Skocz do zawartości

[napęd] Deore 2010 a alivio 2013- różnice przy obciążeniu

plewy38

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie......

Jestem tu nowy i proszę was o pomoc, w doborze napędu.

Składam swój pierwszy "świadomy" rower który mam nadzieje troszke więcej przetrzyma niż marketówka, i  na finiszu mam zagwózdkę z którą niestety sobie sam nie poradzę...

Do roweru mam korbe deorkę m590 i myślałem żeby cały złożyć na powyższej grupie, ale zastanawia mnie jedno.....

Do rekreacyjnej jazdy (górki, laski, raczej bez błota), nie warto zastanowić bylo by się nad nowym alivio?. Na manetki chyba się zdecyduję, również na przednia przerzutkę ale co do tylniej? -czy przy dobrych warunkach jazdy i średnim obciążeniu na podjężdzie będą wrzucały podobnie szybko?. Wiem że deorka to grupa wyzsza, i wiem że można ja rozpartywac jako lepszą, pytanie tylko czy nie ujawnia ona dopiero swoich zalet w "brudnym terenie", wiec dla mojego składaka z założenia przynajmniej na te chwilę raczej maloprawdopodobnym.

Pozdrówka.

Napisano

Deore ponoć ma ogólnie lepsze wnętrzności, powinna dłużej przeżyć. Mniejsze różnice między grupami występują chyba od SLX w górę (waga głównie).

• Mod Team
Napisano

Na pewno alivio nie będzie wcale takie złe. Nowy model jest także w wersji shadow :P Kiedyś, kiedy różnice w cenie były bardzo duże skłonił bym cie ku alivio, dziś różnica jest na tyle mała że możesz spokojnie brać deore ... slx nie jest raczej wart rozważania, chyba ze okazyjnie w dobrym stanie.

Manetki weź alivio, bo miedzy nimi a deore a slx jest inna obudowa i zmniejszona waga ale taki sam mechanizm.

Napisano

Po przerwie...

Rzeczywiście w minimalnych różnicach cenowych udało się zakupić przednią olivke a na tył deorkę m592. Teraz został tylko "problem z manetkami". Jeśli założymy że nowe alivio to koszt kompletu 100, czy do obsługi powyższych przerzutek warto kupić używkę lxa albo xtka za około 150-180?, Czy :stare manetki lxsowe modele 2006 (chyba serii m580)bedą odstawać od xteków w podobnym roczniku i obsłużą te przerzutki?. Z tego co wyczytałem/wywnioskowałem dopiero powyższe grupy dają inny komfort przerzucania niż do slxa, stąd moje dopytanie....

Pozrówka

Napisano

Czyli sprawa załatwiona......

Szukamy Xtka w fajnej cenie, a jak czas i potrzeba wymusi bierzemy olivkę.

Dziękuje za pomoc :)

Miłego........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...