Skocz do zawartości

[hamulce] Wymiana hamulców w rowerze na własną rękę

Hoguett

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych kolegów,

dawno temu kupiłem rower do którego mam ogromny sentyment. Kosztował około 500zł i okrutnie przepłaciłem, bo była tam masa rzeczy do wymiany. Ostatecznie sukcesywnie wymieniłem kolejne rzeczy no i teraz przyszła pora na hamulce. Byłem w serwisie rowerowym i powiedziano mi, że wymiana hamulców, a w zasadzie tych moich zwalniaczy się nie opłaca, ponieważ będzie mnie to kosztowało ze 300-400 zł czyli prawie tyle samo co rower. Polecili mi wymienić klocki i linki no i tak wymieniam co chwilę klocki i podciągam te linki, a rower hamuje wciąż tak samo. Dodam, że linki co rusz się zrywają i raz na miesiąc spędzam 2h na wymianie i regulowaniu tego. Rower jest moim głównym środkiem lokomocji.

W związku z tym chciałem się poradzić Was o dobór hamulców, które będą pasowały do mojej wiekowej maszyny. Zarówno w sensie technicznym jak i budżetowym. Jeśli chodzi i cenę to raczej z niższej półki cenowej. Mogą być nówki i używki. Jakich dodatkowych danych powinienem dostarczyć, żeby otrzymać odpowiedź? Nie znam się specjalnie na temacie - potrafię wymienić klocki, zmienić dętkę, ale wiedzy technicznej nie mam.

Załączam zdjęcia i pozdrawiam ;)

post-172090-0-52829100-1393976452_thumb.jpg

post-172090-0-74968700-1393976453_thumb.jpg

post-172090-0-41690800-1393976454_thumb.jpg

post-172090-0-04926400-1393976455_thumb.jpg

post-172090-0-90497500-1393976459_thumb.jpg

Napisano

Hej.
Musisz szukać hamulców typu cantilever. Nie podam Ci przykładów bo nie wiem w jakiej kwocie szukasz. A próbowałeś porządnie odtłuścić obręcze i założyć jakiejś dobrej klasy klocki? Kiedyś jak jeszcze śmigałem na bmx to smarowałem smołą, ale nie jest to estetyczne. Gdzieś na dh-zone kiedyś wyczytałem żeby klocki i obręcz wypsikać wd40 na początku hamowania brak, ale jak już odparuje to hamowanie o wiele efektywniejsze (nie wiem czy to działa nigdy nie próbowałem)

Napisano

Do canti potrzebne są piwoty poniżej poziomu felgi, tu ich brak. Jeśli są to powyżej i do u-brake. Ze zdjęć mało wynika, ale przypuszczam, że ich w ogóle nie ma (piwotów). Hamulce wyglądają trochę jak stare, symetryczne tourneye. Jeśli chcesz zmieniać, szukaj jakichś szosowych z dłuższymi szczękami.

Napisano

Potrzebowałbym hamulców o ramionach 55-73, niestety tylko jedną taką opcję widzę na allegro i jest dosyć kosztowna. Są też hamulce na ostre koło o zasięgu 64mm, ale to by było na styk i wolę nie ryzykować. 

Napisano

Przejechałem się rowerem i hamują jak złoto, więc nie rozumiem czemu miałyby nie hamować? ;)
W porównaniu do tego co miałem wcześniej to jest o dwa nieba lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...