Pious Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Zbliżają się święta, więc wreszcie jest okazja zastąpić moje spd pd-540 na coś typowo szosowego. To co mam spisuje się ok, ale czuję się głupio jeżdżąc z pedałami z górala na szosie. Co byście polecili w podobnej klasie? Budżet myślę do 200zł.
bemol14 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Ja właśnie szukam pedałów i butów MTB do szosy ze wzgledu na możliwość wygodnego chodzenia w butach MTB, jakie masz buty?
tobo Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Odpowiednikiem tych pedalców mtb są 105tki Shimano. Obecny model ma kompozytowy korpus, ale dotychczasowy ma metalowy z metalową płytką stabilizującą. Model 540 szosowy ma w tym miejscu plastik, wg mnie warto dopłacić do w pełni metalowych 105tek. Konkuretnem Shimano są np Looki Keo. Jednak jeśli chodzi o trwałość Shimano wypada lepiej - lepiej sprawdzają się łożyska z konnusem i kulkami niż miniaturowe łożyska maszynowe Looka. Korpus Looka jest też delikatniejszy bo nie jest metalowy - przy upadku jest szansa połamania, Shimano takiej możliwości nie ma.
Mod Team Maniak Napisano 29 Listopada 2013 Mod Team Napisano 29 Listopada 2013 Też mogę polecić nowy model 105, myślę że do normalnej jazdy nic ponad to nie potrzeba do szczęścia.
Pious Napisano 30 Listopada 2013 Autor Napisano 30 Listopada 2013 Ja właśnie szukam pedałów i butów MTB do szosy ze wzgledu na możliwość wygodnego chodzenia w butach MTB, jakie masz buty? Mam buty Shimano M088 i mogę polecić. Wygodne i solidne, ale rozmiarówka wypada dość dziwnie. Odpowiednikiem tych pedalców mtb są 105tki Shimano. Obecny model ma kompozytowy korpus, ale dotychczasowy ma metalowy z metalową płytką stabilizującą. Model 540 szosowy ma w tym miejscu plastik, wg mnie warto dopłacić do w pełni metalowych 105tek. Konkuretnem Shimano są np Looki Keo. Jednak jeśli chodzi o trwałość Shimano wypada lepiej - lepiej sprawdzają się łożyska z konnusem i kulkami niż miniaturowe łożyska maszynowe Looka. Korpus Looka jest też delikatniejszy bo nie jest metalowy - przy upadku jest szansa połamania, Shimano takiej możliwości nie ma. Takie 105 będą ok? To te z plastkiem, czy bez? http://allegro.pl/shimano-105-pd-5700-spd-sl-srebrne-pedaly-bc-pl-i3676456020.html Nie wie jak je odróżnić.
Luk33 Napisano 30 Listopada 2013 Napisano 30 Listopada 2013 To są te z metalową płytką, czyli te ''lepsze''. Proponuje wklepać 5700 na allegro i znajdzie się coś tańszego niż na podanej aukcji.
Fenthin Napisano 30 Listopada 2013 Napisano 30 Listopada 2013 Takie jedno drobne pytanie. Mówisz, że masz buty SH-M088. Zamierzasz je zmieniać? Bo jeśli nie, nie ma opcji, by zamontować w nich bloki szosowe.
Pious Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Napisano 1 Grudnia 2013 Wiem o tym. Buty zmienie na szosowe. Nie wiem co zrobie z pedalami i butami, ktore mam obecnie. Moze da sie to sprzedac.
tobo Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Mam buty Shimano M088 i mogę polecić. Wygodne i solidne, ale rozmiarówka wypada dość dziwnie. Takie 105 będą ok? To te z plastkiem, czy bez? http://allegro.pl/shimano-105-pd-5700-spd-sl-srebrne-pedaly-bc-pl-i3676456020.html Nie wie jak je odróżnić. 105tki to 105tki, 540 szosowe to 540 szosowe http://allegro.pl/pedaly-spd-sl-r540-bloki-lzejsze-wypinanie-czarne-i3741194274.html Ci co ich używają piszą że plastik w centralnej części ulega wytarciu/deformacji. Pedały mają korpusy metalowe tak jak 105tki jednak środkowa część 105tek wykonana jest z metalu. Co do sprzedaży pedałów - oczywiście że da się sprzedać, co do butów to również - kwestia wątpliwa to (z punktu widzenia nabywcy) potencjalne ryzyko złapania jakiejś choroby skóry, dlatego ja używanych butów bym nie kupił. Ale jak mają Ci stać w domu i nie będziesz z nich miał użytku to sprzedałbym za jakiekolwiek pieniądze z licytacją od złotówki.
Cox Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Ale mnie za to zbesztają... Najlepiej zostaw pedały i buty MTB, sprzedaj szosówkę i kup rower górski, najlepiej od razu fula, taka jest naturalna ewolucja rowerzysty. Po co jeździć po szosie, szkoda na to życia. No i pedały ci będę do roweru pasować
Mod Team Maniak Napisano 1 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 1 Grudnia 2013 Za taki świętokradczy wpis to raczej przymusowe wakacje od forum na jakiś czas się należą
Luk33 Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Poważny temat, a ty tu wyskakujesz z propozycją bujania się po chaszczach.
Pious Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Napisano 2 Grudnia 2013 Cox, przestan. Jezdzilem juz po lasach i polach i dopiero po wejsciu na szosowke poczulem, ze jade na rowerze, na ktorym chcialbym jezdzic. Jesli bede wymienial szosowke obecna to na pewno na kokejna, ale carbonowa. A moze ktos z was chce moje pedaly 540? Jezdzone na szosie, wiec czysciutkie, z malym przebiegiem, wiec nic sie nie dzieje. Na pewno wystawie je na allegro i buty od zlotowki. Pedaly powinny pojsc, z butami moze sie znajdzie jakis oszczedny, ktory nie patrzy, czy noszone.
Pious Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Napisano 23 Stycznia 2014 Dostałem już te pedały i teraz muszę kupić buty. Co będzie odpowiednikiem M088 do szosy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.