scirocco Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 W swoim rowerze mam suport gigapipe. Jestem dość cieżki (90kg) i jak stane na pedałach to suport strzela przy każdym obrocie. Nie chciałbym wymieniać suportu na razie bo generalnie w dłuższym planie mam zmiane z ISIS na coś mocniejszego. Mam klucz do wykręcenia supprotu, czy można go jakoś nasmarować? pomoże to w jakiś sposób? Po wykręceniu suportu czuć coś jak piasek przy kręceniu. Psiknąłem troche brunoxem, pokręciłem w nadziei, że coś wypłucze. Dałem kilka kropel oleju i jest jakby lepiej. Pewnie byłoby o wiele lepiej gdybym wiedział jak dobrać się do łożysk. Ktoś ma pomysł? Chodzi o zdjęcie tuleji trzymającej łożysko. Tak to wygląda (zdjęcie zapożyczone z forum mtbr)
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2014 Mod Team Napisano 2 Maja 2014 Obawiam sie że z takim suportem nie zdziałasz nic. Możesz jak już pisałeś, zabrunoxowac, trochę olejem podlać, powinno na chwile pomoc ale jak strzela to już zgon. Więc trochę przecierpisz i wymienisz na coś lepszego ale wymieniasz sam suport ... your life, your choice
scirocco Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Zastanawiam sie, czy wymiana na kolejny isis ma sens. Jak staje na pedalach to czasem wydaje mi sie , ze lewe ramie ma luz (ok1mm). Poprostu czuje takie delikatne osuniecie sie pedała. Moze juz lepiej kupic cos na howitzer -ponoc lepsze. Czy jest cos lepszego pod wage 90kg co nadawaloby sie do skokòw?
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2014 Mod Team Napisano 2 Maja 2014 Czekaj ... czyli czujesz jak lewe czy tam prawe ramie się rusza ? facet ... ta korba to szrot w takim wypadku i to właśnie to skrzypi. albo dokręć póki czas, a jak dokręcenie nie pomoże, to możesz sobie z tego zrobić przycisk do papieru.
lyndowss Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Dokładnie. Ja polecam kwadrat. Stare dobre rozwiązanie. Chociaż do skoków to nie wiem jak on tam wytrzyma. Za to łożyska sobie możesz wymieniać ile chcesz. Najlepiej mieć doba technikę i wtedy prawie w ogóle się nie obciąża zbytnio wkładu.
tobo Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 http://allegro.pl/kaseta-suportu-truvativ-giga-pipe-team-dh-68-113-i4188374514.html Do cięższych zastosowań jest wersja dh z 4 łożyskami. Dobrać się do łożysk można przez ich demontaż z osi. Musiałbyś zbić miskę która jest wprasowana po prawej stronie a następnie oprzeć np na szczękach imadła wypust środkowej tulei i wybić oś z łożyskami z jednej strony. Nie wiem na ile łatwe jest rozebranie isisa - ten ma tuleję - na zdjęciu po prawej stronie. Jeśli wielowypust w ramieniu korby jest zdeformowany to prawdopodobnie to jest przyczyna przydźwięków.
scirocco Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 Czekaj ... czyli czujesz jak lewe czy tam prawe ramie się rusza ? facet ... ta korba to szrot w takim wypadku i to właśnie to skrzypi. albo dokręć póki czas, a jak dokręcenie nie pomoże, to możesz sobie z tego zrobić przycisk do papieru. rusza się, ale tak jak mówię - minimalnie i pod dużym naciskiem (choć nie zdziwiłbym się gdyby każdy kto siada na niego powiedział, że mi si e wydaje - jestem przewrazliwiony chyba:)). Strzelanie to na pewno suport. Ostatnio jak go poskładałem to posmarowałem solidnie gwinty misek trzymających suport. Dodatkowo zauważyłem, ze nie ma mozliwości wkręcenia misek do końca - suport jest krótszy niż mufa. Dodatkowo zdjąłem napinacz co spotęgowało ilość wystajacego gwintu. Strzelanie ustało ma krótko a teraz wróciło spotęgowane. Mam taka teorię (moze to bajki), że niedokręcone miski poruszają się minimalnie na gwintach i strzelają. Musiałbym załozyć jakąś podkładke i sprawdzić.
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2014 Mod Team Napisano 4 Maja 2014 No luzu na pewno nie ma tam prawa być, za duże siły tam działają by mogło sobie tam coś latać. To co masz mufę 73mm ? Jak ramiona korby nie skrzypią to się nie poruszają najprawdopodobniej.
scirocco Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 mufa 68mm odciągnałem lekko miskę od strony korby (jest na wcisk na supporcie) i dokręciłem lewą miską. Zauwazyłem też, że lewe ramię jest już na max naciśnięte na suport. Generalnie cała ta konstrukcja mam wrażenie, że jest jakaś lipna mimo pancernego na pierwszy rzut oka wyglądu.
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2014 Mod Team Napisano 4 Maja 2014 No isis to była porażka trochę ... no coż pozostaje trochę przecierpieć i wymienić na coś rozsądnego
scirocco Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 hollowtech byłby trwały? Grupa Saint? http://allegro.pl/shimano-saint-fc-m800-hollowtech-ii-22-32-rockring-i4199222157.html
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2014 Mod Team Napisano 4 Maja 2014 No korby shimano na octalink lub HT2 t o jedne z najlepszych korb. Suporty ht2 są ... że tak powiem delikatne jeżeli sie z nimi nie obchodzić należycie, czyli potrafią sie kręcić 10 000km albo tylko 2000. Przy montowaniu ważna jest wiedza i doświadczenie osoby zakładającej taki suport. Brzegi mufy murza być idealnie gładkie i równoległe a same miski muszą być dobrze dokręcone.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.