Skocz do zawartości

[Damper] Powietrzyny do FR

Seba4

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Ja tego broń boże nie liczyłem, narysowałem w Cadzie a on mi powiedział ma tyle stopni to ja mu wierze :P

Twoje założenie jest błędne, nie można zrobić punktu obrotu w połowie roweru, to tak jak być go uciął w tym miejscu. Rower jest podparty w 2 punktach i t te 2 punkty sie bierze pod uwagę, nie wązne ze jest łamany gdzieś po drodze.

Jeżlei suport by wypadał dokładnie w połowie rozstawu osi to powędrował by dokładnie o połowę tego co przebył wahacz a dokładniej oś. W tym przypadku nie jest wiec z proporcji można to policzyć.

ipbg.jpg

Widzisz różnice w odległościach ?

Napisano

Mówisz że bazujesz na programie. Dasz radę zrobić tak żeby to nie koło tylne wykonało ruch góra-dół tylko suport (koła stoją na płaskim w jednej linii nie zależnie od ugięcia dampera) ? Tak żeby tylko suport pokonał drogę 32mm.

Niech żyje paint  :teehee: (dodałem plik, nie wiem jak wrzucić normalnie zdjęcie :/ )

http://s6.ifotos.pl/img/owepng_nqpqsxa.png

• Mod Team
Napisano

Widać że z rysunkiem nie maiłeś wiele wspólnego :D nie ważne co idzie w górę a co w dół, czy wahacz czy suport to wszystko jest proporcjonalne :D Mój rysunek to przedstawia, tylko zamiast gruntu poziomego masz lekko ukośny jak go obrócisz o ten kąt czyli 1.68* będzie grunt poziomo w rower w pozycji ugiętej  :P

Fakt, mój rysunek nie jest dokładny w sensie rozmiaru, bo ... no bo nie mam dokładnych danych punktów ... bazowałem na zdjęciu które poprzez perspektywę zniekształca rzut. Ale reszta jest poprawna. 

W twoim przypadku zmiana położenia tylnej osi 32mm, zmiana suportu - 19.75 mm. zmiana rozstawu kół - 8.45mm a kąt zwiększy się do zawrotnego 1.70*, dane po uwzględnieniu poprawki.

Napisano

Sorki za przerwę ale musiałem wyjechać.

W twoim przypadku zmiana położenia tylnej osi 32mm, zmiana suportu - 19.75 mm. zmiana rozstawu kół - 8.45mm a kąt zwiększy się do zawrotnego 1.70*, dane po uwzględnieniu poprawki.

Pomierzyłem to sobie i tak. Przełożenie 32mm, zmiana suportu wyszła ~ 22mm., więc kąt się zmienia w takim wypadku o 1.8*. Dzięki wielkie za uświadomienie mnie Puklus ;)

• Mod Team
Napisano

Dane zmierzone a dane wyliczone ... no jest rozbieżność, nie wielka, ale to wynika z tego ze ja ... rysowałem ze tak powiem w ciemno :D Teraz wszystko wiesz, możesz sobie policzyć skok przy rożnych damperach i ewentualnej zamianie koła na 24".

• Mod Team
Napisano

pomijając dywagacje techniczne podrzucę pomysł na damper - Marzocchi Roco z piggy :) nawet jeden jest na forum do kupienia.  Ja co prawda nie latam(no może nisko przy ziemi) i do samego zjazdu wystarcza mi Roco 3PL

Napisano

Dzięki za propozycję ;) Szczerze powiedziawszy to nie patrzyłem na dampery Marzocchi. Do głowy przychodzi mi RS Monarch tylko nie jestem pewien jak on się będzie zachowywał w Signie.

• Mod Team
Napisano

no to popaczaj :) bo ja od niedawna stałem się gorliwym wyznawcą amorków na "M" Jak zresztą do Marzoka z przodu przydałby się kuzyn na tył.
Weź Ty mi powiedz jakim cudem Twój FR2 jest w białym malowaniu i dlaczego waży 20 kg???
Ja, jak się nie starałem powiększyc mu pancerz to i tak powyżej 18 kg nie wszedłem...

Napisano

Biała jest ponieważ była przemalowana proszkowo (nie przeze mnie) ;) Waga jest bardzo zawyżona ale jakoś tak wpisałem i już o tym zapomniałem a zważyć też nie było okazji. Myślę że będzie coś między 18 -18.5kg a teraz składam koło więc jeszcze troszkę urwę :) Ogólnie zamysł jest taki żeby zrobić z niego w miarę możliwości lekką i zwinną freerideówkę do bikeparków. Docelowo chcę zejść do ~ 17kg ale to troszkę zajmie :sweat:

• 2 tygodnie później...
Napisano

@@Puklus, Mam jeszcze takie pytanko do Ciebie :) Jeśli dla ruchu koła a te ~ 2cm przypada zmiana kąta główki o 1* to czy przy widelcu wyższym o ~ 2cm będzie analogicznie ?

• Mod Team
Napisano

Nie, przy wyższym widelcu zmienia sie cała dźwignia i to już wygląda inaczej. Trzeba uwzględnić nowe dane i policzyć czy rozrysować ponownie.

• Mod Team
Napisano

Będzie to wymagało ode mnie zainstalowania programu ... a to długo trwa ... i drogo kosztuje ... :P choć bazując na danych i widząc jaka różnica w wysokości widelca jest ... może da sie to łatwo policzyć bez programu ...  hmm ale jak nie lubię bez niego niczego robić ... patowa sytuacja :D

Napisano

i drogo kosztuje
Zaczynam się bać :D Nie widziałem nigdzie podobnego wątku a taka informacja bardzo by mi się przydała :)
Napisano

Dzięki Ivan, nawet nie wiedziałem o jego istnieniu  :sweat:

Zrobiłem tak, że w trójkącie prostokątnym jako przeciwprostokątną o długości 20mm i wyszło że przyrost w pionie wyniósłby 18mm a w poziomie 8mm. Przy rozstawie kół 110cm na 1* przypada 19mm ruchu czyli można by przyjąć że 2cm przyrostu widelca to 1* na kącie główki :) Nie jestem pewien czy jako promień mam przyjąć bazę kół czy główkę ramy :/

• Mod Team
Napisano

Dali ci narzędzie ... jak chcesz to młot w dłoń i do kamieniołomu ... albo poczekaj i zamów ekipę :D Samemu może zauważysz pewne zależności :D

• Mod Team
Napisano

Przede wszystkim powinieneś sie bawić sam ... znaczy zabawa z przyjaciółmi jest lepsza ... no ale wiesz :D Czasami jak sam czegoś uchwycisz, nikt tego za ciebie nie zrobi :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...