Skocz do zawartości

[korba] jaka korba do roweru Avenue

Groszkin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

odpadła mi jedna korba podczas jazdy i trochę się zmieliła bo jechałem na poluzowanej. Okazało się, że jest to korba typu oktagon (czy jakoś tak), w serwisie doradzono mi, żeby wymienić wkład suportu na kwadrat (45zł) i dać dwie nowe korby bo po dokupieniu tylko jednej korby (lewej, która odpadła) może się okazać, że suport jest wyrobiony i będzie trzeba wymienić (w sumie zabrzmiało to logicznie) Koszt wyceniono na 130zł, także ostatecznie nie najgorzej.

Rower jest budżetowy, także nie chce inwestować w niego wielkich pieniędzy, ale też nie chce robić badziewia. Teraz, jakie korby dokupić? Zaproponowano mi jakies podstawowe, ale pomyślałem, że poszukam na allegro. Czy muszę kupować też zebatkę? Jeżeli nie trzeba zebątki, to skąd będę wiedział, że dana korba będzie pasowała do zebątki??

Jeszcze jedno, obecna korba to 170mm, w mtb mam 175. Jestem wysoki 190cm i nie wiem czy nie kupić właśnie 175mm...?

Jeżeli możecie podrzucić linka z allegro jakiegoś fajnego zestawu, który będzie pasował do mojego roweru, to będę wdzięczny. Myślę, że budżet na korbę to max. 100zł

14acuw9.jpg

Napisano

Zanim wydasz pieniądze, sprawdź czy zwykłe mocne dokręcenie korby nie wystarczy. Nie masz nic do stracenia, serwisy lubią naciągać klientów, a to że korba spadła jeszcze nie oznacza wyrobionego suportu.

Napisano

wystarczająco mocno. Wiem, że z założenia nie wierzymy serwisom, ale ja mam akurat znajomy serwis i mam do nich zaufanie.

zastanawiam się czy może nie wymieniać suportu i kupić taką korbę. Coś mi tam jednak ogólnie stukało i to dość mocno podczas pedałowania, suport chyba też może mieć jakieś uszkodzenie?? 

http://allegro.pl/ramiona-korby-truvativ-fived-175mm-i4209413376.html

Napisano

Nie mamy pojęcia, bo nie jest podane nawet co to za korba jest. Poza tym po opisie z tej aukcji, na szczęście szczerym to w życiu bym nie odkupił jej nawet za 5 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...