MarcinMK Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 Witam, To już chyba ostatni post na tym forum, już mam wybrany rower tylko jeszcze rama! Zdecydowałem się na kupno roweru Cross Evado 5.0, jednak zamawiam przez neta więc nie mam możliwości sprawdzenia ramy. Mam 180 cm wzrostu, 96kg wagi, wew długość nogi to 83 cm, jak przeliczam jako rower górski (0,57) to wychodzi 18,6, jak liczę jako trekkingowy (0,63) to wychodzi 20,58 Rower jest ten sam: Cross Evado 5.0, będę nim jeździł w 70% po asfalcie, w 30% po ubitych ścieżkach. Pytanie który wybrać czy M (19) czy L(21)? http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-5-0 Czy mogę wybrać źle?
seraph Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 A najlepiej to idź do jakiegoś sklepu i się przymierz. Lekki teren to może i 21' być lepsza - mniejsza rama może być przy krótka na dłuższe wypady po szosie i będzie męczyć. Mniejsza rama to większa zwrotność, a większa to wygodniejsza jazda na asfalcie, bo tu zwrotność jest mało potrzebna. Kupujesz rower crossowy i będziesz go używał zgodnie z przeznaczeniem, więc po co liczyć ramę jak do MTB?
rodszyld69 Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 odpowiem Ci na moim przykładzie mam 180 cm wzrostu i noga 85 cm jeżdzę na rowerze mtb 29er 19 cali górną rurę mam zaledwie 4 cm od swoich klejnotów więc jest jeszcze bezpiecznie do jazdy po terenie,jeżdzę też trekkingiem 21 cali i jest to rozmiar maksymalny jak dla mnie górna rura przy samych jajkach do jazdy sportowej po terenie ten rozmiar ramy dla mnie już jest za duży ale jak jeżdzę z sakwami po asfalcie jest dobrze jedyna malutka trudność to przy maksymalnym obładowaniu jest dla mnie wchodzenie i schodzenie z roweru mam w planach zmianę ramy w trekkingu maksimum na 20 cali
MarcinMK Napisano 20 Lutego 2014 Autor Napisano 20 Lutego 2014 Byłem w sklepie, siedziałem na Evado 2.0 19 cali..i mało brakowała a byłoby to dla mnie za duże! Jajka spokojnie dotykają ramy jak stoję! Ufff, nie wiem co to za wyliczenia na Trekking że wychodzi 20,5, biorę 19
thetere Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 Dziwne, ja w swoim krosie A4 chętnie bym widział większą ramę niż 20" którą obecnie posiadam. 19" w hexagonie mojego szwagra jest zdecydowanie za mała - prawie kolanami o kierownik zahaczałem, a jestem niewiele większy od ciebie bo mam 182 cm.
MarcinMK Napisano 20 Lutego 2014 Autor Napisano 20 Lutego 2014 cóż...pewnie mam większe jaja:P a tak na serio, to wychodzi na to że mam dość krótkie nogi:) Ty masz pewnie proporcjonalnie dłuższe, no i +2cm, no i A4 to góral a nie cross (chyba jest różnica w wysokości opon?) Tak jak wszyscy mówią, najlepiej sprawdzić samemu.
Classified Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 cóż...pewnie mam większe jaja:P Kup damkę i problem zniknie A tak na serio - 19 to max w takiej sytuacji. Ja wybrałbym coś mniejszego niż 19 - chyba że będzie Ci się źle siedziało i jechało. Sam miałem parę rowerów z teoretycznie za dużą ramą i czasami jest to problem a czasami nie Ale ten minimum cal między kroczem a ramą powinien być...inaczej możesz się nadziać...dosłownie i w przenosni... Niezależnie co będziesz planować, ZAWSZE przymierz rower w realu. Rozmiary rozmiarom nierówne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.