Skocz do zawartości

[dyskonty] Lidl, Biedronka, Aldi etc. oferta rowerowa 2014 cz.1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bo z zasady działania systemu GPS wynika, że jego wskazania mają dobrą dokładność w płaszczyźnie poziomej (czyli określenie współrzędnych geograficznych obiektu - deklarowany błąd ok. 10-20m w zastosowaniach cywilnych) i bardzo niską dokładność przy pomiarze wysokości (błąd do 100 m). Warto poczytać na ten temat. 

Dobre wskazania wysokości przez aplikacje typu Strava wynikają z tego, że aplikacja porównała położenie obiektu z mapą wysokościową, więc wysokość została odczytana z mapy a nie GPS. 

• Mod Team
Napisano

Nie piszcie " ja również kupię okulary" albo "o, super kupię sobie buty"
Nie mam zdrowia czyścić cały ten temat - zamknę i koniec. To samo będzie z każdym następnym o tym traktującym.

Napisano

Bo z zasady działania systemu GPS wynika, że jego wskazania mają dobrą dokładność w płaszczyźnie poziomej (czyli określenie współrzędnych geograficznych obiektu - deklarowany błąd ok. 10-20m w zastosowaniach cywilnych) i bardzo niską dokładność przy pomiarze wysokości (błąd do 100 m). Warto poczytać na ten temat. 

Dobre wskazania wysokości przez aplikacje typu Strava wynikają z tego, że aplikacja porównała położenie obiektu z mapą wysokościową, więc wysokość została odczytana z mapy a nie GPS. 

Szanowny kolego, ja wiem jak dziala GPS, tylko nie wiem, czy piszacy kolega wie, dlatego byla wypowiedz. Oczywiscie nie wiem jak dziala Strava, bo nie mialem z nia doczynienia... Mam tylko nadzieje, ze kolega zrozumial, ze zegarek za 99zl oferowal - ten egzemplarz, bo nie wiem, jak z powtarzalnoscia -  wiecej niz przyzwoita dokladnosc, ktora nie odbiegala, baaa, kilka razy przewyzszala Suunto Core w Aplach, czy Vectora w Tatrach, az dziw.

Napisano

Ale ja nie chciałem nikogo urazić, tylko dopowiedzieć dlaczego wskazania GPS są jakie są. Tak dla powiększenia wiedzy uczestników dyskusji - w żadnym wypadku nie chciałem wytykać jej braku komukolwiek.

Napisano

Dobre wskazania wysokości przez aplikacje typu Strava wynikają z tego, że aplikacja porównała położenie obiektu z mapą wysokościową,

Jeśli by tak było to skąd rozrzutności w wysokościach segmentów. Często tak widzę że segmenty tych samych podjazdów mają różne przewyższenia jeśli są od różnych ludzi.  

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 21 Sierpnia 2014 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 21 Sierpnia 2014 - Brak powodu

nie widze tam nic dla siebie niestety szukam spodenek ale nie obcisłych i rękawiczek ale nie za 40 zl :bye2:

Napisano

kris750, od jakiegoś czasu sieć sklepów 4F wietrzy magazyny i wyprzedaje akcesoria i ubrania rowerowe. Obniżki np na rękawiczkach z 40zł na 20zł widziałem. Bluzę rowerową kupiłem za 50zł a na początku sezonu wycenili ją na 180zł, więc warto się zainteresować. 

Napisano

Potwierdzam, może 4F to nie dyskont, ale ceny w chwili obecnej są naprawdę bardzo niskie. Jakość odzieży jest nieporòwnywalnie lepsza od dyskontow.

Osobiście moge polecic rękawiczki.

Napisano

Ja mam stary model tych okularow kupiony w lidlu okolo 3 lat temu. Oprawki z boku sa troche inne. Nie ma na co narzekac, upadlu x razy oprawki i szkla cale, no moze troche zarysowane ;) Ja za swoje dale 12 zlotych. Warto kupic moim zdaniem, jak za taka kase.

Napisano

Witam

Chciałbym się spytać czy ktoś posiada te okulary?

http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=19516

Kupiłem raz okulary "rowerowe" Ale przy wymianie szkiełek ułamał się plastykowy element podtrzymujący szkła. Wiec dlatego pytam jak jest z jakością tych okularów.

