Mod Team Puklus Napisano 27 Listopada 2013 Mod Team Napisano 27 Listopada 2013 Ja tego broń boże nie liczyłem, narysowałem w Cadzie a on mi powiedział ma tyle stopni to ja mu wierze Twoje założenie jest błędne, nie można zrobić punktu obrotu w połowie roweru, to tak jak być go uciął w tym miejscu. Rower jest podparty w 2 punktach i t te 2 punkty sie bierze pod uwagę, nie wązne ze jest łamany gdzieś po drodze. Jeżlei suport by wypadał dokładnie w połowie rozstawu osi to powędrował by dokładnie o połowę tego co przebył wahacz a dokładniej oś. W tym przypadku nie jest wiec z proporcji można to policzyć. Widzisz różnice w odległościach ?
Seba4 Napisano 28 Listopada 2013 Autor Napisano 28 Listopada 2013 Mówisz że bazujesz na programie. Dasz radę zrobić tak żeby to nie koło tylne wykonało ruch góra-dół tylko suport (koła stoją na płaskim w jednej linii nie zależnie od ugięcia dampera) ? Tak żeby tylko suport pokonał drogę 32mm. Niech żyje paint (dodałem plik, nie wiem jak wrzucić normalnie zdjęcie :/ ) http://s6.ifotos.pl/img/owepng_nqpqsxa.png
Mod Team Puklus Napisano 28 Listopada 2013 Mod Team Napisano 28 Listopada 2013 Widać że z rysunkiem nie maiłeś wiele wspólnego nie ważne co idzie w górę a co w dół, czy wahacz czy suport to wszystko jest proporcjonalne Mój rysunek to przedstawia, tylko zamiast gruntu poziomego masz lekko ukośny jak go obrócisz o ten kąt czyli 1.68* będzie grunt poziomo w rower w pozycji ugiętej Fakt, mój rysunek nie jest dokładny w sensie rozmiaru, bo ... no bo nie mam dokładnych danych punktów ... bazowałem na zdjęciu które poprzez perspektywę zniekształca rzut. Ale reszta jest poprawna. W twoim przypadku zmiana położenia tylnej osi 32mm, zmiana suportu - 19.75 mm. zmiana rozstawu kół - 8.45mm a kąt zwiększy się do zawrotnego 1.70*, dane po uwzględnieniu poprawki.
Seba4 Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Napisano 3 Grudnia 2013 Sorki za przerwę ale musiałem wyjechać. W twoim przypadku zmiana położenia tylnej osi 32mm, zmiana suportu - 19.75 mm. zmiana rozstawu kół - 8.45mm a kąt zwiększy się do zawrotnego 1.70*, dane po uwzględnieniu poprawki. Pomierzyłem to sobie i tak. Przełożenie 32mm, zmiana suportu wyszła ~ 22mm., więc kąt się zmienia w takim wypadku o 1.8*. Dzięki wielkie za uświadomienie mnie Puklus
Mod Team Puklus Napisano 3 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 3 Grudnia 2013 Dane zmierzone a dane wyliczone ... no jest rozbieżność, nie wielka, ale to wynika z tego ze ja ... rysowałem ze tak powiem w ciemno Teraz wszystko wiesz, możesz sobie policzyć skok przy rożnych damperach i ewentualnej zamianie koła na 24".
Mod Team mrmorty Napisano 3 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 3 Grudnia 2013 pomijając dywagacje techniczne podrzucę pomysł na damper - Marzocchi Roco z piggy nawet jeden jest na forum do kupienia. Ja co prawda nie latam(no może nisko przy ziemi) i do samego zjazdu wystarcza mi Roco 3PL
Seba4 Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Napisano 3 Grudnia 2013 Dzięki za propozycję Szczerze powiedziawszy to nie patrzyłem na dampery Marzocchi. Do głowy przychodzi mi RS Monarch tylko nie jestem pewien jak on się będzie zachowywał w Signie.
