Groniu Napisano 30 Listopada 2013 Napisano 30 Listopada 2013 Witam i o poradę pytam ... Rower Stumpjumper fsr z korbą XT i suportem SM-BB70. (Na fakturze mam wpisane coś takiego pressfit adapter 30 na bsa 68/73 SM-BB70). Po około 3 miesiącach przy każdym obrocie korby słyszę charakterystyczne stukanie. Czytałem wiele postów na temat tego elementu i wiele osób piszę że to loteria może działać przez parę wypadów lub wiele sezonów. Jak widać w moim przypadku wersja mniej optymistyczna się sprawdziła. Proszę o pomoc w wyborze czegoś bardziej markowego i wytrzymalszego. Czytałem również że bywają wersję z dwoma typami łożysk: ze stali nierdzewnej typu cartride lub ceramiczne ze stalowymi bieżniami. Proszę o informacje na czym ta różnica polega. Którą warto wybrać z uwagi na markę oraz technologię wykonania. Z góry wielkie dzięki za pomoc...
kamfan Napisano 30 Listopada 2013 Napisano 30 Listopada 2013 Z mojego doświadczenia, każdy suport (nawet najdroższy i najlepiej uszczelniony) da się bardzo łatwo i bardzo szybko zajechać, jeżeli jeździ się w błocie i nie robi serwisu po takiej jeździe. Ja bym radził zostać przy tym suporcie (ewentualnie wymienić w nim łożyska) i po prostu regularnie serwisować tą część. Można też nakładać na łożyska więcej dobrego, gęstego smaru typu SH Dura Ace.
tobo Napisano 30 Listopada 2013 Napisano 30 Listopada 2013 Podstawową różnicą między łożyskami stalowymi a "ceramicznymi" to różnica oporów toczenia. Najbardziej "toczącymi" się łozyskami w rowerze są łożyska piast. Tam dla niektórych generowane opory mogą mieć znaczenie. Łożyska "ceramiczne" mogą mieć znaczenie dla fanatyków odchudzania roweru - są lżejsze od tego samego typu łożyska tej samej firmy. W łożysku ceramicznym jest jeden element podatny na rdzewienie - bieżnie, w łożysku stalowym dwa, kulki i bieżnie. Teoretycznie łożysko ceramiczne powinno mieć też lepszy materiał bieżni, ponieważ tak czy inaczej jest ono dużo droższe od stalowego odpowiednika. W czystych i suchych warunkach jazdy łożysko ceramiczne pożyje dłużej niż stalowe, gdy warunki są mokre/błotniste to wypadałoby zaglądać tak samo do obu, do ceramicznego nawet częściej bo kosztuje więcej Tu masz film producenta takich łożysk http://ceramicspeed.com/sport/techlab/ceramicspeed-balls/ Na stronie jeszcze wiele innych pożytecznych informacji. Znajdziesz tam także informacje na temat sugerowanych przeglądów, zależnie od warunków eksploatacji. Bardzo dobrym suportem w wersji stalowej i ceramicznej jest Hope. Również bardzo dobrym ale niezbyt tanim jest Chris King, któremu można zaufać gdyż chyba nawet dziś nie oszczędza na jakości materiału z którego wykonuje swoje produkty.
Groniu Napisano 30 Listopada 2013 Autor Napisano 30 Listopada 2013 Dzięki za wstępne wytłumaczenie. Dla mnie kilka gram nie robi różnicy. Co do Kinga to nie mój przedział cenowy ale Hope się idelanie mieści. Niestety rozebranie obecnego suportu smarowanie, czyszczenie nic nie pomaga a zaczeło się to po 300km przebiegu więc musiał mi się trafić jakiś wadliwy bo teraz mam stukanie z prawej strony przy każdym obrocie korby i dostaje z tym szału wrrrr... Ewentualnie zakładając nowy jaki smar polecacie. No i tutaj przykładowy Hope myślę że Tobo to miałeś na myśli? http://allegro.pl/suport-hope-68mm-73mm-shimano-sram-race-face-i3727613103.html
Groniu Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Napisano 1 Grudnia 2013 Pytanie też jest takie co będzie lepszym rozwiązaniem przy wadze 100+. Wiem że dużo osób przechodzi na kwadrat itp. Chociaż nie wiem czy to jedyne słuszne posunięcie. Ja niestety mam nowy cały napęd i raczej wymiana korby będzie jeśli to potrzebne przy wymianie na nowy napęd. Dlatego tymczasowo chciałem coś solidnego i pewniejszego do obecnego osprzętu.
