michalM Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 Mam problem ze skrzypieniem suportu kiedy docisnę bardziej korbą na wyższym biegu słuchać nieprzyjemne skrzypienie. Rower ma 6 dni i przejechane może 70 km. Na niskich wszystko chodzi elegancko, ale większy opór ( górka dołek) i odrazu słychać, że coś nie gra w suport'cie. Pedały dokręcałem i działają dobrze, wiec odpadają ewidentnie odzywa się suport. Skrzypienie pojawiło się po przejechaniu pierwszych kilku metrów. Na moją wiedzę to jest źle dokręcony i trzeba by ściągnąć korbę i wykręcić całość profilaktycznie przejrzeć i nasmarować. Nie chce go wysyłać do krk bo tam go kupiłem. Rzecz jasna, że jest na gwarancji, ale chyba przejadę się do serwisu u mnie w mieście i powiem facetowi żeby to zrobił, bo sam nie mam kluczy póki co. Pytanie do Was co o tym sądzicie macie jakieś rady? Przejrzałem forum oczytałem się na ten temat, ale nie ma nic na temat nowego suportu dlatego założyłem temat.
michalM Napisano 20 Lutego 2014 Autor Napisano 20 Lutego 2014 hmm kompakt mocowanie korby na kwadrat.
lyndowss Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 chyba przejadę się do serwisu u mnie w mieście i powiem facetowi żeby to zrobił, bo sam nie mam kluczy póki co Po pierwsze to jestem ciekaw po czym stwierdziłeś, że to na pewno suport. Wcale nie musi to być on. Po drugie samo dokręcenie pedałów to można powiedzieć, że nic nie zrobiłeś. Przesmaruj łożyska w pedałach i obficie ich gwint łączący je z korbą. Fajnie by było jakbyś jeszcze przesmarował łączenie suportu z korbą. I jeszcze wyjęcie suportu i obejrzenie go. Wyczyszczenie gwintu i ponowne złożenie ze smarem. Może być go dużo. Po tych czynnościach przejechać się i zobaczyć czy wszystko w porządku. Co do kluczy to zainwestuj, bo już z tą operacją zaczną Ci się zwracać, a będziesz już miał np. na wymianę korby, albo suportu, gdyby się okazało, że trzeba go zmienić. Jeżeli to z góry chcesz oddać do serwisu to można powiedzieć od razu: po co zawracasz (cztery litery).
Carbon Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Jak jedziesz na stojąco to rownieżsłychać skrzypienie? Najczęściej w takim przypadku winna jest sztyca, wystarczy ją przeczyścic i po problemie.
michalM Napisano 21 Lutego 2014 Autor Napisano 21 Lutego 2014 Jeżdząc na stojąco również skrzypi. Dziś rano kupiłem wielowpust i klucz do ściągania korby rozkręciłem i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że śruby są z plastiku cała obudowa kadrige'a również Nie mniej jednak nasmarowałem każdy gwint smarem dokręciłem wszystko to samo zrobiłem z pedałami. Wziąłem rower na przejażdżkę i nie skrzypi przejechałem może z 2 km na wysokich biegach pod górkę cisza, więc sądzę, że problem rozwiązany. Zobaczę jak będzie na większym dystansie. Chyba muszę pomyśleć o zmianie tego suportu plastikowe mocowania coż...
lyndowss Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 okazało się, że śruby są z plastiku cała obudowa kadrige'a również Które śruby są z tworzywa? Nakrętka suportu z lewej strony może być taka. Z prawej nie powinno. Śruby bezwzględnie z metalu. Posiadasz zdjęcia?
