marcinowozniako Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Cześć. Dzisiaj niestety miałem przykre zdarzenie. Ukręcił mi się gwint od pedała w lewym ramieniu korby SHIMANO FC-M442 taką: http://gilickibike.pl/sklep/mechanizm-korbowy-shimano-fcm442-44x32x22-p-2118.html?osCsid=3171c00733f8b95cdc0281af868d8672. I teraz jest pytanie, co lepiej zrobić, kupić tą tulejkę i włożyć ją i do niej przykręcić pedał czy może, wymienić całą korbę. Dodam że mam ograniczone środki finansowe, chociaż i narzędzi nie mam wiele więc nie wiem czy byłbym wstanie samemu to zrobić. Gdybym mógł prosić o jakąś poradę jak to naprawić własnoręcznie albo co zrobić aby rower był sprawny to byłbym naprawdę wdzięczny. Panowie liczę na waszą pomoc bo wolę mieć rower sprawny na majówkę
rzezniol Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Ograniczony budżet i chęć posiadania sprawnego roweru na majówkę, która już trwa ? To ja nie wiem co o godzinie 15 robisz na forum ... Dawno powinieneś mieć zwiedzone wszystkie okoliczne serwisy rowerowe celem określenia, które mają możliwości techniczne do założenia tulejki naprawczej czy helicoil'a. Pozdro
marcinowozniako Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Powiedzmy że pogoda mnie zatrzymała oraz chęć posiadania jakiś informacji aby żaden serwis mnie w balona nie zrobił Dzięki za odpowiedź właśnie wybieram się do serwisów.
beskid Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Albo kupić za grosze inne ramię nie koniecznie tej korby. Czasem dobry serwis ma "graciarnię" na takie właśnie przypadki. Korba z tych popularnych więc a nuż się trafi nawet oryginał.
marcinowozniako Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Serwis właśnie wymienia mi lewe ramie korby 42zł zapłacę. Oczywiście ramie nie jest oryginalne.
lyndowss Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 To drogo. Ja bym już przeczekał majówkę i założył tuleję. Zapłaciłem u siebie za tulejkę 15, albo 20 zł. Najprawdopodobniej teraz zrobiłbym to własnymi silami. Jednak jak miałeś ciśnienie na majówkę to płać.
marcinowozniako Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Wiem że za drogo gościu w serwisie powiedział że ten gwint jest tak wyrobiony że z tulejką nie da rady. Jednak pojeżdżę po innych serwisach zakupię taką tulejkę i zobaczymy co inni powiedzą.
dawid828828 Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Kup po prostu lewe ramie korby.. Przy tej jakosci korby nie bedzie kosztowac majatku i prawdopodobnie tulejka + koszty montazu nie bedzie oplacalne. Nr czesci w zaleznosci od dlugosci: Y-1 HK 98050 (170mm) Y-1 HK 98110 (175mm) To korba w kolorze czarnym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.