dzetar Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Zamierzałem dziś wymienić łańcuch na nowy, podczas czyszczenia napęd zauważyłem, że przedostatnia koronka w kasecie ma wyłamany jeden ząb. Kaseta ma przejechane ok 1000 km a 2 ostatnie koronki były rzadko używane. Czy można gdzieś kupić same koronki do kasety Sram? Czy można jeździć bez tego 1 zęba tylko czy wtedy jest sens zakładać nowy łańcuch?
tobo Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Możesz używać bez zęba - to duża koronka kasety więc jej opasanie przez łańcuch też jest duże - brak nie powinien wpłynąć negatywnie na działanie - będzie tak ewentualnie jeśli jest to ząb z profilem/rampą wrzutową. Ta kaseta ma koronki luzem, przekładane dystansami - można ewentualnie kupić jakąkolwiek koronkę o tej samej liczbie zębów (jeśli dostaniesz) i zamontować. Sprawdź czy zębatka nie jest krzywa, czy miejsce wyłamania zęba nie jest ostre albo wygięte - spiłuj resztki odłamanego zęba i tyle.
dzetar Napisano 1 Maja 2014 Autor Napisano 1 Maja 2014 Pisząc przedostatnią miałem na myśli koronkę 13T. Czyli koronka Shimano 13T powinna podejść bez problemu?
tobo Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Noo to tu sprawa trochę inaczej wygląda Jeden ząb z 13 to może być problem. A i co do pasowania to pewien nie jestem.
youcek Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Mam taki sam problem. Wyłamany jeden ząb na koronce 13T w kasecie hg-81. Łańcuch przeskakuje właśnie na tej zębatce. Będę zmieniał łańuch no i czeka mnie wymiana. Można dokupić osobno taki element i bez problemu wymienić.
dzetar Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 youcek do kaset Shimano można bez problemu kupić same koronki, ja mam kasetę Sram i tu pojawia się problem.Sram (najprawdopodobniej) nie sprzedaje samych koronek kaset a nie wiem czy te od Shimano będą plug and play.
Maciek226 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 miałem ten sam problem , shimano wymieniło mi kasete bez słowa no nową (reklamacja)
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2014 Mod Team Napisano 2 Maja 2014 Zębatkę na pewno można dokupić w granicach 5-20zł.
dzetar Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Puklus powiedz mi gdzie :-P Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2014 Mod Team Napisano 2 Maja 2014 http://www.cyklotur.com/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/szukanie,3,2,0,2.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.