Skocz do zawartości

[hollowtech] Rowek w misce Hollowtech II. Czy warto regenerować?

kromkahleba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno zabrałem się za zmiane suportu. Nowy suport siedzi już w rowerze jednak postanowiłem zająć się starym suportem ponieważ spotkałem się ostatnio z tematem wymiany łożyska w H II tylko patrząć na moją lewą miskę po wybiciu łóżyska (luzy w starym suporcie miałem tylko w lewej misce) zauważyłem podejrzany rowek, jakby bieżnię wyrobioną przez łożysko (nie jestem eksperem ale patrząc na nowe miski nie dopatrzyłem się takiego wgłębienia). Więc tu powstaje moje pytanie czy w takim wypatki wymiana łożysk miałaby sens?

jqh0.jpg14iu.jpg

Napisano

1. Kolega wyżej ma rację, nie wybiłeś całego łożyska. Powinieneś to zauważyć, bo łożysko składa się z dwóch pierścieni, bo których toczą się kulki :P

2. Kup sobie klucz do suportu HTII (na allegro za 25 zł), bo żal patrzeć jak kaleczysz miski

3. Na przyszłość czyść i smaruj suport, bo widać, że ten był całkowicie olewany. Jak będziesz miał za duże luzy na suporcie to można w ten sposób oś korby uszkodzić - mogą powstać wytarcia.

Napisano

Nawet jakby się udało to na alledrogo te łożyska są po 15 zł. 15x2=30 zł. Że o wysyłce nawet nie wspomnę. Do tego pewnie dojdą uszczelki. naprawdę chcesz to wymieniać? Sam też lubię tak jak Ty pogrzebać, ale coraz częściej stwierdzam, że to bez sensu. Nigdy nie rozbierałem tego suportu - tylko go odkręcam, patrzę jak się kręcą łożyska, przesmarowuję i czekam, aż padnie - ale jak znam życie, to te łożyska są niewymiarowe lub są ścięte z jednej strony i pewnie nie wsadzisz tam zamienników za 3 zł. Mam rację?  

Napisano

dwóch pierścieni,

Po dwóch bieżniach toczy się łożysko. Pierścienie to mogą być Segera.

Kup sobie klucz do suportu HTII (na allegro za 25 zł), bo żal patrzeć jak kaleczysz miski

Klucz można też kupić i polecam od użytkownika M333.

http://www.forumrowerowe.org/topic/98380-klucz-do-suportu-h2-systemow-zint-osi/

Jak już masz rozebrane i nowe to możesz próbować reanimować te łożyska. Może Ci się uda. Musisz sprawdzić w katalogach z łożyskami, czy się tam zmieszczą nowe znormalizowane. Najpierw wybij te części pozostałe po łożysku i wyczyść, bo rdza i syf aż strach patrzeć. Jak nie masz ochoty to wyślij mi. Pokryję koszty przesyłki. Chętnie pobawiłbym się w takie coś. :D Gniazda na klucz faktycznie zjechałeś. Czym to odkręcałeś?

Napisano

Mógł użyć owego klucza do HII. Ja mam podobne ślady po wielokrotnym użyciu tego klucza (nie, nie odkręcałem w złą stronę). Nie jest to jakiś szczególnie mocny materiał, a suport - w moim przypadku SM-BB70 - przykręca się przecież dość mocno. Oczywiście bez przesady by nie ukręcić gwintu, bo będzie problem.Także bym nie przeżywał, nie wpływa to na jego walory użytkowe. Klucz mam "otwarty", nie taki jak kolega z forum produkuje, który jak czytałem ponoć taki szkód nie wyrządza.  

• Mod Team
Napisano

Można wsadzić łożyska za 3zł, pasują, trzeba potem przerobić plastikowe dekielki tj. zeszlifować pilnikiem wewnątrz taki schodek do momentu aż nie będzie nam odstawało.

Napisano

Można wsadzić łożyska za 3zł, pasują, trzeba potem przerobić plastikowe dekielki tj. zeszlifować pilnikiem wewnątrz taki schodek do momentu aż nie będzie nam odstawało.
Pytanie tylko czy kolega jest w stanie zeszlifować te "schodki" równo by obydwa łożyska były położone równolegle do siebie? W przeciwnym wypadku moim zdaniem będzie lipa.  
  • Mod Team
Napisano

Łożyska będą bez względu na to równolegle do siebie, te kapsle opierają się inną częścią na łożysku której nie ruszamy. Strzelać z tego nikt nie będzie, wystarczy zrobić na oko byle równo się dociskało. Mi jakoś wyszło i 2k km na takim suporcie zrobiłem bezproblemowo, potem sprzedałem więc nie wiem ile więcej by przejechało.

