Skocz do zawartości

[do 2500zł] Rower dla faceta 185cm/104kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, jest to pierwszy mój wpis więc prosze o wyrozumiałość na wypadek jakieś gafy.

Chcę kupić rower i mam mętlik w głowie o różnorodności ofert i liczę na pomoc

Wiem, że chcę rower na dużych kołach myślę o 29cal(26 odpada), rower bedzie służył w 80%-90% do jazdy po asfalcie, głownie trasy ok 50-80km, chociaż nie ukrywam dalszych wypadów. Rower typu cross( poki co nie chce bagażnika itp elementów). Proszę o podpowiedz....

1. Co sądzicie o rowerach Raleigh? Model Talus. Jak sie sprawdza ten model, czy nie ma problemu z tymi rowerami? Cenowo wygląda na najbardziej korzystną ofertę..

2. Kross model Evado 3.0 lub 4.0? W tej marce obawiam sie o ramę. Słyszałem , że zdarzają sie pęknięcia?

3. Która marka jest najlepsza pod kątem jakość/cena??

4. Który model polecacie?

Pzdr

PS. Co sądzicie o tym modelu? http://allegro.pl/rower-cube-ltd-cls-pro-2013-i4032317121.html

Napisano

1. Nie miałem nigdy styczności.

2. Tak, ramy Krossa są znane z tego że pękają. 

3. Myślę że Unibike w tym pułapie cenowym.

4. Zethos. ale jest trochę droższy, choć model z ubiegłego roku lub sprzed dwóch powinien być w dobrej cenie. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witajcie!

Generalnie jestem już zdecydowany mam jeszcze pewne delikatne wątpliwości.

Planuje kupić model http://www.arkus.sklep.pl/rower-kellys-phanatic-10-vamp-2014-p-6230.html Jakieś doświadczenia z tym modelem? Może ktoś posiada?

Ewentualnie myślę o tańszym rozwiązaniu przecenionym Giant http://www.arkus.sklep.pl/rower-giant-roam-2-2013-p-5071.html

Warto dopłacić te kilka zł więcej?

BTW na jakie zniżki można liczyć negocjując cenę roweru? Posiadacie najtańsze sklepy pod tym kątem?

Pozdrawiam

Napisano

kellys jest lepszy o przerzutkę tylną, gorszy o przednią. Generalnie, obydwa dosyć słabo wypadają.

żaden nie dorównuje osprzętowo nawet Unibikeowi viper

Jeżeli chcesz koniecznie któryś z tych dwóch które wymieniłeś, to Giant, ale w tej cenie, bo ponad 2k nie warto wcale za niego dawać. 

Napisano

Ramy Krossa nie są znane z tego ze pękają. Model B6 pękał co nie znaczy ze wszystkie.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

http://www.unibike.pl/vipergts.html .Cenowo nawet wygląda lepiej, pewnie poza tym z kilka zł utarguję z tej ceny.

Sorry , że tak dopytuje, ale nie mam doświadczenia z rowerami. Wcześniej przez kilka lat służył mi stary dobry rower górski, którego zajeździłem. Troszeczkę zaskoczyła mnie opinia , że Kellys Phanatic wygląda słabo. Sądziłem, że to już początek tej wyższej półki...? Pomiedzy tymi dwoma(+ unbike) rowerami jest jakaś wielka różnica w komforcie jazdy?

Napisano

W komforcie nie ma, za to w trwałości oraz jakości pracy podzespołów jest.

Sądziłem, że to już początek tej wyższej półki..

Nie, za początek wyższej półki, musiałbyś zapłacić 2x tyle ... 

Kellys ma po prostu drogie rowery, podobnie giant. 

Napisano

Jak czytam takie wypowiedzi "znawców" to od razu otwiera mi się nóż w kieszeni.

Biorąc Twoje kryteria oceny to taki Unibike też robi hu#### ramy ?

http://www.forumrowerowe.org/topic/141001-rama-peknieta-rama-unibike-viper-zethos-problem-z-reklamacja/

To tylko jeden przykład bo szkoda mi czasu na szukanie przypadków innych firm.

Nie masz pojęcia o czym piszesz a zabierasz głos. Generalizując jak Ty to wszystkich producentów można wrzucić do jednego worka.

