wojtas7 Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Znalazłem taką przerzutkę http://www.rosebikes.pl/article/shimano-deore-rear-derailleur---shadow---rd-m592-sgs/aid:368017 czy ona podejdzie do napędu 2x9? Ona ma sprzęgło?
Mod Team sznib Napisano 9 Listopada 2013 Mod Team Napisano 9 Listopada 2013 Się nada. Sprzęgła nie ma , sprzęgło tylko w przerzutkach pod 10sp, chyba że przerzutka Shimano plus manetki Srama, wtedy można w 9/8 sp.
wojtas7 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 to co w takim razie oznacza "Shadow" w opisie?
Jaca911 Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Shadow to jest określenie konstrukcji przerzutki. Z grubsza chodzi o to, że Shadow jest pod kasetą a klasyczna z boku kasety. Trochę inaczej też jest poprowadzona linka.
Miner Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 "Shadow" w opisie oznacza niekończącą się regulację przerzutki, która jeśli będzie działać dobrze to przypadkiem a nie z zasady
Mod Team Maniak Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 Nie przesadzajcie, osobiście z żadnym shadowem nie miałem jeszcze problemu przy regulacji, szału nie robią bo dostają szybko luzów ale ogólnie działają nie gorzej jeśli nie lepiej niż zwykłe zmieniarki. Tak nawiasem 35eur to żadna okazja, ostatnio za tyle brałem xt-ka. Przerzutki ze sprzęgłem/hamulcem wózka tylko w grupach 10sp.
wojtas7 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 ano właśnie mam XT 9 biegów i szukam takowej ze sprzęgłem ale już na forum pisano że jedynie 10 spd.
Mod Team Maniak Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 Wspomniałeś w temacie wątku o 2x9, do konwersji na 2 blaty z przodu raczej nie trzeba przerzutki ze sprzęgłem, spokojnie będzie śmigało na zwykłej przerzutce.
wojtas7 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 już teraz mam 2x9, działa bardzo fajnie, tyle że po kilku maratonach blaty specialities przestały trzymać na tyle że łańcuch na dziurach zaczął spadać na ramę z przodu (przy zrzucaniu z dużej na małą zębatkę korby) - poradziłem sobie montując chain-catcher z USA ;-) a przerzutka z tyłu XT dostaje powoli już sporych luzów, wersja ze sprzęgłem by była super skoro już zmieniam przerzutkę, głównie ze względu na obijanie łańcucha oraz na fakt że na dziurach potrafi łańcuch spaść z blatu na mniejszą zębatkę (ale mega dziury ala rychlebskie)
Greg000 Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Jesli jezdziesz na maratony etc to sugureuje wysuplac troche kasy i zalozyc pozadny napinacz lancucha albo chociaz cos jak Bionicon c-guide. Jesli koniecznie chcesz sprzeglo to zmiana napedu do 10 biegow.
Mod Team Maniak Napisano 12 Listopada 2013 Mod Team Napisano 12 Listopada 2013 Zestaw ze sprzęgłem działa rewelacyjne ale chwila moment.. skoro na 3 blatach nie spadało to czemu spada na 2? Przecież tu niema żadnej różnicy poza brakiem małej koronki. Na 3 blatach też spadało? Może łańcuch jest za długi.
wojtas7 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 na 3 blatach (XT) nie bylo tego problemu, wydaje mi sie ze jest to wina zuzycia zebatek Specialities (na poczatku jak byly nowe nie bylo tego problemu). Da sie z tym zyc, zebatki maja moze 500km maratonów, widać na nich już zużycie (jednak aluminium..). Łańcuch jest zawsze tak samo długi (jeżdżę na trzech XT). można prosić o linki do zakupu tych napinaczy?
Greg000 Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Jesli wyżuciłeś największa zębatkę to łancuch powinien być krótszy. Jak dobrać dlugość znajdziesz nawet na Youtube. Co do linków to np: http://rowerowy.com/sklep/czesci/napinacze_rockringi/napinacze/prod/bionicon_c_guide prosty bionicon. i tu: http://rowerowy.com/sklep/czesci/napinacze_rockringi/all upewnij sie tylko że są pod dwie zębatki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.