tobo Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Wiele osób przechodzi na kwadrat? To raczej sensacyjna nowina bo jeśli chodzi o części to bardzo trudno dostać w tym systemie lepszy wkład a o dobrej korbie to już zupełnie nie mówiąc Sztywność nie będzie lepsza, bo z punktu widzenia konstrukcji jest to niemożliwe - węższy rozstaw łożysk, oś o dużo mniejszej średnicy. Jedyny potencjalny plus to różnica w trwałości, bo ogólnie nowe patenty nie należą do żywotnych.
beskid Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Skąd takie informacje co do przechodzenia na kwadrat?? Tu jak jeden mąż za nielicznymi wyjątkami namawiają na oś zintegrowaną. Poza tym kwadrat przy takiej wadze ma bardzo poważną wadę czyli sztywność i wybór topowych korb jest mały. Ja do kwadratu bym nigdy nie wrócił bo jest wielowpust, który daje podobny efekt, że o żywotności wkładów suportu nie wspomnę.
Groniu Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Napisano 1 Grudnia 2013 Dlatego napisałem że słyszałem a nie że z tym się zgadzam więc może źle się wyraziłem-mało precyzyjnie. Zapewne to wypowiedzi ludzi którzy są przekonani do swoich rozwiązań albo im ktoś tak doradził ponieważ czytałem wiele postów zanim swojego napisałem i ludzie pisząc o żywotności na kwadracie wymieniają wartości po nawet 30tys km. Oczywiście wiele osób się wypowiada ktora też ma różny poziom zasobności portfela i kwot który wydali na rower oraz wydają na podzespoły. Inaczej patrzy ktoś kto ma rower za 1000zł a inaczej ktoś kto ma korbę czy suport za tę kwotę. Mój SM-BB70 za okolo 100zł się nie sprawdził może na taką sztukę trafiłem i dlatego szukam rozsądnej alternatywy na dobrych łożyskach żeby przetestować żywotność czegoś innego. Dźwięk stukania przy każdym obrocie korby zabiera mi całą przyjemność z jazdy.
mixchris Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 W łożysku ceramicznym jest jeden element podatny na rdzewienie - bieżnie, Jeżeli jest to łożysko ceramiczne hybrydowe to tak ale są przecież też łyska ceramiczne w których bieżnia też jest z ceramiki i tam nic nie rdzewieje. Suport HOPE jest niezły no i ładny ale problemem są bodajże nietypowe łożyska których nie zastąpi się nie oryginalnymi a oryginalne kosztują jakieś 90zł Jest też całkiem niezła propozycja od ENDURO model XD-15 ale ponad 6 stówek może odstraszyć no i łożyska też pewnie są nietypowe... dlatego ja przesiadłem się z BB70 na Accenta do którego wchodzą standardowe łożyska, oryginale są strasznie lipne i szybko dostają luzów ale jak je wymienisz na leprze np. NSK to posłużą dłużej ale i tak raz w sezonie trzeba będzie je wymienić, tylko procedura jest sporo tańsza od kupna nowego suportu nawet BB51 który nigdy nie będzie miał takiej płynności jak zwykłe łożyska maszynowe. Oczywiście można się pokusić o wbicie łożysk hybrydowych albo ceramicznych do Accenta ale jedno łożysko kosztuję przynajmniej stówkę i nie wiadomo jak długo by wytrzymało gdyż uszczelnienie mają te same co zwykłe stalowe.
beskid Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 @Groniu wartości, które podałeś rzędu 30 kkm są do osiągnięcia tylko w określonych warunkach. Takich dystansów nikt w terenie nie robi więc podobne rezultaty we wkładach kwadratowych czy octalink nie są niczym szczególnym. Oś zintegrowana nie ma szans tyle wytrzymać i wchodząc w ten patent trzeba się z tym liczyć. Nie masz się co zrażać tylko kup coś z poza Shimano a wtedy co najwyżej będziesz wymieniał same łożyska. Jeśli natomiast nadal będzie padaczka to nie myśl nad kwadratem a octalinkiem puki jeszcze idzie coś dostać. Wielowpust i solidna korba a taką jest jeszcze do dostania M521 ma wszystko inne pod sobą.
Groniu Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Napisano 1 Grudnia 2013 Hmm w tym momencie raczej zagryzę zęby i kupię lepszy suport. Jak będzie wymiana całego napędu to wtedy pomyślę o wielowpuście. Mając jakieś dodatkowe dane po przetestowaniu czegoś innego niż SM-BB70. Nie znam się na innych firmach ale w tym przedziale cenowym to pozostaje raczej Hope bo Enduro to ponad 600zł a King to jeszcze inna bajka. Pytanie czy coś jeszcze polecacie no i czy Hope w ceramice to dobry wybór no może jednak lepiej dać 100-200zł więcej na koszt czegoś np. Jakości, wytrzymałości dostępności-uniwersalności i ceny nowych łożysk bo wstępna pozorna oszczędność przy pierwszej wymianie może wyjść mi przysłowiowym bokiem...
