Skocz do zawartości

[Napęd] 10 s czy bedzie działać

grzechu2410

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przymierzam się w tym tygodniu przejść z napędu 9 s na 10 s , jako ze nie mam za dużo kasy chciał bym zapytać czy komponenty będą ze sobą prawidłowo działać :

-korba deore fc-m590  9 sp - mam ja ok pół roku wiedz nie ma szansy na wymianę , czy będzie działać z 10 s ??

-prawa manetka xt 770 dyna-sys

-lewa manetka xt 770 9sp

-przerzutka tylna XT RD-M786 SGS Shadow RD srebrna

-Kaseta Shimano Deore 11-36, 10s

-nad łańcuchem sie jeszcze nie zastanawiałem , co byście polecili

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

Napisano

Przerzutka lewa 9s? 

Korba będzie działać, ludzie mają takie kombinację i to działa.

Co myslicz o SRAM?

Łańcuch to może Campagnolo ?

Napisano

Witam przymierzam się w tym tygodniu przejść z napędu 9 s na 10 s , jako ze nie mam za dużo kasy chciał bym zapytać czy komponenty będą ze sobą prawidłowo działać :

-korba deore fc-m590  9 sp - mam ja ok pół roku wiedz nie ma szansy na wymianę , czy będzie działać z 10 s ??

-prawa manetka xt 770 dyna-sys

-lewa manetka xt 770 9sp

-przerzutka tylna XT RD-M786 SGS Shadow RD srebrna

-Kaseta Shimano Deore 11-36, 10s

-nad łańcuchem sie jeszcze nie zastanawiałem , co byście polecili

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

Skoro nie masz za duzo kasy to zostan przy 9 rzedach . Ja gdy mialem rower z 10 rzedowym napedem to co chwila byly koszty lancuchy  przerzutki  i kasety i ciagle problemy z regulacja . Zmieniłem naped na 9 rzedow i problemow brak:]

Łancuch jak bedziesz kupowac to Campagnolo tylko. 

Napisano

źle się wyraziłem z lewa manetka - lewa to zwykłe xt 770 ,  współpracujące z napędem 9 s

- moze określenie ze mam mało kasy jest złe . Po prostu nie chce wydawać jej na to czego nie potrzeba .

Napisano

Napęd 10s gorzej się reguluję, przestaję pracowac w błocie-tak mi mówili jak ja kupowałem do siebie napęd.

Chciałem shimano xt, a kupiłem sram x0.

Napisano

Tak to prawda,dodatkowo można od tego wyłysieć i rosną włosy na rękach...

Czy 3x10 ma sens?Nie ma sensu,ale jest w praktycznie każdym nowym rowerze więc jesteśmy na to skazani.

Napisano

wiem że 9 sp jest lepszy  , lepiej działa w błocie itd , ale jak teraz wpakuje kilka stów w napęd wolał bym abym za rok nie miał problemu z dostaniem przerzutki czy kasety

Napisano

Nie będziesz miał problemów z dostaniem części eksploatacyjnych i innych do napędu 9rz. jeszcze bardzo długo. Przeszedłem z 8rz. na DynaSys w zeszłym roku... nie lubię go, ale jest. 

Napisano

Nie będziesz miał problemów z dostaniem części eksploatacyjnych i innych do napędu 9rz. jeszcze bardzo długo. Przeszedłem z 8rz. na DynaSys w zeszłym roku... nie lubię go, ale jest.

Ja tam nadal nie mam problemów z dostępem do podzespołów 8-rzędowych...

Sent from my HTC One using Tapatalk

Napisano

Ja mam pod łóżkiem cały napęd 8s alivio/altus prawie nówka.

Tylko wiecej stał niż jeździł i czeka tam na jakiś rower.

Napisano

Ale nie mieszkasz w kraju raju :P

Niom ;-) ale nie robię też zakupów w kraju w którym mieszkam :P

Kupuję tam gdzie taniej, lub tam gdzie mogę dostać to co mnie interesuje.

Sent from my HTC One using Tapatalk

Napisano

czyli jednym słowem odradzacie przejście na 10 sp ??

Obiektywnie rzecz biorąc to nie warto przechodzić na 10tkę mając 9tkę w dobrym stanie.Wydasz kasę i w zasadzie nic się nie zmieni.

Napisano

Takie gadanie że "kupowałem w sklepie i mi mówili że gorzej działa 10s" to w ogóle jest bezsens. Dawanie takich porad mija się w ogóle z celem, równie dobrze mozna dawać jednoczesnie porady tutaj jak i na forum młodych baletnic, zakres wiedzy i tu i tu będzie na zasadzie "tak gdzieś czytałem". Nie wiem, skąd te teorie z cyklu będzie gorzej działał, bo patrząc czysto teoretycznie, na zasadzie porównania uciągu linki do zakresu pracy przerzutki, to czysto teoretycznie shimanowskie 10s powinno być lepsze niż 9s. Patrząc praktycznie, to rok temu przesiadłem sięz 8s od razu na 10s i nie widzę żadnego upośledzenia w pracy napędu w stosunku do poprzednika. Powiedziałbym nawet, że zauważyłem poprawę, ale to raczej kwestia tego, że zmieniłem zajeżdżony 8s na nowy 10s. Jeździ mi się bardzo dobrze, wczoraj wracając z Turbacza po południu i mając cały rower w śniegu, lodzie i błocie zauważyłem spore pogorszenie w pracy układu, ale biorąc pod uwagę warunki i to, że od roku nie zmieniłem linek i pancerzy to niespecjalnie widzę powód do zmartwień, zmieni się, wyczyści i będzie hulać. Jedyne, co mogę dodać to to, że ja jeżdżę na sramie ale w tym przypadku nie widzę specjalnie różnicy, bo uciąg linki w dyna sys jest bardzo do sramowskiego zblizony. Co do Twojego pytania o konkretne części, wszystko powinno działać bez problemu. Zmiana systemu dla przedniej przerzutki i korby nie będzie mieć znaczenia (wbrew twierdzeniom marketingowców shimano). A odnośnie dostępności części z grup ośmiobiegowych...Niech mi ktoś pokaże sklep w Krakowie, gdzie znajdę kasetę i łańcuch xt na 8s...Bo części jest pełno, owszem, ale altus, ew. acera, a to nie każdemu odpowiada jakościowo i wagowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...