Skocz do zawartości

[łańcuch] upg, zamiennik.

vbeton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w 2013 kupiłem rower merida matts tfs 300-d, od tamtego czasu przejechałem ok 1200 km, zakupiłem rozkuwacz, czyściłem łańcuch kilka razy, ale jak wiadomo amatorsko, kilka razy się rozsypał przy wjeździe pod górke, po ostatnim razie w warunkach polowych musiałem usunąć kilka oczek i jest już max napięty na przerzutkach i troche chrzęści więc chce go wymienić.

takie moje pytanie, chciałem zainwestować troche kasy w lepszy łańcuch, zamiennik tego co mam.

posiadam: KMC Z99 9s 30-40 zł allegro

celuje w coś w granicach do 80-130 zł

czytałem że łancuch musi być kompatybilny z sprzętem który się posiada więc czy mógłby mi ktoś polecić coś w miare dobrego?

dane techniczne do roweru podaje w linku:

http://www.bikko.pl/...300-d-2013.html

pozdrawiam.

Napisano

Rozpadał Ci się łańcuch? Chłopie, nie rozkuwa się i nie skuwa w kółko łańcucha! Wiele łańcuchów skuwa się raz, specjalnym pinem i nie dotyka bo kolejne rozkucia i zakucia osłabiają ogniwa. I efekt już znasz - rozrywający się łańcuch!

Kup nowy, np HG53. Jest całkiem niezły, a jeśli już koniecznie potrzebujesz wydać więcej kasy to Connexa. I Spinką go złącz. Do czyszczenia rozpinasz na spince zamiast rozkuwać. I zdziwisz się, że łańcuch może przez kolejne 1200km ani razu nie trzasnąć.

Generalnie - błąd w sztuce i Twoja wina.

Napisano

Jeśli zakres cenowy nowego łańcucha to do 130 zł, to może Campagnolo C9? 

A co skuwania i rozkuwania łańcucha - trzeba być ostrożnym, szczególnie przy jego spinaniu, wszelkie deformacje ogniw przy złym "trafieniu" powodują z reguły to co Ci się stało. 

Hg53 moim zdaniem to bardzo podatna na rdzę padlina, lepiej go nie brać jeśli jeździ się w każdych warunkach pogodowych.

Napisano

hey sprawdziłem ten łancuch Campagnolo Veloce na allegro ale z tego co widze oznaczenia są jakieś c10, 10 s czyli tylko do 10 rzędowych częsci, a ja mam 9 rzędowy, ktoś się orientuje czy są do 9 rzędowych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.