Skocz do zawartości

[kółeczka przerzutki] ilość zębów

mikolajpod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Postanowiłem zakupić kółeczka KCNC. Oryginalnie mam 11Z. Czy można zastosować kółeczka o innej liczbie zębów? Lepiej 10 czy 12? Przerzutka to Shimano Sora, XT i Sram X9. Z góry dziękuję za pomoc. ;)

Napisano

Ilość zębów jest najmniej ważną różnicą. Producenci wychodzą z założenia, że im kółko ma więcej zębów tym wolniej się zużywa, ale w czasie jazdy nie ma to żadnego znaczenia.

Napisano

Użytkuje kółeczka Areozine mają łożyska maszynowe i fajnie wyglądają Jedne mają natłuczone ok 6 tysi a drugie ok 2 Koszt ok 50 zet sztuka Więc można kwestia czystości napędu i dbania o sprzęt

Napisano

Ja używałem kilka miesięcy kółeczek AEST, które wyglądają jak KCNC i są 2x tańsze i nie było z nimi najmniejszych problemów, a czyściły się lepiej od tych zwykłych czarnych, no i lepiej wyglądają.

Teraz zamówiłem kółeczka bezpośrednio z Chin za 19zł za sztukę i powinny być tak samo dobre, nie widzę sensu przepłacać. 

• Mod Team
Napisano

Najlepiej montować taką samą ilość zębów jak była oryginalnie ale dając co innego nawet nie poczujemy różnicy.

Amelinium zdecydowanie odradzam, po pierwsze nie oszczędzają tak łańcucha jak plastikowe a po drugie i najważniejsze są głośne i jeszcze raz głośne.

Napisano

Mimo wszystko jest tarcie metal o metal, a nie metal - tworzywo. Tak jak z klockami w hamulcach. Jak już hamujesz samymi blachami to tarcza zużywa się w oczach.

• Mod Team
Napisano

A alu kółkach o wiele szybciej ścierało mi powłokę z łańcucha, szczególnie było to widoczne na złotym kmc. Przyjmując że niklowanie czy napylanie azotkiem tytanu chroni przed korozją to można to kwalifikować jako szybsze zużycie łańcucha.

Napisano

Rozumie, dlatego dopytywałem :thumbsup:

Na samą mechanikę jednak  alu kółka oddziaływały.

Miałem kółeczka KCNC, przejechałem na nich jakieś 12kkm po czym się złamało jedno z nich. Ogólnie byłem zadowolony.

Aha, no i łożyska dwa razy wymieniałem :teehee:

Napisano

Do swojej Deorki 8s kupiłem kółeczka za 5 czy 7 złotych za komplet. Już nie pamiętam czy mają jeden czy więcej zębów mniej niż oryginalne a praca przerzutki się poprawiła za te kilka złotych śmiesznych złotych. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...