długo trzymała na jednym ładowaniu to już mnie w sumie dalej nic nie interesuje tylko to, żeby paczka z nią doszła do mnie cało a kasa nie poszła w błoto :D

Napisano

I powiem tak... Jeśli ta wersja latarki, która podaje niższy prąd czyli ta 3x7135 będzie lepsza niż taka zwykła, tania latarka rowerowa, o której mówiłem wcześniej to będę bardzo zadowolony. A jak wiadomo, jestem zwykłym użytkownikiem a nie super wymagającym więc nie potrzebuję laserowej mocy i ładowania latarki co godzinę.

Bo jeśli ta latarka Convoy S2+ z tą najdroższą diodą, będzie świeciła mi dobrze, lepiej o tych kellysowskich oraz będzie długo trzymała na jednym ładowaniu to już mnie w sumie dalej nic nie interesuje

To już zdecydowanie lepiej kupić http://www.banggood.com/Convoy-S2-7135+6-2Groups-3-Or-5-Modes-LED-Flahslight-1x18650-p-909342.html

Przecież po to masz tryby, żeby nie jeździć na 100% , a w trybie 40% jak pisałem wyżej na tym panasonicu 3400 będzie świecić 3,5 h.

W mieście spokojnie da się jeździć w trybie 5% i w tym trybie ten panasonic starczy na około 30 h.

A ta latarka ma tę przewagę nad tą co proponują Ci inni, że jak będziesz dużo światłą potrzebował to sobie włączysz na minute, a potem znów zredukujesz.

W tamtej tak nie zrobisz.

Napisano

Skoru już mieszamy autorowi w głowie, to warto jeszcze dodać, że nawet słabsza wersja latarki z 3*AMC7135 i prądem ok 1A będzie ślicznie oślepiać w trybie 100% i przydałoby się jakieś odcięcie góry strumienia światła, żeby nie oślepiał i nie powodował niebezpieczeństwa także dla siebie. Na szczęście osłonkę można wykonać samemu, ale jednak warto o tym wspomnieć.

A tak swoją drogą to nie bawiłbym się w 3*AMC7135 przy takich diodach. To tak jaby do Ferrari włożyć silnik z rodzinnego kompaktu. Też uważam, że 6 to optimum - przy 8 poza odporowadzaniem ciepła pojawia się problem dużej jasności także w najniższym trybie, a programowania trybów niestety nie ma nawet w dobrych chińczykach.

Napisano

amcki to nie tylko 350mA ale też 380mA i istnieją sterowniki 8xAMC które dają 3,04A w diodę. Sam mam dwie takie S2 :)

I owszem, używam ich w trybie 30% bo światła jest  naprawdę dużo. 100% to już tylko do szpanu i oślepiania służyć może. Więc moje 30% z 3A to dokładnie 1A w diodę. Czyli biorąc wersję z trzema AMCkami mamy tyle samo światła co ja w trybie 30%.

Tutaj wykres strumienia w zależności od prądu:

xml2copper.jpg

Napisano

to już mnie w sumie dalej nic nie interesuje tylko to, żeby paczka z nią doszła do mnie cało a kasa nie poszła w błoto :D

Ja swoją zamawiałem 8 maja i dziś sprawdziłem status. Od 8 leżała w firmie kurierskiej, 11 została wysłana na samolot, 14 wylądowała w Niemczech, od 15 jest na cle. Czyli  będzie w przyszłym tygodniu gdzieś w połowie.  :D

Istnieją AMC o prądzie 380 mA ale są ta wyselekcjonowane układy AMC7135PKF. Normalnie mają one tolerancję od 340 do 380 mA. Jak ktoś ma karton tych układów i czas to sobie znajdzie kilka sztuk o takich wartościach. Producent przyjmuje, że ich układy  zapodają 350 mA.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...