Skocz do zawartości

[do 8000zł] Stumpjumper vs Superfly8 vs ZR Race 650B 8.0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem nowy na forum, także witam serdecznie wszystkich miłośników kolarstwa.

Jak w temacie planuje zakup roweru do około 8tys zł, i kompletnie nie wiem na co sie zdecydowac ponieważ nie mam duzego doświadczenia w lepszym sprzecie. Potrzebuje niezawodnego roweru do codziennej jazdy rekraacyjnej głównie po ścieżkach leśnych i od czasu do czasu chciał bym zabrac rower na weekendowy wyjazd np. do Zakopanego. Znalazłem trzy ciekawe propozycjie w mniej więcej tym samym przedziale cenowym i prosił bym was koledzy o pomoc w wyborze któregoś z nich.

Pierwszy to Trek Superfly 8

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_8/#/pl/pl/model/features?url=pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_8

Drugi: Specialized Stumpjumper Ht comp 29

http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/stumpjumper/stumpjumper-comp-29

Trzeci: Radon zr race 650b 8.0

http://allegro.pl/radon-zr-race-650b-8-0-black-white-2014-sid-xt-mav-i3966794273.html#tabsAnchor

Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Napisano

Bardzo ciekawa ta propozycja no i cena bardzo przystępna jak na ten osprzęt, tylko nie znam bardzo tej marki canyon wydaje mi sie ze to chyba niemiecka firma? bo ramy troche podobne do radona a nie jestem do końca przekonany o wytrzymałosc tych niemieckich konstrukcji bo czytałem rózne opinie o np. radonie ale może sie myle, no ale maja świetny osprzet co do ceny

Napisano

"Niemiecka marka która rozwala wszystkie możliwe testy w rowerowych gazetkach. Szczególnie w kategorii stosunku ceny do jakości"

Napisano

wpadł mi do głowy ten canyon ale zastanawiam sie jeszcze czy by nie dołozyc do radona bo jest na pełnym xt no i ma "sid"a no ale pytanie czy warto??? a którego Wy byście koledzy wybrali? A i czy jest duża różnica miedzy tymi amorami "fox"em w canonie a "sid"em w radonie?

Napisano

Również rozważałem Canyona,Rose,Radona  ale ....wziałem Treka w carbonie i nie załuję...a wprost przeciwnie:)

Trek może osprzętowo nie powala ale moim zdaniem posiada  dużo lepszą  geometrię i wieczystą gwarancja na rame co nie jest bez znaczenia jak coś strzeli a rower kupiłeś gdzieś wysyłkowo...

Tutaj masz jedną sztukę do przymierzenia i  rozważenia  w rozm 18.5 (nie wiem ile masz wzrostu)

http://mybike.pl/rower-trek-superfly-96-black-red-2014-p-5521.html

Napisano

...dużo lepszą geo dla Ciebie :)

A rowery Canyona są w czołówce ocen testowych bo faktycznie mają bardzo dobry stosunek cena-jakość, cena-klasa osprzętu a do tego jest bardzo wielu zadowolonych nabywców. Można ich znaleźć również tu. 

Co do minusów Canyona - zakup wysyłkowy (nie każdy lubi), spory czas oczekiwania na niektóre modele.

Napisano

Głównym minusem Canyona jest brak możliwości przymiarki i ie do końca trafiona rozmiarówka - o czym świadczy kilka wpisów na Forum ...

Napisano

W niczym by nie było pomocne, nie jednemu już bzdury wyliczyło  :yucky:, a nawet jeśli wyliczy jakiś rozmiar, to nie oznacza, że wymiary będą odpowiadały preferencjom kupującego ...

Napisano

Kurcze już sam niewiem ale chyba zdecyduje sie na tego Canyona bo cena jest naprawde korzystna, tylko nie jestem pewny co do jakosic wykonania ich ram, bo już własinie słyszałem nie jedno o niemieckich konstrukcjiach że lubią pękaci w dosc nietypowych miejscach np. kiedys gosici w sklepie odradził mi radona zr race, powiedzial ze osprzet bardzo dobry jak na taka cene ale ramy mają fatalne i na pewno u nas tego nie kupisz. A co do Canyona może macie koledzy jakies doswiadczenia z tymi rowerami?? A może ma juz ktos tego Canyona Al Slx 7.9 z 2014 roku to prosił bym o opinie na temat tego modelu?

A co do rozmiaru to ja mam 179cm wzrostu to mysile że chyba odpowiednim rozmiarem bedzie M 17.5" ??

• 3 tygodnie później...
Napisano

Przemek, najlepiej przymierz się do kilku rowerów. Chociaż innych producentów, a potem zerknij sobie na ich wartości stack, reach (ja patrzyłęm na standover i długość górnej ramy - bo chciałem niższy przekrok/dłuższy rower)

Też myślałem nad radonem i canyonem. Canyon jest krótszy i wyższy od radona, więc odpadł u mnie. 

Radon.. Radon by się jeszcze nadał, ale przymierzyłem się do Treka i wrażenie bardzo dobre. 

Odnośnie róznicy w cenie: Treka od ręki w sklepie kawałek ode mnie wynegocjowałem z 6500 na 5700. W sklepie lokalnym proponują mi wyższy model (cen kat 7500) za 6700 + jakieś akcesoria w cenie.

Także róznica jest tak naprawdę mniejsza - a do tego gwarancja lepsza, serwis.. 

Napisano

Sorry za offtop, ale może interesuje kogoś full KTM Lycan 651 19" za 7900zł Nowy, od wczoraj jestem jego posiadaczem, ale niestety dobrałem zły rozmiar - potrzebuję 17" :(

Napisano

Dlaczego grubymi nićmi? Przy sprzedaży wysyłkowej niestety nie ma możliwości przymiarki. Do tej pory miałem 17" i był troszkę za mały, więc nowy kupiłem 19", ale jednak był to zły wybór.

Nikogo nie zmuszam i nie wciskam, dałem tylko info. Jutro zrobię zdjęcia i wystawię na allego i do działu sprzedam.

Napisano

Niestety nie ma takiej możliwości, rower był dla mnie sprowadzony z Austrii, zapłaciłem za niego 8,5tys, a cena katalogowa to blisko 16tys

Napisano

W sumie to jestem w 99%, rower to cudo, jest świetny i nawet dobrze się siedzi/jeździ, ale rura prawie dotyka tego czego nie powinna :) i dlatego zdecydowałem się go sprzedać ze stratą i zamówić rozmiar 17". W końcu rower ma mi trochę służyć więc chcę być zadowolony w 100%, poprzednim jeździłem 10lat :)

Napisano

Niech będzie na twoje, ale nie musisz nikomu ubliżać... ja za matoła w każdym razie się nie uważam. Strata 1000zł to nie koniec świata, a chętny się na pewno znajdzie bo rowerek jest świetny. KTMów nie ma dużo tym bardziej tego modelu, więc gdzie miałem zrobić przymiarkę? Nie rozumiesz, że ktoś sprowadził ten rower na konkretne zamówienie i nie ma grymaszenia, że rozmiar nie taki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...