Skocz do zawartości

[Korba] Używana SLX czy nowa Deore

terew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Muszę kupić nową korbę, budżet jaki mam na to przeznaczony to 250 zł jeżdżę w 100% na szosie hybrydą Mtb i mam niemałą rozkminę czy kupić nową korbę Shimano M591 ( wiem że to jest korba poza grupowa ale najbliżej jej do deore) czy używaną SLX M660 (można wyhaczyć coś w niezłym stanie ale wiadomo z używką różnie to bywa, suport może być zajechany itp) oczywiście wszystkie posiadają blaty 26x36x48. Co wy byście zrobili? I wie może ktoś o ile korba M591 jest cięższa od SLX bo dane podane w internecie są sporo rozbieżne.

Lub może ewentualnie coś innego też z drążoną osią i koniecznie ze środkowym blatem stalowym lub kompozytowym

Pozdrawiam

Napisano

Bierz deorkę nie będziesz żałował .Lepiej kupić nową deorkę niż używanego slxa ,który może być ładny na zdjęciach ale w rzeczywistości okaże się zajechany.

Napisano

sztywna os w korbie po  pewnym czasie  sie wyrabia tam gdzie siedza łożyska suportu i wydobywa skrzypienie co jest dość irytujace:] Nowe to nowe

Napisano

Jestem za używanym SLX. po stanie zębatek widać ile korba była używana. suport sh*tmano to i tak kupa. Mam suport xt i nie polecam. jakos tak chodzi niemrawo. Jak przesmaruję to lepiej ale później po jednej jeździe znowu chodzi jakoś tępo pomimo że jest nowy i ma max 500 km. Myśle że SLX powinie być sztywniejszy. a nawet dla samego znaczka warto kupic używkę bo zębatki warto wymienić a jak masz dojście do korby mało śmiganej (slx) to długo Ci posłuży bo miałem slx tylko 44t. miedzy slx a xt nie widzę różnicy. Aktualnie śmigam na xt. Reasumując. Miedzy nowa deora a używane slx brałbym uzywane slx, i zmienił suprot.

• Mod Team
Napisano

Slx ma puste ramiona w środku i jest lżejsza, deorka ma tylko wklęsłe wytłoczki. Nie nie wiem czy czuć różnicę w sztywności ale jeśli ten slx jest w dobrym stanie to brałbym właśnie slx.

Napisano

Nie podlega najmniejszej dyskusji że Korba SLX jest lepsza od Deore tylko jest jeden problem żeby dostać Slx w dobrym stanie za te pieniądze a Deorka jest od ręki

Napisano

Jesli korba dlugo "chodzila" w zuzytym suporcie to miejsca stycznosci z plastikami suportu faktycznie moze byc lekko wytarte. To jednak da sie latwo zdiagnozowac na zdjeciach.

Napisano

Miałem M590, a teraz mam korbę SLX i nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że SLX jest lepsza. Sztywność jest taka sama. SLX jest jedynie trochę lżejsza. Jeśli nie zależy Ci na wadze to spokojnie możesz kupić Deore. Wybierz tylko wersję srebrną bo grafitowa szybko się wyciera od butów.

Napisano

Po rozważeniu wszystkich za i przeciw kupiłem nową M591 w wersji czarnej, będę śmigał w spd więc mam nadzieje że się szybko lakier nie wytrze.

Napisano

Kolego ja też mam czarna deore i jeżdżę w spd , gdybym nie okleił ramion folia termo kurczliwa to już bym dawno lakieru nie miał . Lakier jest naprawdę delikatny . Pozdrawiam ( do oklejenia ramion korby  lub innych powierzchni w rowerze polecam folię do progów samochodowych , koniecznie termo kurczliwą )

Napisano

M591 od M590 różni się kształtem ramion i mam nadzieje że na M591 jest lepszy lakier :) ale okleić nie zaszkodzi a co do samego napisu na korbie to od razu widać po nim że za długo to on nie wytrzyma :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...