Skocz do zawartości

[napęd] Skrzypienie i cykanie podczas jazdy

typol034

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki problem, ostatnio (od ok 2 tygodni) podczas jazdy, głównie pod górę, słychać delikatne skrzypienie - trzaskanie - cykanie. Dwa razy smarowałem Korbę wraz z suportem, dokręcałem, rozebrałem i przesmarowałem pedały, wymieniłem na czas jazdy stare na nowe pedały i również skrzypiało. Siodło wraz z rurą też sprawdzone, sakiewkę też odpiąłem bo było takie prawdopodobieństwo. Już nie mam pomysłów co to może być. Macie jakieś pomysły ?

Napisano

już był nie jeden taki temat , posmaruj smarem oś tam gdzie nachodzi ramie korby jak i  wewnątrz ramienia korby wszystkie 4 ścianki ,powinno być ok 

Napisano

już był nie jeden taki temat , posmaruj smarem oś tam gdzie nachodzi ramie korby jak i wewnątrz ramienia korby wszystkie 4 ścianki ,powinno być ok

Jeśli masz aluminiowe korby to takiego zabiegu (ze smarowaniem kwadratu) w zasadzie nie wolno robić, możesz bardzo łatwo "wkręcić" korbę za głęboko i ją zniszczyć. Akurat w tym miejscu musi być sucho.

Napisano

Skąd wziąłeś taką wiedzę? Trzymając się momentów nic się nie stanie. Ma być nasmarowane, żeby nie zatrzeć połączenia, i żeby nie skrzypiało bo może, oraz żeby się nie utleniało, bo potem problem ze ściągnięciem, a z ponownym założeniem może wejść już luźno.

Napisano

Trzymając się momentów nic się nie stanie

Otóż się stanie, ten sam moment dokręcania śruby/nakrętki na połączeniu stożkowym nasmarowanym da dużo większe przesunięcie osiowe korby względem osi niż gdyby smaru na kwadracie nie było. Powtarzam w ten sposób mozna uszkodzić korbę.

Napisano

Nie mam suportu na kwadrat. Jak już wspomniałem jest to suport BSA. Dokręciłem go mocno, porządnie nasmarowałem smarem do łożysk. Dodam że jest to korba Deore M590, którą również dokręciłem mocno. Może być tak że za mocno i dlatego skrzypi ? :P Czy też to wina łożysk w suporcie ? Tylko że mam ta korbę chyba nawet nie cały rok, więc nie wiem czy by suport tak szybko padł. Ja już nie mam pojęcia, ale będe szukał dalej przyczyny :(

• Mod Team
Napisano

Nie spotkałem sie żeby korby zintegrowane skrzypiały ... znaczy bł takie przypadki ze starymi fierxami, om się poluzowywała oś w gnieździ ... korba na szrot. Z takim wypadku będą to raczej na pewno pedały lub coś innego.

Sprawdzałeś jak sie kręcą łożyska w suporcie ? lekko ?

Napisano

Może to wcale nie wina napędu, a np. sterów. Ja tak miałem. Trzeba było nasmarować jedną część mimo, że łożyska to maszynowe i teoretycznie żadnego smaru nie powinny wymagać i jest cisza. Też wtedy myślałem, że to coś z napędem. Nasmarowałeś gwinty pedałów? Stwierdzenie nasmarowałem pedały to nie wiadomo czego się tyczy. Może łożyska, może gwinty, a może pedałów na zewnątrz, zęby Ci noga spadała. :P

Napisano

Aż taki głupi nie jestem żeby smarować pedały na zewnątrz :) A więc panowie, dzisiaj wykąpałem łańcuszek, nasmarowałem, wyczysciłem kasetę tak na wszelki wypadek. Te dwie rzeczy wykluczam że piszczały. Do tego wyczysciłem sztycę oraz ten zacisk, który delikatnie posmarowałem finish-linem i przednią przerzutkę ! która na 99 % była tym skrzypiącym szkodnikiem, Jak rękami nią ruszałem też wydobywało się takie skrzypienie. Wykąpałem tąprzerzutkę, naoliwiłem, przejechałem 20 km i błoga cisza jak na razie :) Tematy podobne były, które czytałem, ale takiej przyczyny nie znalazłem. Nie wiem jak to w sumie mozliwe że to przednia przerzutka, ale widocznie rama przenosiła to skrzypienie w stronę korby i wydawało się że to ona. Mimo wszystko dzięki za rady :)

Napisano

Podepne sie pod temat.

Otoz ja tez mam problem z pykajaca korba albo suportem... chyba, w sumie to nie wiem  juz sam.

Probowalem juz chyba wszystkiego :/ smarowania pedalow, skracania / szyszczenia lancucha, odkrecalem / zdejmowalem / smarowalem / solidnie dokrecalem suport i korbe, sprawdzalem wszystkie srubki w rowerze czy przypadkiem sie nie odkrecily, kasete z tylu tez czyscilem / smarowalem, podobnie z kolami i nadal dziadostwo pyka cos po prawej stronie korby ;F

Pykanie wyczuwalne jest pod butem, po prawej stronie i tylko wtedy gdy pedal jest na dole podczas normalnej jazdy. Kiedy mocno nacisne na pedal albo szybko jade nie wyczuwam ani nie slysze tego pykania.

Pedaly to to nie sa bo zmienialem na nowki nie smigane - to samo bylo. Moja korba to truvativ firex gxp, suport byl dodany wraz z suportem. Caly naped (lancuch, przerzutki, korba, kaseta, suport) byl wymieniany przed zima. Troche w zimie jezdzilem i wlasnie od jakiegos tygodnia cos mi zaczelo pykac grrr

Ktos ma jakies jeszcze pomysly ?

Łozyska sie chyba nie mogly posypac ?

• Mod Team
Napisano

Skoro pedały nówki, to pewnie suport bo co innego. Ramiona korby jeszcze ewentualnie ale one by raczej skrzypiały i to na godzinie ok 10-11 a nie blisko 6. wiec prawdopodobnie suport. To je ciężki temat bo wiele podzespołów może wytwarzać podobne odgłosy i drgania.

Napisano

Podepne sie pod temat.

Otoz ja tez mam problem z pykajaca korba albo suportem... chyba, w sumie to nie wiem  juz sam.

Probowalem juz chyba wszystkiego :/ smarowania pedalow, skracania / szyszczenia lancucha, odkrecalem / zdejmowalem / smarowalem / solidnie dokrecalem suport i korbe, sprawdzalem wszystkie srubki w rowerze czy przypadkiem sie nie odkrecily, kasete z tylu tez czyscilem / smarowalem, podobnie z kolami i nadal dziadostwo pyka cos po prawej stronie korby ;F

Pykanie wyczuwalne jest pod butem, po prawej stronie i tylko wtedy gdy pedal jest na dole podczas normalnej jazdy. Kiedy mocno nacisne na pedal albo szybko jade nie wyczuwam ani nie slysze tego pykania.

Pedaly to to nie sa bo zmienialem na nowki nie smigane - to samo bylo. Moja korba to truvativ firex gxp, suport byl dodany wraz z suportem. Caly naped (lancuch, przerzutki, korba, kaseta, suport) byl wymieniany przed zima. Troche w zimie jezdzilem i wlasnie od jakiegos tygodnia cos mi zaczelo pykac grrr

Ktos ma jakies jeszcze pomysly ?

Łozyska sie chyba nie mogly posypac ?

Też kiedyś męczyłem się z pykaniem,byłem święcie przekonany że to suport...przyczyną był brud pod hakiem przerzutki,wyczyściłem,troszkę smaru i spokój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...