Skocz do zawartości

[pedały] SPD do szosy

Pious

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbliżają się święta, więc wreszcie jest okazja zastąpić moje spd pd-540 na coś typowo szosowego. To co mam spisuje się ok, ale czuję się głupio jeżdżąc z pedałami z górala na szosie.

Co byście polecili w podobnej klasie? Budżet myślę do 200zł.

Napisano

Odpowiednikiem tych pedalców mtb są 105tki Shimano. Obecny model ma kompozytowy korpus, ale dotychczasowy ma metalowy z metalową płytką stabilizującą. Model 540 szosowy ma w tym miejscu plastik, wg mnie warto dopłacić do w pełni metalowych 105tek.

Konkuretnem Shimano są np Looki Keo. Jednak jeśli chodzi o trwałość Shimano wypada lepiej - lepiej sprawdzają się łożyska z konnusem i kulkami niż miniaturowe łożyska maszynowe Looka. Korpus Looka jest też delikatniejszy bo nie jest metalowy - przy upadku jest szansa połamania, Shimano takiej możliwości nie ma. 

Napisano

Ja właśnie szukam pedałów i butów MTB do szosy ze wzgledu na możliwość wygodnego chodzenia w butach MTB, jakie masz buty?

Mam buty Shimano M088 i mogę polecić. Wygodne i solidne, ale rozmiarówka wypada dość dziwnie.

Odpowiednikiem tych pedalców mtb są 105tki Shimano. Obecny model ma kompozytowy korpus, ale dotychczasowy ma metalowy z metalową płytką stabilizującą. Model 540 szosowy ma w tym miejscu plastik, wg mnie warto dopłacić do w pełni metalowych 105tek.

Konkuretnem Shimano są np Looki Keo. Jednak jeśli chodzi o trwałość Shimano wypada lepiej - lepiej sprawdzają się łożyska z konnusem i kulkami niż miniaturowe łożyska maszynowe Looka. Korpus Looka jest też delikatniejszy bo nie jest metalowy - przy upadku jest szansa połamania, Shimano takiej możliwości nie ma. 

Takie 105 będą ok? To te z plastkiem, czy bez? http://allegro.pl/shimano-105-pd-5700-spd-sl-srebrne-pedaly-bc-pl-i3676456020.html

Nie wie jak je odróżnić.

Napisano

To są te z metalową płytką, czyli te ''lepsze''. Proponuje wklepać 5700 na allegro i znajdzie się coś tańszego niż na podanej aukcji.

Napisano

Mam buty Shimano M088 i mogę polecić. Wygodne i solidne, ale rozmiarówka wypada dość dziwnie.

Takie 105 będą ok? To te z plastkiem, czy bez? http://allegro.pl/shimano-105-pd-5700-spd-sl-srebrne-pedaly-bc-pl-i3676456020.html

Nie wie jak je odróżnić.

105tki to 105tki, 540 szosowe to 540 szosowe

http://allegro.pl/pedaly-spd-sl-r540-bloki-lzejsze-wypinanie-czarne-i3741194274.html

Ci co ich używają piszą że plastik w centralnej części ulega wytarciu/deformacji. Pedały mają korpusy metalowe tak jak 105tki jednak środkowa część 105tek wykonana jest z metalu.

Co do sprzedaży pedałów - oczywiście że da się sprzedać, co do butów to również - kwestia wątpliwa to (z punktu widzenia nabywcy) potencjalne ryzyko złapania jakiejś choroby skóry, dlatego ja używanych butów bym nie kupił. Ale jak mają Ci stać w domu i nie będziesz z nich miał użytku to sprzedałbym za jakiekolwiek pieniądze z licytacją od złotówki.

Napisano

Ale mnie za to  zbesztają...

Najlepiej zostaw pedały i buty MTB, sprzedaj szosówkę i kup rower górski, najlepiej od razu fula, taka jest naturalna ewolucja rowerzysty. Po co jeździć po szosie, szkoda na to życia.

No i pedały ci będę do roweru pasować  :teehee:

Napisano

Cox, przestan. Jezdzilem juz po lasach i polach i dopiero po wejsciu na szosowke poczulem, ze jade na rowerze, na ktorym chcialbym jezdzic. Jesli bede wymienial szosowke obecna to na pewno na kokejna, ale carbonowa.

A moze ktos z was chce moje pedaly 540? Jezdzone na szosie, wiec czysciutkie, z malym przebiegiem, wiec nic sie nie dzieje. 

Na pewno wystawie je na allegro i buty od zlotowki. Pedaly powinny pojsc, z butami moze sie znajdzie jakis oszczedny, ktory nie patrzy, czy noszone.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...