Anthony Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Witam, Poszukuje DOKŁADNEGO opisu roweru. Nie wiem jakie sa czesci w rowerze, a chciał bym zlozyc rower. Nie chce kupic gotowego, ponieważ chce sie troche przy tym pobawić . Chiał bym sie dowiedziec o wszystkich czesciach i do czego służą. Dziekuje za kazdą pomoc, ze sportowymi pozdrowieniami Anthony.
lucass3 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Chcesz złożyć rower, a nie wiesz z czego się składa i do czego służą części? Powodzenia. Lepiej kup coś gotowego, jak już będziesz wiedział co do czego służy to będziesz się bawił
MTBowiec97 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Oj lucass3 nie wolno pozbawiać ludzi głodnych wiedzy. Autor łap m.in. to: http://www.ktkol.om.pttk.pl/materialy/PTKol_Budowa_i_mechanika_roweru_gorskiego_20130415.pdf . Ładnie opisane z obrazkami. A jakbyś nie był taki leniwy, to mógłbyś od razu wpisać w google i nie zakładać tematu. I również jestem tego samego zdania co lucass3, kup lepiej gotowca.
lucass3 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Ja absolutnie nie bronie wiedzy, w necie jest pełno informacji sam duzu czytam, nie wiem tylko po co to kopiować do tego tematu Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Anthony Napisano 23 Listopada 2013 Autor Napisano 23 Listopada 2013 Zastanwialem sie nad "gotowcem", ale nie wyjdzie taniej jak kupie na czesci? Mogę zawsze dac mechanikowi do zlozenia.
DRE Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Nie. Chyba że masz SPORĄ wiedzę na temat części lub twój budżet jest naprawdę duży. Wtedy można próbować.
jasinski21444 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Nie na pewno nie wyjdzie taniej poskładać niż kupić gotowca , chyba że znajdziesz mnóstwo okazyjnych cen wtedy ma to sens
lucass3 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Też kiedyś chciałem składać ale jednak nie wyszłoby to za tanio. W końcu kupiłem gotowca w bardzo dobrej cenie, jakbym miał go kupować z części to wyszłoby oj dużoo więcej.
Szer Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Kolego, z czystym sercem powiem tak. Sam chcialem skladać rower i dzięki bogu dzięki temu dowiedziałem się z czego i jak się składa a co najważniejsze poznałem wzystkie podzespoły i "nie boje się" roweru, lecz tu pojawia sie to ALE... ale jednak wybrałem spośród wszystkich złożonych już rowerów "ten jeden co mi sie podoba" serio miałem już zlożony rower w nie jednym sklepie internetowym i malo brakowało bym zamówił lecz jeden z użytkowników tego forum trafnie stwierdzil że do tego trzeba mieć specjalne narzędzia i troszkę wiedzy, nie można od tak przejść do składania roweru, najpierw trzeba posiąść PRAKTYCZNĄ wiedzę a nie teoretyczną. Powiem tak, jeśli podejmiesz się składania roweru to mam nadziej ze go poskladasza ale wiem jedno, że przepłacisz, konkretnie na podzespołach i na czasie, osobiście chciałem sobie zlożyc rower z ramą EL Norte a kupiłem Meridę Matts 40D. Mam lepsze podzespoly o wiele szczebli i zaoszczędziłem parę stówek. Serio przemyśl bo sam niedawno byłem w takiej sytuacji jak ty! Pozdrawiam, i nie bójcie się śniegu xD
Mod Team Puklus Napisano 8 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2013 Aby Złożyć samemu rower od podstaw, totalnie od podstaw to wypada : - zaplanować jaki to ma być rower, jego zastosowanie - wybrać ośki 9mm a może 20mm ... jaki widelec, platforma czy bez ... etc - jego wygląd czyli estetyka, tego tłumaczyć nie trzeba czy choinka czy stonowany kolor czy pasujące do siebie motywy. - jego parametry - czyli osprzęt, jego klasa wyższą czy niższą, co będzie lepsze - jego waga i powiązanie z punktem wyższym, używane lżejsze czy nowe cięższe ... Jak już masz szkic planu, następuje szukanie części i jak jesteś szejkiem to lux wbijasz do sklepu krzyczysz "ooll diiiis" i masz, gorzej jak chcesz to zrobić jak najtaniej. Wtedy czasami na daną część polujesz pół roku i kupujesz w miedzy czasie całkiem inną byle rower jeździł ... Ścieżkę musisz wybrać sam. Oczywiście możesz wybrać części najstandardowsze pod słońcem i też składać ale taniej nie będzie zapomnij. Składając samemu wiesz co składasz, składasz pod swoje widzi mi sie a nie czyjeś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.