Skocz do zawartości

[Naprawa] Suport, czym rozkręcić i jaki dać w zamian

robur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam takie może laickie pytania, chciałem dziewczynie rozkręcić suport i kupić nowy no ale nie mam czym się za to zabrać. Poniżej przedstawiam zdjęcie, czym to ustrojstwo powinienem rozkręcić? Na allegro znalazłem takie klucze jak bike - hand 155 i 157,dobrze kminię ze one są akurat do tego? Jeśli tak to czy są wystarczające? Czy są potrzebne jeszcze jakieś narzędzia? Jaki suport włożyć w zamian?

Proszę o wyrozumiałość ale jestem zmuszony pisać z telefonu. Dołączona grafika

pozdrawiam

Wysłane z mojego LT25i przy użyciu Tapatalka

Napisano

Przy zakupie powinienem znać jeszcze wymiary suportu, czyż nie?

Napisano

I oczywiście musi pasować do mufy. Tu są dwa parametry - gwint i szerokość, co zresztą zwykle idzie w parze. O ile to nie jakiś dziwny wynalazek, przy 68 lub 73mm to będzie BSA, a przy 70mm ITA.

Napisano

Próbowałem tym młotkiem, no średnio średnio to wygląda, mimo wszystko wolałbym jakieś narzędzie, jakie w takim razie kupić?

Czy z drugiej strony także trzeba odkrecac czy samo wyjdzie jeśli odkrece to z fotki?

• Mod Team
Napisano

Prędzej pójdzie młotkiem i przecinakiem/śrubokrętem niż kluczem, poza tym szkoda kupować klucza do odkręcenia suportu, jak tego klucza nie będziesz potrzebował. Już lepiej dać do serwisu i im zapłacić żeby odkręcili. Czasem jak się zagada w sklepie i kupi u nich suport to stary odkręcą gratis. Jak sam będziesz odkręcał to polecam WD40 jak nie będzie chciało pójść, popsikać, zostawić na parę godzin i odkręcać. Odkręcić trzeba obie miski i pamiętaj że odkręcamy w kierunku do przodu roweru.

Napisano

Rower pewnie ma już swoje lata, a suport lubi się zapiec, więc czasem trzeba użyć sporo siły a i jakiś środek do penetracji gwintu nie zaszkodzi.

Drugą stronę też trzeba odkręcić. Przy czym jest tu mały haczyk. O ile lewa miska jest nagwintowana prawoskrętnie, więc odkręcasz w lewo, o tyle prawa BSA jest lewoskrętna, a ITA prawoskrętna.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Na samym początku myślałem ze się do tych gamoni wybiorę, potem ze zrobię sam i coś przyoszczedze a wychodzi na to ze i tak ich odwiedzę :-P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...