henk Napisano 8 Lutego 2014 Napisano 8 Lutego 2014 Kupiłem rower trekkingowy z przerzutką planetarną Nexus 7 i zastanawiam się jak czyścić łańcuch i w ogóle napęd.Łańcuch ma na ogniwach oznaczenie KMC 2g-2, nie mam spinki i na razie nie chciałbym go rozkuwać, czyli zostaje czyszczenie na zębatkach.Łańcuch jest tak napięty, że chyba nie da się go włożyć w maszynkę z obrotowymi kółkami, bo do tego potrzeba trochę luzu, poza tym w tej piaście nie ma możliwości kręcenia pedałami do tyłu - hamulec torpedo.Myślałem o takiej szczotce: http://allegro.pl/finish-line-grunge-brush-szczotka-do-czyszczenia-i3912071314.html - dobry pomysł? Poza tym słyszałem (czytałem na tym forum), że do piasty wielobiegowej nie powinna się dostać woda, ani nic innego poza odpowiednim smarem, więc obawiam się używać odtłuszczaczy w pobliżu tej piasty co by nie rozpuścić i wypłukać smaru. Są jakieś dobre sposoby czyszczenia takiego napędu?
Scarper Napisano 8 Lutego 2014 Napisano 8 Lutego 2014 Kupić spinkę do łańcucha i szejkować łańcuch potem.
Piter233 Napisano 8 Lutego 2014 Napisano 8 Lutego 2014 Mój łańcuch (jakiś KMC, też na nexusie 7) przejechałem tylko u mnie ok. 3500 km plus to co u poprzedniego właściciela. Zero czyszczenia, wciąż działa (co prawda trochę rozciągnięty,
Schwefel Napisano 8 Lutego 2014 Napisano 8 Lutego 2014 Kupić spinkę do łańcucha i szejkować łańcuch potem. Nie ma to jak polecić spinkę do singla z hamulcem torpedo. Później będzie szukał łańcucha albo zębów na chodniku. do piasty wielobiegowej nie powinna się dostać woda, ani nic innego poza odpowiednim smarem, więc obawiam się używać odtłuszczaczy w pobliżu tej piasty co by nie rozpuścić i wypłukać smaru. Piasta jest uszczelniona ale jak się boisz o nią to oklej taśmą malarską na czas czyszczenia. Co do tych bajeranckich szczotek za 30zł i więcej to daj sobie spokój. W singlu wystarczy raz na jakiś czas przejechać kilka razy szmatą nasączoną w benzynie i później nasmarować łańcuch.
Scarper Napisano 8 Lutego 2014 Napisano 8 Lutego 2014 To przepraszam, myślałem że też występują spinki do single.
henk Napisano 9 Lutego 2014 Autor Napisano 9 Lutego 2014 Dlaczego nie mogę założyć spinki? Jak czyścić zębatki? Chodzi mi nie tyle o zęby na zewnętrznej krawędzi tylko o wewnętrzną część przy ośce, tam się zbiera sporo brudu i trochę trudno tam dotrzeć.
Mod Team Puklus Napisano 9 Lutego 2014 Mod Team Napisano 9 Lutego 2014 Nie ma to jak polecić spinkę do singla z hamulcem torpedo. Później będzie szukał łańcucha albo zębów na chodniku. Można by zastosować taką spinkę jak sa w motocyklach tylko nie wiem czy sa w sprzedaży
tobo Napisano 9 Lutego 2014 Napisano 9 Lutego 2014 Jeśli masz kluc oczkowy 15 mm możesz delikatnie poluzować śruby i przesunąć koło do przodu w hakach, tak by zapewnić mu luz i umożliwić obsługę maszynką do czyszczenia. Łańcuchy tego typu łatwo jest rozkuć, piny siedzą dosyć lekko, więc możesz to bez problemu zrobić - w takim przypadku jednak przy montażu musiałbyś zluzować koło żeby dociągnąć do siebie końce łańcucha.
mklos1 Napisano 9 Lutego 2014 Napisano 9 Lutego 2014 Nie ma to jak polecić spinkę do singla z hamulcem torpedo. Później będzie szukał łańcucha albo zębów na chodniku. Chyba dawno roweru Wigry nie widziałeś Na singlu spędziłem parę ładnych lat - w tym szczeniackich, gdzie rower był katowany dość mocno. Każdy nowy łańcuch singlowy, który miałem w ręku miał ją "by default". Jeździli na niej wszyscy moi znajomi na rowerach typu Salto czy Wigry - a jak ktoś tracił zęby to z powodu przeceny własnych umiejętności a nie dlatego ze łańcuch się rozpinał. Spinka była tego typu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.