rowerzystkaPomocy Napisano 1 Kwietnia 2014 Napisano 1 Kwietnia 2014 Cześć, Aktualnie mam rower górski - Horizon, zdaje się, że taki jak ten: http://allegro.pl/rower-gorski-mlodziezowy-horizon-stone-i4089839157.html, jest mega ciężki, zniechęca mnie to do jazdy. Brat ma crossówkę Zethos a jego dziewczyna Authora Corsę i mimo, że są większe, to sporo lżejsze..Ostatnio nawet ważyliśmy, 13kg z kawałkiem bagażnikiem, błotnikami plastikowymi, szytcą Suntour NCX trapezową i siodłem SR ale większym niż sklepowe było. Kierownica jest w tym modelu z 2010r regulowana, nie ma hamulców tarczowych. Ja chciałabym mieć rower górski, który ważyłby ok 13, max 13,5kg z kilkoma uwagami o których później. Jazda po lesie i mieście. Górski z trzech powodów - są tańsze od crosówek, mają lepsze amortyzatory i są mniejsze, a tym samym lżejsze, tylko ja mam jakiś czołg Na forum piszę, bo nie potrafię zrobić dokładnej wyceny takiego roweru gdybym chciała go złożyć sama. Rowery sklepowe są jakie są, zauważyłam, że jak jest lekki to ma niewiadomo jaki osprzęt i niewiadomo jaką cenę. Ja chciałbym złożyć coś, co jest lekkie ale na słabym osprzęcie - byle się nie rozleciał. Niektóre części mogłyby być używane ale nie wszystkie. Patrząc na ten rower: http://author.pl/rowery/gorskie/cross-country-26/vectra co mi się nie podoba: - waga - brak amortyzacji sztycy - brak regulacji kierownicy - na pewno bym takiego nie chciała, brak kupił Meridę Kalahari 500 aluminiową, o wiele lżejszą i tańszą bo kiedyś po 600zł w 2005r. Teraz te rowery zdrożały jakoś i chyba straciły na jakości? Poniżej opisałam jak widzę swój rower, materiały z których korzystałam - brat + http://www.forumrowerowe.org/topic/84250-osprzet-porownanie-unibike-zethos-2010-i-zethos-2011/ - porównanie modeli zethos 2010, 2011.W wielu miejscach mogę się mylić, dlatego poprawiajcie mnie śmiało Jak widzę rower, który bym chciała złożyć? Wszystkie punkty muszą być spełnione, jeśli nie będą, to proszę doliczać do ceny, wtedy poczekam dłużej na rower albo kupię używany - rozważam również kupno używki: - budżet ok 1200zł + sprzedaż Horizona (może ze 150zł dostanę), ew. wykręcenie z niego: przerzutki z przodu, manetek, pedałów i ramion pedałów, tylna przerzutka pewnie jest zgrzana z ośką, może czegoś jeszcze, co by się nadawało? Amortyzator jest ale pewnie ciężki, sprężynowy. - koło 26''- waga 13 - 13.5kg - mogą być używane części, tylko nie wszystkie - nie osie w kołach, nie linki, to co nie powinno być używane to nie - jak najlepsze osie - rower brata toczy się długo po tym jak Corsa jego dziewczyny staje, zmierzone tą samą osobą, jego rower ma osie DEORE M590, testowali na płaskim terenie rozpędzając się do tej samej prędkości, sprawdzali, czy liczniki pokazują tą samą prędkość, test powtórzyli kilkukrotnie, testowali też Authora Stratosa brata dziewczyny brata , wszystkie były nowe.(nie oszczędzamy) Zethos jest najlżejszy a jechał najdalej.. BTW: Brat mówi, że nie rozumie co się dzieje na rynku rowerów teraz, Zethos kosztował kiedyś 2100zł i miał lepszy osprzęt niż dziś i cenę - aktualnie kosztuje 2800zł - nacisk na minimalną wagę rotacyjną (brat mówi, że od tego zależy przyjemność z jazdy - potwierdzicie?) - chodzi o koła i szprychy (nie oszczędzamy, chodzi nam o ten sam efekt co w punkcie powyżej, na poziomie Zethosa z 2010 - szprychy SAPIM, obręcze RODI VR19 ??) Obręcze pewnie podwójnie