Napisano

Skoro tak mówisz to ok. Tak jak pisałem ja tego suportu nie rozbierałem. Moje zdanie jest takie - jak kolega kupi komplet 2 łożysk + uszczelnienie za w sumie 15 zł to jest sens z tym walczyć. Przy tych cenach części jakie widzę na allegro w mojej ocenie: szkoda czasu i kasy. 

Napisano

Jakie ceny widzisz? I jakie uszczelnienie? Kupujesz dwa łożyska 6805 (61805) 2RS, zbierasz odrobinę materiału z kołnierza, wprasowujesz zakup, zakładasz zmodyfikowany dekiel i po problemie.

Ludzie robią na łożyskach za 4-5zł takie przebiegi jak na oryginalnych Shimano,. Skoro suport i tak miałby iść do śmieci, można się pobawić, koszta są śmieszne.

Napisano

Link do uszczelki proszę, nie potrafię zrozumieć, co chcesz uszczelniać. Łożyska, które same w sobie są już uszczelnione?

A łożyska, do wyboru do koloru, skoro musi być Allegro: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=6805+2rs&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y Tylko kto kupuje taką drobnicę przez Internet? Wysyłka wyniesie więcej niż wartość samego przedmiotu, a to samo jest w byle sklepie z łożyskami. Oczywiście, można i kupić jakieś SKF, INA/FAG, czy Timken, ale wtedy sens wymiany drastycznie maleje, a dla naszych zastosowań nie ma to większego sensu. Szczególnie, że Shimano pakuje tam tanie łożyska w standardzie.

Napisano

Rzeczywiście coś mi się porypało z tym uszczelnieniem. Pewnie myślałem już o rozbieraniu łożyska, nie zaś o jego wymianie. Pytanie do Ciebie - dlaczego te podawane za oryginalne na alledrogo ma wymiary 37x25x6 mm zaś reszta z linku od Ciebie 37x25x7 mm. Czy to oznacza że trzeba pogłębić miski? 

Napisano

Co jest łatwiej naprawić/wymienić w domowych warunkach, rozwiązania standardowe czy te wymagające większego wysiłku?

Jeśli dobrze pamiętam można pogłębić miski, można pobawić się dekielkiem.

Napisano
Po dwóch bieżniach toczy się łożysko. Pierścienie to mogą być Segera

http://e-zipk.ia.polsl.pl/bearings/img/teoria/03/01_czesci_skladowe.gif

Ja tam bardzo wyraźnie widzę pierścienie z bieżniami nie wiem jak Ty :P Ten rowek na zdjęciu to właśnie bieżnia dla kulek, ale myślę, że takie szczegóły autora tematu nie obchodzą, podobnie jak to "że łożysko nie toczy się po bieżniach" tylko co najwyżej elementy toczne (kulki) toczą się po bieżniach. Więc jak już poprawiasz kogoś skróty myślowe to rób to poprawnie i nie swoimi skrótami  :P

Młotkiem odkręcałeś? Zewnętrzna bieżnia siedzi w obudowie.

Jak łożysko ma bardzo duże luzy, to łatwo je uszkodzić i wtedy zewnętrzny pierścień może zostać w misce. 

Ludzie robią na łożyskach za 4-5zł takie przebiegi jak na oryginalnych Shimano,. Skoro suport i tak miałby iść do śmieci, można się pobawić, koszta są śmieszne.

Jestem tego przykładem, niestety piach i syf tak samo szybko zabija łożyska Shimano, Accenta czy no-name, bez różnicy jak jeździ się w terenie - wszystko i tak w miarę szybko padnie :)

Napisano

Jeśli dobrze pamiętam można pogłębić miski, można pobawić się dekielkiem. Efekt będzie taki sam.
Na pewno najlepiej je pogłębić. Ja wiem, że można próbować, w końcu w Twoim rozwiązaniu problemu to rzeczywiście groszowe sprawy, a suport i tak trafiłby na śmietnik. Sam mam dostęp do tokarki i dla mnie to żaden problem. Można oczywiście samemu "drążyć", ale wątpię że ustawisz wtedy te łożyska równolegle do siebie. W innym przypadku skróci to ich żywot. Próbować można, ale widząc wiedzę autora tematu - bez urazy - na temat łożysk, ja bym mu to odradzał.  
Napisano

Każdemu zadaniu można nadać dowolny stopień komplikacji, jak mawiał mój matematyk. Nie trzeba od razu pogłębiać misek, wystarczy przerobić dekielki, o czym już tu wielokrotnie wspomniano.

@kamfan Akurat Accenta mogę ze spokojnym sercem polecić. Półroczny Truvativ był bardziej rudy niż czyste Fe2O3, ten wytrzymał już 3x tyle i jeszcze trochę przejedzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...