sosna119 Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Bo z zasady działania systemu GPS wynika, że jego wskazania mają dobrą dokładność w płaszczyźnie poziomej (czyli określenie współrzędnych geograficznych obiektu - deklarowany błąd ok. 10-20m w zastosowaniach cywilnych) i bardzo niską dokładność przy pomiarze wysokości (błąd do 100 m). Warto poczytać na ten temat. Dobre wskazania wysokości przez aplikacje typu Strava wynikają z tego, że aplikacja porównała położenie obiektu z mapą wysokościową, więc wysokość została odczytana z mapy a nie GPS.
Mod Team mrmorty Napisano 19 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2014 Nie piszcie " ja również kupię okulary" albo "o, super kupię sobie buty"Nie mam zdrowia czyścić cały ten temat - zamknę i koniec. To samo będzie z każdym następnym o tym traktującym.
Gość Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Bo z zasady działania systemu GPS wynika, że jego wskazania mają dobrą dokładność w płaszczyźnie poziomej (czyli określenie współrzędnych geograficznych obiektu - deklarowany błąd ok. 10-20m w zastosowaniach cywilnych) i bardzo niską dokładność przy pomiarze wysokości (błąd do 100 m). Warto poczytać na ten temat. Dobre wskazania wysokości przez aplikacje typu Strava wynikają z tego, że aplikacja porównała położenie obiektu z mapą wysokościową, więc wysokość została odczytana z mapy a nie GPS. Szanowny kolego, ja wiem jak dziala GPS, tylko nie wiem, czy piszacy kolega wie, dlatego byla wypowiedz. Oczywiscie nie wiem jak dziala Strava, bo nie mialem z nia doczynienia... Mam tylko nadzieje, ze kolega zrozumial, ze zegarek za 99zl oferowal - ten egzemplarz, bo nie wiem, jak z powtarzalnoscia - wiecej niz przyzwoita dokladnosc, ktora nie odbiegala, baaa, kilka razy przewyzszala Suunto Core w Aplach, czy Vectora w Tatrach, az dziw.
sosna119 Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Ale ja nie chciałem nikogo urazić, tylko dopowiedzieć dlaczego wskazania GPS są jakie są. Tak dla powiększenia wiedzy uczestników dyskusji - w żadnym wypadku nie chciałem wytykać jej braku komukolwiek.
Kill84 Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Dobre wskazania wysokości przez aplikacje typu Strava wynikają z tego, że aplikacja porównała położenie obiektu z mapą wysokościową, Jeśli by tak było to skąd rozrzutności w wysokościach segmentów. Często tak widzę że segmenty tych samych podjazdów mają różne przewyższenia jeśli są od różnych ludzi.
Jaca911 Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Bo gps ma rozrzut w poziomie. Czasami metr w prawo to 5m różnicy w wysokości jak trawersujesz zbocze
maxwel Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 http://www.lidl.cz/cps/rde/SID-7E638BDD-68684673/www_lidl_cz/hs.xsl/nabidka.htm?id=284 W czeskim Lidlu za parę dni kolejna rowerowa oferta, u nas pewnie za jakieś 2 tygodnie.
MikeSkywalker Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Napisano 19 Sierpnia 2014 Jakbyś przeczytał ostatnie posty wiedział byś że już od jakiegoś czasu trwa dyskusja właśnie na temat czeskiej oferty...
Mod Team mrmorty Napisano 19 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2014 W czeskim Lidlu za parę dni kolejna rowerowa oferta, OMG...
kamro Napisano 20 Sierpnia 2014 Napisano 20 Sierpnia 2014 Cześć! Jest jeszcze oferta na Tchibo.pl. - http://www.tchibo.pl/sport-to-zdrowie-t400044806.html Niewiele tego, ale podaję dla porządku:)
kris750 Napisano 20 Sierpnia 2014 Napisano 20 Sierpnia 2014 · Ukryte przez mrmorty, 21 Sierpnia 2014 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 21 Sierpnia 2014 - Brak powodu nie widze tam nic dla siebie niestety szukam spodenek ale nie obcisłych i rękawiczek ale nie za 40 zl
TheGie Napisano 21 Sierpnia 2014 Napisano 21 Sierpnia 2014 kris750, od jakiegoś czasu sieć sklepów 4F wietrzy magazyny i wyprzedaje akcesoria i ubrania rowerowe. Obniżki np na rękawiczkach z 40zł na 20zł widziałem. Bluzę rowerową kupiłem za 50zł a na początku sezonu wycenili ją na 180zł, więc warto się zainteresować.
Mod Team mrmorty Napisano 21 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 21 Sierpnia 2014 zaczynam rozdawać ostrzeżenia
pszemoo Napisano 21 Sierpnia 2014 Napisano 21 Sierpnia 2014 Potwierdzam, może 4F to nie dyskont, ale ceny w chwili obecnej są naprawdę bardzo niskie. Jakość odzieży jest nieporòwnywalnie lepsza od dyskontow. Osobiście moge polecic rękawiczki.
marcinek1992 Napisano 21 Sierpnia 2014 Napisano 21 Sierpnia 2014 Witam Chciałbym się spytać czy ktoś posiada te okulary?http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=19516 Kupiłem raz okulary "rowerowe" Ale przy wymianie szkiełek ułamał się plastykowy element podtrzymujący szkła. Wiec dlatego pytam jak jest z jakością tych okularów.
mariusz231 Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Ja mam stary model tych okularow kupiony w lidlu okolo 3 lat temu. Oprawki z boku sa troche inne. Nie ma na co narzekac, upadlu x razy oprawki i szkla cale, no moze troche zarysowane Ja za swoje dale 12 zlotych. Warto kupic moim zdaniem, jak za taka kase.