wzmacniane. - rama taka na jaką starczy, ale najlepiej jakaś lekka damka - jak najsłabsze ale stabilne przerzutki (na tym osczędzamy, wyłamując się z trendów sklepowych) Przykładowo SRAM 3.0 - brat mówi, że wystarczają, miał takie w Meridzie Kalahari 500, manetki miał SRAM MRX (oszczędzamy) - hamulce V-BRAKE, nie muszą być niewiadomo jakie, jakieś podstawowe, NIE TARCZOWE ze względu na cenę i wagę (oszczędzamy) - brak sztycy (mam amortyzowaną od brata UNO) (oszczędzamy) - regulowana kierownica - amortyzator jakiś, powiedzmy na jaki kasy zostanie ale musi być - pozostałe części podstawowe No i jest problem taki, że nie wiem czy wyszłoby faktycznie taniej niż 1200zł? Jeśli nie to ile? Części kupowałabym na allegro. Powiedzcie mi jakie kupić części, zweryfikujcie, czy te co wymieniłam mogą zostać. Tak myślę, żeby wyjąć przerzutki z Horizona, na razie stoi na balkonie, jutro zobaczę co tam może nawet SRAM 3.0 Tylna przerzutka pewnie zgrzana z piastą niestety. No i hamulce też bym miała
marcin_ostrów Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Składać się nie opłaca . Nie napisałaś jaki rozmiar ramy , ale tak na szybko : http://allegro.pl/rower-specialized-myka-ht-17-blk-pink-i4092298898.html http://allegro.pl/rower-gorski-koonga-princess-na-deore-xt-okazja-i4087314405.html http://allegro.pl/leader-fox-trekking-i4107646125.html M
rowerzystkaPomocy Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 Dzięki za info, rowerki faktycznie ciekawe, nie napisałam, że mam 168cm wzrostu, pewnie 17stka będzie za małą.
tylkoNiedzielny Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 17 cali to właśnie idealny dla Ciebie rozmiar. Na 19 calach na ostrzejszych singlach będziesz czuł się jak na krowie, która nie skręca tylko jedzie tam gdzie chce
Silver400 Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Potwierdzam, rama 17", maksymalnie 18" ale raczej będzie za duża. Do twojej listy dodałbym fajne, lekkie i szybkie opony. Majątku to nie kosztuje a źle dobrane są koszmarem. Skłaniałbym się ku używanemu rowerowi. Złożyć/kupić w tym momencie będzie ciężko. Wszystkie fajne części schodzą od razu albo tak jak nowe rowery są zwyczajnie drogie. Tak jak twój brat mówi; ceny w górę, osprzęt w dół. Niestety.
tobo Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 - jak najsłabsze ale stabilne przerzutki (na tym osczędzamy, wyłamując się z trendów sklepowych) Przykładowo SRAM 3.0 - brat mówi, że wystarczają, miał takie w Meridzie Kalahari 500, manetki miał SRAM MRX (oszczędzamy) Brat musi bardzo nie lubić jeździć Przerzutka 3.0 jest jednorazowa - ma zanitowane mocowanie kółeczek, co oznacza że po ich zużyciu trzeba kupić nową przerzutkę - bardzo ekonomiczne rozwiązanie. Jeśli w ramach oszczędności wybierzesz jeszcze starszy model 3.0 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SRAM_3.0_rear_derailleur.jpg to będzie jeszcze większa oszczędność (w takim przypadku nazwałbym ją głupotą) - ponieważ to coś działa tragicznie, gdyż wykonane jest praktycznie w całości z badziewnego plastiku. - nacisk na minimalną wagę rotacyjną (brat mówi, że od tego zależy przyjemność z jazdy - potwierdzicie?) Ja nie potwierdzam. Dużo większe znaczenie będzie miał wybór opon dopasowanych do danego sposobu eksploatacji. Masę rotującą jako czynnik wpływający na odczucia można uwzględniać przy sportowej jeździe z dużą ilością przyspieszeń.
