Skocz do zawartości

[napęd] Jak przeobić manetkę z 3rz na 2rz.

jacus1994

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na nowy sezon składam 29era. Wcześniej kupiłem manetki srama x9 na napęd 3x9. I w tym leży problem, bo po zastanowieniu się chciałbym jednak napęd 2x9. Czy jest jakaś możliwość przerobienia tej manetki żeby działała z dwoma blatami z przodu, dodam że przerzutki na przód jeszcze nie kupiłem i to jest kwestia otwarta, w tym również czekam na porady, czy kupić 2 rzędową czy 3?

Napisano

Jeśli kolega składa napęd na 2, to czemu doradzacie żeby kupił przerzutkę na 3? Co do manetki sprawa jest oczywista, nie ma fizycznej możliwości wrzucenia na 3 bieg, jeśli zblokujesz śrubką przerzutkę, ale przerzutka lepiej działa taka dedykowana do napędu dwurzędowego.

Napisano

Ok. No w sumie to prawda, a czy skok linki w manetce 3 biegowej i 2 biegowej jest taki sam? No i jaka będzie lepsza przerzutka przednia? A jakie blaty wybrać bo aktualnie mam korbe truvativ stylo 44-32-22.

Napisano

Sram x9 nie widziałem 2x9 tylko 3x9, a to będzie działać super bo shimano przy sramie wymięka, w moim temacie tak wypowiadali się doświadczeni użytkownicy.

Bierz srama x9 3x9 sram ma ciąg 1:1, chyba zmiana jest w napędach 10 i 11.

Korbę bierz SLX m665 22x36T porządnie wykonana a z kasetą 11-32 będzie wygodnie się jeździć. Albo jak chcesz to coś innego.

Napisano

Tylko no tak myślałem żeby może zachować tą korbę, wywalić te zębatki a kupić nowe, tylko o jakiej ilości zębów. Bo kasetę planuje 11-34/36. Mieszkam w województwie lubelskim więc wydaje mi się że bez jakichś okropnych podjazdów.

Napisano

Korba 22/36 jest cool. Usuwasz blat. Wkladasz zebatke 36t i jest git.

Co do kasety wez 12-36 inaczej polegniesz w gorach.

Jak uznasz ze 22 mlynku to za duzo mozna kupic 21 albo 20t .

Ja mam 20/36 i kasete 12-36 w 29er

Napisano

No to fajnie jakby się zgadzało tylko pozostaje ustawienie tych zębatek bo jak usunę blat to przekos z 2x9 będzie za duży.

Napisano

Bez problemu można tak zrobić w tamtym sezonie śmigałem na zestawieniu manetka xt m770 3 rz. i korba xt 2 rz. 38-26t. wystarczy zablokować śrubkami przerzutkę przednią żeb działała w odpowiednim zakresie. przerzutka też 3 rzędowa xt m770. działa bez problemów. zmieniłem potem na manetki sram x,0 2 rzedowe ale przerzutkę zostawiłem. i nadal działa świetnie. 

Napisano

grozne przekosy tylko gdy na kasecie jest najwieksza zebatka i na korbie. Grazi to urwaniem /skreceniem lancucha

Jezeli na korbie bedzie najwieksza a na kasecie najmniejsza to nic nie stanie sie

Napisano

Tylko jak to rozwiązać na tej korbie, gdzie dać te zębatki, w które miejsca?? Może podkładkę jedną zabrać z prawej strony na lewą, żeby korba była bliżej ramy i wtedy dać 2 zębatki w miejsce biegu 2 i 3??

Napisano

Jeśli kolega składa napęd na 2, to czemu doradzacie żeby kupił przerzutkę na 3? Co do manetki sprawa jest oczywista, nie ma fizycznej możliwości wrzucenia na 3 bieg, jeśli zblokujesz śrubką przerzutkę, ale przerzutka lepiej działa taka dedykowana do napędu dwurzędowego.

Ciekawe gdzie takie rzeczy przeczytałeś, że lepiej działa, bo przerzutka jest dwurzędowa. Poza tym lepiej jak kupi 3 rzędowa, bo jeżeli nagle zachce przejść znów na trzy biegi z przodu nie będzie z tym problemu. W dodatku nie ma różnicy z przodu przy zmianie na dwie zębatki jaki skok ma przerzutka. Ewentualnie na pierwszym będzie linka trochę luźniejsza. Lepiej jeżeli ma większy niż mniejszy skok w tym przypadku. Skok liczy się jeżeli mamy 3 zębatki z przodu.

No i najlepiej jak zrobisz tak, aby Ci oś zębatek z przodu pokrywała z osią tylnych. Tak aby korba była po środku kasy w linii prostej. Ewentualnie jeżeli jeździsz głównie na najmniejszych zębatkach kasety, albo największych to możesz trochę przesunąć w jedną lub drugą stronę. Ja np. sporadycznie używam największych zębatek to mógłbym sobie w takim wypadku ustawić trochę korbę na zewnątrz. Podejrzewam, że masz system HT2, czyli wyregulujesz sobie linię łańcucha podkładkami i zerwo problemu. Jak masz Octalink, albo kwadrat to trochę problem, bo musiałbyś zmieniać suport. Chyba, że akurat by się Ci udało, że praca byłaby normalna i akceptowalna.

Napisano

działą jak trzeba  blat przychodzi w miejsce 2 zebatki a mlynek to mlynek

takei kombinaje mialem na korbie 

40/28 40/26/ 40/24 40/22
38/28 38/26 28/24 38/22
36/28 36/26 36/24 36/22

Przednia zmieniarka 3x10 SLX Dynasys i manetka Sram x0 ta od 3x9 i do tego mialem lancuchy 8 , 9 ,10 rzedowe i działa bez paniki. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...