Kekacz Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam Chciałbym się spytać czy ktoś posiada te okulary? http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=19516 Kupiłem raz okulary "rowerowe" Ale przy wymianie szkiełek ułamał się plastykowy element podtrzymujący szkła. Wiec dlatego pytam jak jest z jakością tych okularów. Połamałem już dwie pary tych lidlowych z niepełnymi oprawkami, mimo zwiększonej uwagi: - model sprzed 2 lat walnął przy zawiasie - model z zeszłego roku rozlazł się w górnej części oprawki dla prawego oka. Więcej już nie kupię. O wiele lepsze są te z pełnymi oprawkami jak w obecnej ofercie czeskiej bo plastik jest gruby i wytrzymały. Nawet nie trzeba się specjalnie pieścić przy wymianie szkiełek. A przede wszystkim są modułowe. Można założyć gumkę zamiast zauszników, ściągnąć piankowe uszczelnienie kiedy dni są jeszcze ciepłe i założyć kiedy temperatury zaczną już solidnie spadać.
BikerLight Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Chciałbym się spytać czy ktoś posiada te okulary? http://www.lidl.pl/p...Detail&id=19516 Z okularów z linku kupiłem najpierw model który jest na zdjęciu w lewym dolnym rogu - nie polecam, bardzo słabo trzymał się na nosie ponadto trzeszczał. Wymieniłem na model który jest na zdjęciu w górnym rzędzie, drugi od lewej - tu już pełnia zadowolenia, leży przyzwoicie, łatwo wymienić szkła. Okulary wytrzymały niezliczone uderzenia gałęzi, owadów i szorowanie twarzą po ziemi. Za 20 zeta ciężko znaleźć coś lepszego, zamierzam kupić dokładnie te same oksy. Nie jest to Rudy czy Oakley ale z podstawowych funkcji czyli ochrony oczu wywiązują się przyzwoicie za ułamek kwoty którą trzeba wydać za high end
alagor96 Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Połamałem już dwie pary tych lidlowych z niepełnymi oprawkami, mimo zwiększonej uwagi: To jak Ty ich używasz? Ja mam już swoje trzy lata i dopiero niedawno pojawiło się bardzo delikatne pęknięcie.
Kekacz Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Przy wymianie szkieł. Tandeta za 50 centów w produkcji u chińczyków.
alagor96 Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Ja wymieniałem szkła dzisiątki razy i jest ok. Co do produkcji, to droższe marki też produkują w Chinach za marne grosze.
Kekacz Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 50 centów a 2,50 $ to już jest przepaść w jakości wykonania i materiałów więc przytaczanie tutaj droższych marek tam produkujących nie ma większego sensu. W Chinach dostaje się dokładnie taką jakość za jaką producent zgodzi się zapłacić. Chcesz drogo i wysokiej jakości, tak zrobią. Chce tanie jednorazówki do rzucenia w akcji tematycznej w dyskoncie, żaden problem. Te okulary z niepełnymi oprawkami takie akurat są. Wydałem na nie w sumie już 40 zł a do dzisiaj zostały mi tylko niepotrzebne szybki, dwie szmatki i woreczki. Ale, nie mój cyrk, nie moje małpy, nie moje pieniądze. Wyraziłem opinię popartą 2 letnim doświadczeniem. Kto chce, kupi, mi nic do tego.
alagor96 Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 · Ukryte przez mrmorty, 22 Sierpnia 2014 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 22 Sierpnia 2014 - Brak powodu To prawda, że w Chinach wyprodukują towar taki, za jaki się zapłaci. Ale chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem, twierdzisz że te okulary są z Chin, a ja po prostu mówię, że inne też są. Ja swoje testowałem w różnych warunkach, często ich nie szanowałem i jakoś żyją. Jeżeli Tobie rozleciały się dwie pary, to albo trafiłeś na nieodpowiednie egzemplarze, albo po prostu nie potrafisz dbać o sprzęt i nie powinieneś się spodziewać, że nawet oakley'e wytrzymają wiele dłużej.
Kekacz Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 · Ukryte przez mrmorty, 22 Sierpnia 2014 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 22 Sierpnia 2014 - Brak powodu Umówmy się, ja nie będę pisał o tym co Ty umiesz a czego nie a Ty nie będziesz robił tego samego w stosunku do mnie, tym bardziej, że nie przypominam sobie abyśmy mieli okazję się kiedykolwiek, choćby przelotnie, poznać, ok? Te lidlówki są jedynymi okularami rowerowymi, które padły przy normalnym i skrajnie ostrożnym podczas wymiany szybek użytkowaniu. Inne okulary, ZALEDWIE połowę droższe nadal żyją i maja się bardzo dobrze. Z mojej strony koniec z tym przydługim OT i udowadnianiem sobie co kto i jak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.