Skocz do zawartości

[Napęd] Opłacalnośc modernizacji

przemolinko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

W moim rowerze szosowym zamontowany mam napęd:

Korba:Shimano R450 (52x39)

Środek suportu: Thun BB 

- Przerzutka przód shimano f-2300 (jest uszkodzona, nie potrzebuje rpzedniej)

Łańcuch: KMC Z72

Kaseta: Shimano HG50-8 (13-26)

Przerzutka tylna: Shimano Sora

Manetki: Shimano Sora

Teraz główne pytanie.  Czy mimo nie zużycia napędu opłaca się go wymienić na nowy? (Czasami jedynie suport lubi stuknąć raz na 1 obrót, zaleznie od dnia). Będą duże różnice w oporach?

8 rzędowy napęd chciał bym zachować. Wymienić co najwyżej suport, korbę, łańcuch i kasetę.

Nie chciał bym wydawać tylu pieniędzy dla znikomych polepszeń jezdnych.

Do wydania było by max 400zł. Wydaje mi się to duża kwota zważywszy na to że cały rower kupiłem za 900.

Napisano

Sens wymiany jest wtedy gdy komponenty są zużyte, przy czym zużycie zębatek korby/kasety/łańcucha to jedno co trzeba rozpatrywać, drugie to zużycie suportu (stukanie, ciężkie obracanie się, luz, wszystko to razem lub każde osobno), sprawność przerzutek (luzy na nich, stopień ruchliwości elementów ruchomych, zużycie kółeczek przerzutki).

Suport możesz wymienić niezależnie od reszty części napędu. Opory nowego raczej wzrosną niż zmaleją, gdyż zużycie łożysk raczej "rozluźnia" suport niż go usztywnia (częściej dzieje się tak niż suport/łożyska się zacierają).

Jeśli zdecydujesz się na wymianę zastanów się czy obecna kaseta pasuje Ci co do zakresu. Jeśli brakuje Ci przełożeń twardych/"szybkich" to potrzebujesz kasety z najmniejszą koronką 11/12 a jeśli brakuje przełożeń miękkich to wybierz kasetę z największą koronką 28 zębów.

Napisano

No własnie w tym problem bo gdybym mógł wymienić sam suport już dawno bym to zrobił. Przy kolejnej wymianie korby musiał bym kupowac kolejny suport bo ten mam na kwadrat.

Czy jednak opłaca się zainwestować w suport bo w sumie korba to korba a żywotność ma większa niż łańcuch i kaseta.

Napisano

Jeśli chcesz zmienić to wtedy jeśli chcesz coś nowego, ładniejszego, obecna konfiguracja napędu jest nieodpowiednia itd.

Suporty na kwadrat długo będą dostępne na rynku.

Napisano

Przy kolejnej wymianie korby musiał bym kupowac kolejny suport bo ten mam na kwadrat.

Jesteś pewny tego kwadratu? Bo na stronie producenta nie znalazłem innego mocowania niż Octalink -> http://cycle.shimano-eu.com/publish/content/global_cycle/en/nl/index/products_nl/road/non_series/product.-code-FC-R450.-type-|fc_road|.html

Niezależnie od tego to 8sp w szosie jest już raczej przeżytkiem i jak zmieniać to minimum na 9sp.

Napisano

Są tacy co wymieniają telewizor jak zepsuje się pilot. Każdy panem swojej gotówki.

Moja rada. Wymienić wkład suportu na identyczny (system mocowania oraz długość osi +/- 2mm) i dalej kręcić kolejne kilometry po asfalcie.

Napisano

Niezależnie od tego to 8sp w szosie jest już raczej przeżytkiem i jak zmieniać to minimum na 9sp.

Dwa lata temu kupiłem kasetę 8-rzędową Miche Primato 16-25... Teraz jest już trudno (mimo że w katalogu wciąż występują). Mimo że 8-ki nie są dostępne w każdym sklepie, jakieś sztuki na rynku są. Skoro napęd nie jest zużyty, to po co zmieniać. Dokonać niezbędnych napraw i z modernizacją poczekać do zużycia kasety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...