jasinski21444 Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 A i jak jazda po mieście i las ale bez szaleństw to kupiłbym na twoim miejscu crossa , cena porównywalna z mtb a cross nada się bardziej
CzarnyMario Napisano 4 Kwietnia 2014 Napisano 4 Kwietnia 2014 Policzmy (wszystkie części nowe) rama ok 300 zł (da się w tej cenie kupić coś rozsądnego aluminiowego) amortyzator: 250 zł suntour XCR koła: 200zł (zestaw na allegro: piasty novatec maszynowe + obręcze mach exe1 – niektórzy narzekają - ja mam i sobie chwalę (ważę 75kg) opony + dętki: 70 zł przerzutki (przód + tył) 100zł shimano acera (chociaż na upartego stare modele Alivio można w tej cenie dostać) korba + suport: 100 zł (np. shimano FC-M311) kaseta + łańcuch: 70zł (8 rzędów shimano) kierownica + mostek: 60 (jakiś tani zestaw zoom'a) siodełko + sztyca+ obejma/zacisk: 100zł klamko-manetki: 80 (shimano np. st-ef65) Hamulce Vbrake 60 (shimano alivio lub avid sd3) linki+pancerze: 50zł pedały 30 zeta Razem wychodzi ok 1500 a tu masz rower zbliżonej klasy za 1200 z przesyłką (Lazaro Evolution 3) http://allegro.pl/profejsonal-mtb-lazaro-ev-3-alivio-suntour-2014-d-i4085144287.html Moim zdaniem w tym przedziale cenowym nie opłaca się składać. rower brata toczy się długo po tym jak Corsa jego dziewczyny staje, zmierzone tą samą osobą, jego rower ma osie DEORE M590, testowali na płaskim terenie rozpędzając się do tej samej prędkości Nie przeczę są piasty i piasty i mogą mieć różne opory toczenia, ale czy różnica będzie aż tak istotna? (pomijam tu piasty które są uszkodzone/zbyt mocno skręcone i dają duże opory toczenia), większy wpływ w tym teście miały zapewne opony i ciśnienie powietrza, pewnie pozycja rowerzysty też nie była taka sama (różny opór powietrza).
rowerzystkaPomocy Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Napisano 4 Kwietnia 2014 Dzięki za to zestawienie cenowe i za wszystkie odpowiedzi. Rowerek Lazaro jest chyba dla mnie bardzo dobrym wyborem po Horizonie. Podoba mi się 10cm skok amortyzatora, przerzutki, podwójne obręcze, hamulce.. Nie podają tylko wagi, ciekawe czy przekracza 14kg?
Shiryu Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Właściciele twierdzą, że waha się od 13 do 14 kg. Tak mi przynajmniej wychodzi po przeszukaniu forumowego garażu
Cytrusek Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 A może cóś takiego? http://allegro.pl/damski-kross-level-a2-lady-17-19-cali-na-alivio-i4098703276.html
NEX Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Sprawdź Krossa F2 na przykład , dziewczyna ma i mino 14,8 kg daje radę bez prolemu ( wzrost podobny , waga 50 kg )
tobo Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Co do wątpliwości dotyczących wagi roweru... Taki bajk jak lazaro będzie ważył w okolicach 14 kilogramów (może ciut więcej). Sprzęt tego typu nabyłem dla żony, podstawowy model Garego Fishera, osprzęt zbliżony. Po zmianach rower waży w okolicach 12 kilogramów - wyższa waga była odczuwalna w czasie... noszenia roweru W praktyce najbardziej uciążliwe były opony "mtb" ważące prawie po kilogramie sztuka, które zamieniłem na coś bardziej przyjaznego.
Silver400 Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 A może cóś takiego? http://allegro.pl/damski-kross-level-a2-lady-17-19-cali-na-alivio-i4098703276.html Ten XCR to przestarzały model SF9. Charakteryzowały się tym, że anoda z goleni schodziła po <1000 kilometrów. Korba z plasteliny, 8-biegowy napęd, oparty o nie najnowsze Alivio. Cena jest dość przyzwoita ale Lazaro lepszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.