Rulez Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Możę po prostu kup nowy model XTR-a : http://allegro.pl/lozyska-suportu-shimano-xtr-sm-bb93-od-xtrabike-i3624272716.html
tobo Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Jeżeli jest to łożysko ceramiczne hybrydowe to tak ale są przecież też łyska ceramiczne w których bieżnia też jest z ceramiki i tam nic nie rdzewieje. Suport HOPE jest niezły no i ładny ale problemem są bodajże nietypowe łożyska których nie zastąpi się nie oryginalnymi a oryginalne kosztują jakieś 90zł Jest też całkiem niezła propozycja od ENDURO model XD-15 ale ponad 6 stówek może odstraszyć no i łożyska też pewnie są nietypowe... dlatego ja przesiadłem się z BB70 na Accenta do którego wchodszą standardowe łożyska, oryginale są strasznie lipne i szybko dostają luzów ale jak je wymienisz na leprze np. NSK to posłużą dłużej ale i tak raz w sezonie trzeba będzie je wymienić, tylko procedura jest sporo tańsza od kupna nowego suportu nawet BB51 który nigdy nie będzie miał takiej płynności jak zwykłe łożyska maszynowe. Oczywiście można się pokusić o wbicie łożysk hybrydowych albo ceramicznych do Accenta ale jedno łożysko kosztuję przynajmniej stówkę i nie wiadomo jak długo by wytrzymało gdyż uszczelnienie mają te same co zwykłe stalowe. http://ceramicspeed.com/sport/products/SingleBearings/product/618102RSTN9HC5COATE/61810-(6810)-coated To jedne z najdroższych "ceramików" stosowanych w rowerach (przynajmniej ja się nie spotkałem z droższymi) i firma ta nie oferuje (przynajmniej ja nie znalazłem w palecie produktów) łożysk całkowicie ceramicznych. Widocznie nie jest to najlepsze rozwiązanie do roweru. Poza tym w cenie, jaką założyciel tematu chce nabyć suport dostanie się produkt raczej "ekonomiczny" niż super wyszukany. W tym przypadku łożyska są tylko z ceramicznymi kulkami - nie spotkałem się też z żadnym suportem czy sterami rowerowymi które zawierałyby całkowicie ceramiczne. Co do łożysk firmy Enduro to zdecydowanie nie polecam wydania kilkuset zł na tą padlinę. Z łożyskami tej firmy mam na co dzień styczność i są beznadziejne. Suporty sypią się nawet po tygodniu codziennej jazdy w mieście, smar ma dziwną konsystencję i trzeba go wymienić w nowych łożyskach, co poprawia trochę sytuację ale nie na tyle by powiedzieć że to dobry produkt wart tych pieniędzy. O wiele lepsze są suporty fsa.
Groniu Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Napisano 1 Grudnia 2013 Hmm tego rozwiązania nie brałem pod uwagę, zapiszę na listę propozycji trochę się w tym roku już zraziłem do Shimano dlatego szukam alternatywy. Bo 2 miesiące temu rozszczelnił mi się praktycznie nowy zacisk hamulca XT, kupiłem klocki z radiatorami metaliczne które tak piszczały że wylądowały w szafie dopiero drugi komplet był ok już nie wspomnę o lekko krzywej tarczy co było trzeba prostować. Więc w tym roku marka Shimano mocno w moich oczach poszła w dół... Wiedząc że obecny suport który mam to około 80-100zł to założenie 200-400zł w mojej ocenie jest kwotą gdzie sensowną alternatywę uda się kupić. Oczywiście jestem w stanie coś więcej zapłacić tak jak pisałem już wyżej jeśli będzie to warte tego zabiegu. Bo markowego napisu nie kupię za 1000zł bo to nie tędy droga.
mixchris Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 A może pobawisz się w wymianę samych łożysk w suporcie BB70? Trochę roboty jest, ale wyjdzie taniej Pamiętam, że największym problemem wymiany łożysk w oryginalnym suporcie Shimano był ich nietypowy rozmiar tzn. miały wysokość 6mm a wszystkie dostępne łożyska miały 7mm (6805 2RS) czyli trzeba było piłować plastikową nakładkę aby wszystko się zmieściło, niestety ten proces osłabiał samą nakładkę i różnie się to kończyło... do czego zmierzam... ostatnio przeglądam sobie różne strony z łożyskami i znalazłem dokładnie takie łożysko jakie siedzi oryginalnie w Shimano czyli (25x37x6) dodatkowo jest hybrydowe i nie takie drogie za 140zł masz suport na łożyskach ceramicznych hybrydowych Kurcze pióro gdzie ja wcisnąłem swój stary suport BB70 za taka kasę warto się pobawić...