M333 Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 A dlaczego obie miski nie mogą byś z tworzywa? Mam Kinexa na kwadrat, obie miski to tworzywo- charakterystyczne wypustki na 6. Przejechane ok 7tys km. Działa tak samo dobrze jak na początku, nie luzuje się, nie odkręca.
michalM Napisano 21 Lutego 2014 Autor Napisano 21 Lutego 2014 Oba mocowania suportu są z tworzywa. Żeby było zabawniej śruba mocująca korby do osi suportu są już metalowe
lyndowss Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 A dlaczego obie miski nie mogą byś z tworzywa? To "nie powinno" to było raczej jako, że lepiej jak są z metalu, ale z tworzywa tez mogą być. źle się wyraziłem. michalM Wszystko jest w porządku. Nie masz się czym martwić, tak może być.
MarcinMK Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Witam, Mam ten sam problem jak kolega, Kupilem Kross Evado 5.0, oddałem do serwisu do pierwszego złożenia, w drodze do domu skrzypiało mocno, oddałem znów - poprawili, jest lepiej ale ciągle skrzypi przy podjazdach itp. Rozmawiałem z serwisem, powiedzieli że tam jest plastik, że to tego wina, i mocniej nie przykrecą. Że trzeba nowy metalowy suport. Rower wyceniany na 3499zł, a oni mi mówią że muszę kupić nowy suport...paranoja.. Bardzo proszę tutaj o opinie: czy naprawdę wymiana jest konieczna? Nie chodzi o pieniądze, mogę kupić nowy, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie balona...
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2014 Mod Team Napisano 10 Marca 2014 to nie wina plastikowego korpusu. skrzypienie to wina słabo dokręconych ramion korby i tym bym sie zajął nowy suport nie ma opcji żeby wydawał z siebie nie pożądane dźwięki a gdyby nawet nie skrzypienie tylko lekkie takie chrobotanie. Musisz dokręcić ramiona korby. zwykłym kluczem tego nie zrobisz, musisz mieć przedłużkę ok 30cm żeby było ok. Potrzeba bardzo dużej siły do dokręcania ramion w tych suportach skoro panowie z serwisu o tym nie wiedzą to cóż...
lyndowss Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Zrób to sam. Poza tym widzę, że pedały są dosyć liche i to one same w sobie mogą być problemem. Plastik w środku i metalowy obwód to słabe połączenie. W ogóle plastik jakikolwiek w pedałach jest słabym rozwiązaniem. Przesmaruj gwint pedałów. Potrzebowałbyś klucza do korby, żeby ją zdjąć i przesmarować połączenie osi z korbami. No i dobrze byłoby mieć klucz do suportu i też przesmarować połączenie i zobaczyć co tam siedzi. Czy faktycznie jest tam plastik, ale możesz to też samemu sprawdzić.
MarcinMK Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 właśnie przeczytałem gwarancję: Gwarancja traci ważność w przypadku montażu innych części niż oryginalne bez zgody producenta. Ani słowa jak uzyskać zgodę.
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2014 Mod Team Napisano 10 Marca 2014 Bo w polsce gwarancja na nowy rower to chłyt marketindodi ... and deal with it ... (jak to internety mówią - handluj z tym ... cokolwiek to oznacza ) cokolwiek nie zrobisz, twoja wina. Kupiłeś rower - twoja wina było sobie kupić skuter, złamała sie rama albo pękła ? Było nie jeździć, bo na pewno robiłeś to nie zgodnie z jej przeznaczeniem, ciekną uszczelki w widelcu ...? tu jeszcze by powalczył jak widelec jest jeszcze ciepły. Ale cokolwiek nie zrobisz to złe użytkowanie sprzętu, twoja niewiedza etc. Praktycznie nie idzie niczego wynegocjować w polsce, dlatego nie należy sie przejmować utrata czegoś co nie istnieje
BikerLight Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Rower wyceniany na 3499zł, a oni mi mówią że muszę kupić nowy suport...paranoja.. Jak już wydałeś tyle kaski na polską myśl inżynieryjną to zrób sobie dobrze i zastąp antyczną korbę i suport na kwadrat najtańszą korbą HTII. To jakieś 250 - 280 zeta. A jak nie to jak napisał kolega @Puklus żyj z tym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.