Skocz do zawartości

[Przerzutki] Trudność w zmianie tylnich przełożeń

DziobaX

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

No do przodu ma sie ruszać :P ale na boki nie, czyli przerzutka jest ok ... powoli zaczyna brakować pomysłów, sprawdzałeś pancerze, to o czym tobo pisał ?

Napisano

Tak, nie krzyzuja sie, chodza dobrze przez swoja przelotke. Dla mnie to jest tez dosc dziwne bo jak np zmieniam na najmniejsza zebatke z tylu to wozek ustawia sie pieknie pod nia, ale chocbym blagal to nie zmieni, bedzie sie krecic na przedostatniej, dopiero gdy zamachem zrzuce z np czwartej liczac od najmniejszej wbije sie ten cholerny bieg

Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mam przyczynę. Na mniejszym biegu przednim dolne koleczko tylniej przerzutki zbliza sie do kasety i wtedy jest OK, a gdy wbija sie na wiekszy przedni bieg to koleczko idzie ku dolowi no i tu wychodzi ze jest po prostu krzywa obramowka tego koleczka i przez to wtedy lancuch troszke zmienia swoje polozenie i nie pozwala na plynne zmiany. Gdy troszkę naprężę ręką wózek w stronę "od koła" to przerzutka w końcu wywiesza białą flagę i wbija na ten ostatni bieg. Teraz powiedzcie mi czy to jakos probowac delikatnie wyprostowac czy wymiana przerzutki albo czy chociaż jest możliwość ewentualnej wymiany samego wózka?

Fota:

Dołączona grafika

Napisano

Puklus celem upewnienia się, czy łańcuch mający 114 ogniw, dedykowany do kaset 9 rzędowych będzie tutaj 'banglał' bez problemu, chodzi mi tutaj o jego 'napięcie' podczas zmiany przełożeń w trakcie jazdy, gdzieś tam wyczytałem że coś  może się krzyżować etc :thumbsup:

tak się zastanawiam czy nie lepsza będzie kaseta 11-28 pod tą korbę, ma to jakieś znaczenie dla pracy całego 'układu'? :thanks:

Napisano

Sprobowalem naprostowac wozek i wyczyscic przerzutke, przez chwile bylo OK, ale znowu powrocilo do dziadostwa, czyli mniejsza przednia plus tylnie OK, wieksza przednia plus wbicia do gory w miare OK, a redukcje kiepskie, w sumie mozna tez na odwrot wyregulowac, czyli wbicia kiepskie a redukcje OK, dodam ze zawsze dzieje się to na tych samych biegach. Czy moze byc w tym wina kasety i lancucha? Oplaca sie to wymieniac? Widac ze lancuch juz troche starawy jest...

Napisano

Dlaczego stawiasz "na bank" skoro nawet tegp nie widziales? Mi akurat wlasnie najbardziej prosty z tego wszystkiego hak sie wydawal, ale tak mowisz to sprawdze...

• Mod Team
Napisano

Łańcuch tu raczej nie ma nic do rzeczy anie że za długi, za krótki czy za wąski lub za szeroki. W każdym przypadku był by efekty na każdym biegu ... To bez bicia przyznaje sie ze nie wiem o co kaman. Musiałbym go pomacać, bez tego chyba więcej nic ciekawego nie idzie wymyślić.

Napisano

A byc moze to wina klamkomanetki gdzie na mniejszym przelozeniu nie potrzeba takiej precyzji jak na większym... Moze juz po prostu jakos kiepsko to naciaga/odciaga mimo nowej linki z pancerzem. W takim przypadku byloby troche kiepsko bo wizja wywalenia dwustu zlotych na kawalek zaawansowanego plastiku przeraza mnie. Albo moze kaseta bo jak szwgier spojrzal swym sokolim wzrokiem stwierdzil ze krzywo ona chodzi. Czyli oprocz tego jeszcze zostal hak no i przerzutka calkowicie do wymiany, bo jak domniemam przeszla ona juz swoje... Sam juz powoli nie mam sily do tego...

Napisano
gdzie na mniejszym przelozeniu nie potrzeba takiej precyzji jak na większym

Nie rozumiem tej myśli? Przecież precyzja od najmniejszego do największego trybu jest taka sama i przy każdej zmianie biegu jest taki sam skok linki.

Wspomniałeś o wymienionych linkach, ale nie było słowa o pancerzach i jak są niewymienione to linka nie może swobodnie poruszać się. Jeżeli gdzieś któryś pancerz szwankuje to je wymień. Mnie się udawało rozruszać linkę w pancerzu lejąc WD 40 po lince i do pancerza. Sama manetka też może chcieć zostać nasmarowana i znów najprościej polać jakimś WD 40, bo likwiduje rdzę, jeżeli takowa jest w środku. Należałoby ją do tego rozebrać i przesmarować.

Zakładem, że gdzieś linka jest źle poprowadzona, albo masz niewymienione, brudne pancerze. 

Napisano

Dlaczego stawiasz "na bank" skoro nawet tegp nie widziales? Mi akurat wlasnie najbardziej prosty z tego wszystkiego hak sie wydawal, ale tak mowisz to sprawdze...

a dla tego że wszysktie objawy na to wskazują (na młynku ok, na blacie już nie) czyli albo wózek albo hak jest krzywy

zrób dwa zdjęcia od tyłu przerzutki, ten sam bieg ale  przodu  młynek, a na drugim blat (ważne żeby rower i aparat tak samo były ustawione do zdjecia)

Napisano

Pancerze wymieniane. Abstinent ma chyba racje. Calkowita zmiana tylnych przelozen raczej by pomogla.

Mlynek

Dołączona grafika

Blat

Dołączona grafika

Napisano

Cos tam poprostowalem go, najlepiej jak mi na razie wyszlo to mlynek OK a na blacie redukcje git majonez a przy wbiciach jeden bieg (ktory i tak przeskakuje) za dwoma klikami wchodzi a pozniej przedostatni duzy pomija wiec na razie bedzie. Na poczatku wymienie przerzutke z hakiem, w koncu przez te 8 dych nie zbiednieje a pozniej lancuch z kaseta i powinno byc elegancko.

Napisano

Zakładając, że łańcuch jest na najmniejszym trybie, jak kręcisz korbą i pociągniesz linkę od przerzutki to wskakuje na większe blaty. Powinno działać płynnie, a jak nie to coś jest z przerzutką.

Ja tam nie widzę, by hak był krzywy, ale wiadomo to tylko zdjęcie.

Napisano

Dobra, ostatnie pytanie i mozna zamykac bo temat ciagnie sie jak makaron. A mianowicie wydaje mi sie ze moja przerzutka to sora w wersji 3400 ze srednim wozkiem, czy jak kupie 3500 w wersji z krotkim wozkiem bedzie OK? Podobno krotki wozek obsluguje max 25T no i z tego co wiem to i u mnie najwieksza koronka jest 25T

• Mod Team
Napisano

25T oznacza pojemność napędu (odsyłam do google)

Jeżeli masz taki napęd: korba 44-32-22 z kasetą 11-25 to pojemność napędu wynosi (44-22) + (25-11) = 36, przerzutka z krótkim wózkiem przeznaczona jest raczej do korby 2-rzędowej.

Napisano

Mam korbe dwurzedowa 50-34 i tyl 11-25 czyli wychodzi na to ze i tak potrzebny sredni wozek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...