Mod Team mrmorty Napisano 3 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 3 Grudnia 2013 no to popaczaj bo ja od niedawna stałem się gorliwym wyznawcą amorków na "M" Jak zresztą do Marzoka z przodu przydałby się kuzyn na tył.Weź Ty mi powiedz jakim cudem Twój FR2 jest w białym malowaniu i dlaczego waży 20 kg???Ja, jak się nie starałem powiększyc mu pancerz to i tak powyżej 18 kg nie wszedłem...
Seba4 Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Napisano 3 Grudnia 2013 Biała jest ponieważ była przemalowana proszkowo (nie przeze mnie) Waga jest bardzo zawyżona ale jakoś tak wpisałem i już o tym zapomniałem a zważyć też nie było okazji. Myślę że będzie coś między 18 -18.5kg a teraz składam koło więc jeszcze troszkę urwę Ogólnie zamysł jest taki żeby zrobić z niego w miarę możliwości lekką i zwinną freerideówkę do bikeparków. Docelowo chcę zejść do ~ 17kg ale to troszkę zajmie
Seba4 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Napisano 17 Grudnia 2013 @@Puklus, Mam jeszcze takie pytanko do Ciebie Jeśli dla ruchu koła a te ~ 2cm przypada zmiana kąta główki o 1* to czy przy widelcu wyższym o ~ 2cm będzie analogicznie ?
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 17 Grudnia 2013 Nie, przy wyższym widelcu zmienia sie cała dźwignia i to już wygląda inaczej. Trzeba uwzględnić nowe dane i policzyć czy rozrysować ponownie.
Seba4 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Napisano 17 Grudnia 2013 Eh, a myślałem że to takie łatwe będzie :/ Pomógłbyś mi to policzyć ?
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 17 Grudnia 2013 Będzie to wymagało ode mnie zainstalowania programu ... a to długo trwa ... i drogo kosztuje ... choć bazując na danych i widząc jaka różnica w wysokości widelca jest ... może da sie to łatwo policzyć bez programu ... hmm ale jak nie lubię bez niego niczego robić ... patowa sytuacja
Seba4 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Napisano 17 Grudnia 2013 i drogo kosztuje Zaczynam się bać Nie widziałem nigdzie podobnego wątku a taka informacja bardzo by mi się przydała
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 17 Grudnia 2013 Zamiast trząść gaciami dane byś podał jaki przyrost widelca ??
Seba4 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Napisano 20 Grudnia 2013 Pokazał coś ten Twój magiczny program ?
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2013 Kłaniam, Wrzuć to sobie w BikeCADa i bedziesz maił wszystkie wymiary i kąty... Program jest darmowy tak przy okazji... Szacunek... I.
Mod Team Puklus Napisano 20 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2013 Nie nie nie robiłem bo mnie nie było w domu a teraz zamęt świąteczny ... ty też byś coś w domu zrobił
Seba4 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Napisano 20 Grudnia 2013 Dzięki Ivan, nawet nie wiedziałem o jego istnieniu Zrobiłem tak, że w trójkącie prostokątnym jako przeciwprostokątną o długości 20mm i wyszło że przyrost w pionie wyniósłby 18mm a w poziomie 8mm. Przy rozstawie kół 110cm na 1* przypada 19mm ruchu czyli można by przyjąć że 2cm przyrostu widelca to 1* na kącie główki Nie jestem pewien czy jako promień mam przyjąć bazę kół czy główkę ramy :/
Mod Team Puklus Napisano 20 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2013 Widzę ze do niektórych nie dociera
Seba4 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Napisano 20 Grudnia 2013 Dobra dobra Mi się przerwa świąteczna zaczęła więc mam całe 4 dni jeszcze
Mod Team Puklus Napisano 20 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2013 Dali ci narzędzie ... jak chcesz to młot w dłoń i do kamieniołomu ... albo poczekaj i zamów ekipę Samemu może zauważysz pewne zależności
Seba4 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Napisano 20 Grudnia 2013 Aaa, ja myślałem że o świętach piszesz . Pobawię się z tym ale to już nie dzisiaj
Mod Team Puklus Napisano 20 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2013 Przede wszystkim powinieneś sie bawić sam ... znaczy zabawa z przyjaciółmi jest lepsza ... no ale wiesz Czasami jak sam czegoś uchwycisz, nikt tego za ciebie nie zrobi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.