Groniu Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Napisano 2 Grudnia 2013 Ciekawe rozwiązanie Mixchris, rozebrałem dziś suport i wygląda to następująco: W ramę wkręcony jest Pressfit 30 to BSA SRAM, i w to wkręcone są dopiero łożyska SM-BB70.
tobo Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 http://lozyskaceramiczne.pl/product_info.php?cPath=1&products_id=124 Tu jest ceramiczne.
Groniu Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Napisano 2 Grudnia 2013 Dzięki Tobo za linka. Pytanie tylko czy to powinny być łożyska 25x37x6 o których piszę Mixchris? czy 25x37x7 które Ty podałeś? I z tego co widzę to kpl tych łożysk ceramicznych to 550zł.
tobo Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Sory, on pewnie ma rację, ja nie pamiętam gabarytów, rzuciłem okiem na podane przez niego i na szybkiego poszukałem Może jest też zgodne rozmiarowo w tej ofercie.
Groniu Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Napisano 2 Grudnia 2013 Pytanie moje jest takie: Od czego zacząć naprawianie tego lekkiego bałaganu bo czy pressfit 30 SRAM to "wystarczająca" baza do budowy tego suportu? Jest on wykonany z tworzywa i czy myśląc o nowych łożyskach czy całym wkładzie nie będzie za momemt kolejnej diagnozy że to on nie jest pewnym rozwiązaniem. Chcąc zrobić to prawidłowo co robić krok po kroku? Słyszę dodatkowe opinie że najlepiej to inna korba i przejście na wielowpust itp itd. Chcę zrobić to dobrze i pewnie będę musiał ponieść spore koszty. Co radzicie w którym kierunku iść z tym tematem?
Rulez Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Mają mieć szerokość 6 mm, ponieważ Shimano łożyska 7 mm pozbawiało uszczelek i szlifowało dodając własną uszczelkę. Przy zastosowaniu łożysk które podał mixchris łożyska będą podwójnie uszczelnione (uszczelka łożyska + uszczelka Shimano). Niestety nic nie wiadomo o trwałości w/w łożysk.
Groniu Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Napisano 3 Grudnia 2013 Jeszcze nie będę zapeszał ale zdecydowałem się na wersję stalową hopa ponieważ jego cena rynkowa to około 350-399zł a dziś znalazłem nową sztukę w sklepie za około 280zł z darmową wysyłką w promocji. Więc jak dobrze pójdzie to za 2dni montaż i ocena sytuacji.
mixchris Napisano 4 Grudnia 2013 Napisano 4 Grudnia 2013 Od czego zacząć naprawianie tego lekkiego bałaganu bo czy pressfit 30 SRAM to "wystarczająca" baza do budowy tego suportu? Tak, trochę to pogmatwane... osobiście nie jestem fanem różnego typu przejściówek, adapterów, wole stosować rozwiązania które oryginalnie zostały zaprojektowane i tym samym, najlepszym rozważaniem było by kupienie korby z osią 30mm dzięki czemu wykorzystał byś w 100% tą myśl techniczną Niestety nie ma za dużego wyboru takich korb a ich ceny są znaczne, na szczęście masz dobrą korbę na 24mm więc pokombinujmy... Można użyć takiego rozwiązania BB30 Adapter Kit kupujesz łożyska jakie tylko chcesz, za ile chcesz i wbijasz je standardowo w ramę jak przystało na mufę BB30 a na to wszystko zakładasz adapter. Dzięki temu, że te łożyska są większe to pewnie będą trwalsze ale z uszczelnieniem jest chyba słabiej niż w suportach HTII. Możesz również pozostać przy rozwiązaniu BB30 to BSA bo daje to największy wybór różnego typu suportów. Możesz przerobić swój stary supro za jedyne 140zł i cieszyć się hybrydowymi łożyskami, za naprawdę niewielką cenę. Albo tak jak mówisz kupić HOPE'a i podzielić się z nami swoim doświadczeniem... tylko sprawdź dostępność łożysk do tego suportu bo wiem, że nie jest łatwo, przynajmniej w Polsce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.