Połamałem już dwie pary tych lidlowych z niepełnymi oprawkami, mimo zwiększonej uwagi:

- model sprzed 2 lat walnął przy zawiasie

- model z zeszłego roku rozlazł się w górnej części oprawki dla prawego oka.

Więcej już nie kupię. O wiele lepsze są te z pełnymi oprawkami jak w obecnej ofercie czeskiej bo plastik jest gruby i wytrzymały. Nawet nie trzeba się specjalnie pieścić przy wymianie szkiełek. A przede wszystkim są modułowe. Można założyć gumkę zamiast zauszników, ściągnąć piankowe uszczelnienie kiedy dni są jeszcze ciepłe i założyć kiedy temperatury zaczną już solidnie spadać.

Napisano

Chciałbym się spytać czy ktoś posiada te okulary? http://www.lidl.pl/p...Detail&id=19516

Z okularów z linku kupiłem najpierw model który jest na zdjęciu w lewym dolnym rogu - nie polecam, bardzo słabo trzymał się na nosie ponadto trzeszczał.

Wymieniłem na model który jest na zdjęciu w górnym rzędzie, drugi od lewej - tu już pełnia zadowolenia, leży przyzwoicie, łatwo wymienić szkła. Okulary wytrzymały niezliczone uderzenia gałęzi, owadów i szorowanie twarzą po ziemi.

Za 20 zeta ciężko znaleźć coś lepszego, zamierzam kupić dokładnie te same oksy. Nie jest to Rudy czy Oakley ale z podstawowych funkcji czyli ochrony oczu wywiązują się przyzwoicie za ułamek kwoty którą trzeba wydać za high end :)

Napisano

Połamałem już dwie pary tych lidlowych z niepełnymi oprawkami, mimo zwiększonej uwagi:
To jak Ty ich używasz? Ja mam już swoje trzy lata i dopiero niedawno pojawiło się bardzo delikatne pęknięcie. 
Napisano

50 centów a  2,50 $ to już jest przepaść w jakości wykonania i materiałów więc przytaczanie tutaj droższych marek tam produkujących nie ma większego sensu. W Chinach dostaje się dokładnie taką jakość za jaką producent zgodzi się zapłacić. Chcesz drogo i wysokiej jakości, tak zrobią. Chce tanie jednorazówki do rzucenia w akcji tematycznej w dyskoncie, żaden problem. Te okulary z niepełnymi oprawkami takie akurat są. Wydałem na nie w sumie już 40 zł a do dzisiaj zostały mi tylko niepotrzebne szybki, dwie szmatki i woreczki.

Ale, nie mój cyrk, nie moje małpy, nie moje pieniądze. Wyraziłem opinię popartą 2 letnim doświadczeniem. Kto chce, kupi, mi nic do tego. 

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 22 Sierpnia 2014 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 22 Sierpnia 2014 - Brak powodu

To prawda, że w Chinach wyprodukują towar taki, za jaki się zapłaci. Ale chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem, twierdzisz że te okulary są z Chin, a ja po prostu mówię, że inne też są. Ja swoje testowałem w różnych warunkach, często ich nie szanowałem i jakoś żyją. Jeżeli Tobie rozleciały się dwie pary, to albo trafiłeś na nieodpowiednie egzemplarze, albo po prostu nie potrafisz dbać o sprzęt i nie powinieneś się spodziewać, że nawet oakley'e wytrzymają wiele dłużej.

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 22 Sierpnia 2014 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 22 Sierpnia 2014 - Brak powodu

Umówmy się, ja nie będę pisał o tym co Ty umiesz a czego nie a Ty nie będziesz robił tego samego w stosunku do mnie, tym bardziej, że nie przypominam sobie abyśmy mieli okazję się kiedykolwiek, choćby przelotnie, poznać, ok?

Te lidlówki są jedynymi okularami rowerowymi, które padły przy normalnym i skrajnie ostrożnym podczas wymiany szybek użytkowaniu. Inne okulary, ZALEDWIE połowę droższe nadal żyją i maja się bardzo dobrze.

Z mojej strony koniec z tym przydługim OT i udowadnianiem sobie co kto i jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...