A z Twoich przykładów to który to cross? bo jakoś nie widzę.

Napisano

Było pytanie o ramy Kross'a, jest odpowiedź o ramach Kross'a.

Znajdź tyle samo narzekań na ramy Unibike'a/jakiejkolwiek innej firmy - wolna droga. Ja jakoś nie widzę. Za to narzekań na ramy Kross'a i ich stosunek do klienta (brak w zasadzie) - mnóstwo. 

Napisano

Przeczytaj sobie cały wątek jeszcze raz od początku jak nie rozumiesz to jeszcze raz przeczytaj i tak w kółko, możę w końcu załapiesz..

Ale podpowiem ci - Kross  Evado 3.0 lub 4.0 są rowerami crossowymi.

Napisano

Było pytanie o ramy Kross'a, jest odpowiedź o ramach Kross'a.

A mnie się wydaje, że jednak Twoja ta brocha. Kolega planował zakup Evado a o pękających ramach tego modelu raczej na tym i innych forach cicho. Owszem pękają czy pękały ramy do rowerów używanych ex definitio w innych warunkach przyrody i tego typu uogólnienia są, delikatnie mówiąc, nieuprawnione.

Napisano
Owszem pękają czy pękały ramy do rowerów używanych ex definitio w innych warunkach przyrody i tego typu uogólnienia są, delikatnie mówiąc, nieuprawnione.

Technologia i precyzja wytwarzania ram, jedna dla wszystkich modeli. Kolega waży 104 kg, więc rama nie będzie miała pod nim lekko.

Pytanie było czy ramy Krosa pękają. Tak, pękają, brzmi odpowiedź. Pękają częściej od innych.

Napisano

Ja pierdzielę, następny "znawca" czytający inaczej. Tobie "cienkun" również polecę przestudiowanie pierwszego wpisu autora tego wątku.

Naprawdę, ręce opadają.

Napisano

Wybacz proszę ale to co piszesz to prostackie uogólnienie.

W skrócie aby nie zanudzać: musiałbyś znać % udział pękających ram Krossa, Meridy, Treka, Gianta, Wheelera, Focusa i innych w odniesieniu do liczby wyprodukowanych rowerów i dopiero wtedy, gdyby % "pękniętych" ram Krossa był statystycznie istotnie wyższy niż u innych producentów mógłbyś tak napisać.

Tych danych nie masz i mieć nie będziesz więc nie pisz pseudo fachowych uogólnień.

A że więcej się słyszy o "pękających" Krossach to i nie dziwne skoro tej marki jest ponad co 3 kupowany w naszym kraju rower.

Napisano

Ja pierdzielę, następny "znawca" czytający inaczej. Tobie "cienkun" również polecę przestudiowanie pierwszego wpisu autora tego wątku.

Naprawdę, ręce opadają.

Obawiam się, że to Ty nie potrafisz zrozumieć pytania, które brzmiało:

" W tej marce obawiam sie o ramę. Słyszałem , że zdarzają sie pęknięcia?"

Ugupu@ , tak, kupuje się dużo krosów, ale kupuje się też dużo unibików, kandsów i ich klonów, a słyszy się głównie o pękających krosach. Na drugim miejscu, swojego czasu, były gianty. 

Co jest Panowie, kros wam płaci za obronę marki, czy tak za darmo, z sympatii, na zasadzie, jak ja kupiłem, to musi być dobre, bo ja przecież złych rzeczy nie kupuję? :D

Napisano

Zawsze tak jest, że jak się traci argumenty to posądza się kokoś o sympatię do jakiejś marki lub wręcz za branie za to kasy. Żałosne.

Mam w d.... Krossa. Po prostu wku.... mnie powtarzanie jakiejś uogólnionej bzdury jak mantry i traktowanie tego jak jedynej obiawionej prawdy.

Oj nie ładnie "cienkun". Wyrywasz zdanie z kontekstu i udawadniasz swoją rację. Jeszcze raz ci polecę dokładne przestudiowanie pierwszego postu. Może w końcu załapiesz.

Napisano

Napisałbym że mnie zaraz szlag trafi, ale sertalina jeszcze działa, więc jest mi to dokładnie obojętne. Może sam byś tak poczytał sobie pierwszy post, bez nadinterpretowania,  aż do zrozumienia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...