Skocz do zawartości

[napęd] przerzutka tył 9 a kaseta 10

POLKOWICE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przed maratonem w Zielonej Górze pękł mi wózek w XT na 10s

Pożyczyłem od kumpla SLX-a na 9s i zaaplikowałem do roweru. Manetki mam SLX 10s i kasetę SLX 10s

Podczas maratonu manetki potrzebowały dużej siły (najlepiej młotkiem). Sam fakt, że manetka chodziła ciężko to jedno, a drugie to, że za Chiny ludowe było ciężko o zmianę biegu. Manetka w ogóle nie współpracowała. Przerzuciła przerzutka łańcuch ale trzeba było uważać co by sobie zębów nie wybić. 

Napisano

Przed maratonem w Zielonej Górze pękł mi wózek w XT na 10s

Pożyczyłem od kumpla SLX-a na 9s i zaaplikowałem do roweru. Manetki mam SLX 10s i kasetę SLX 10s

Podczas maratonu manetki potrzebowały dużej siły (najlepiej młotkiem). Sam fakt, że manetka chodziła ciężko to jedno, a drugie to, że za Chiny ludowe było ciężko o zmianę biegu. Manetka w ogóle nie współpracowała. Przerzuciła przerzutka łańcuch ale trzeba było uważać co by sobie zębów nie wybić. 

no i nie będzie działać, bo shimano 9s i 10s mają inny uciąg manetka - przerzutka. Jakbyś porzyczył od kumpla zmieniarkę srama 9s to by działało.

Napisano

Witam ponownie cieszy mnie zainteresowanie tematem

niebawem się okaże jak to chodzi dam znać po zmontowaniu

a jeśli wynik był by nie zadowalający może ktoś miał by na zbyciu jakieś manetki xx  lub x0 i ewentualnie chciał by moje

sram x0 model carbon red 3x9

Napisano

Kolego Poochaty, po raz kolejny proszę - zlituj się...

Czytanie ze zrozumieniem to jakaś specjalna umiejętność?

Przeczytaj pierwszy post w temacie, POTEM się udzielaj.

Bo wg mnie kolega chciał wiedzieć jak będzie działał jego napęd z kasetą 10sp. Zaznaczam - JEGO. 

Napisano

Przerzutka sama nie determinuje tego o ile zmienia, determinuje to manetka, która nią steruje. A skoro i manetka jest 10sp i kaseta, to w czym problem. Przerzutka nie decyduje o tym co ile koronek przerzuca.

I tu nie masz racji. Nazywa sie to geometria przerzutki. Sama konstrukcja przerzutki moze determinowac jak bedzie zachowywal sie wozek przy takiej samej ilosci ciagnionej linki.

Napisano

Bo wg mnie kolega chciał wiedzieć jak będzie działał jego napęd z kasetą 10sp. Zaznaczam - JEGO.

A ja już tłumaczyłem wcześniej, do czego pisałem i do czyjej odpowiedzi, więc też sobie najpierw przeczytaj. Napisałem wyraźnie do czyjej wypowiedzi piję. Tyle.

Napisano

Napęd został zamontowany i jest tak jak pisaliście czyli po wyregulowaniu na jednym trybie i zmianie na następny słychać delikatne obcieranie przy kolejnym trybie staje się głośniejsze a przy czwartym wrzuca już łańcuch o dwa

Czyli manetki 9s ciągną więcej linki niż 10s więc jest to NIE DO USTAWIENIA !!!

Może ma ktoś manetki 10s sramoskie do sprzedania bo podejrzewam że przerzutka da rade obsłużyć tą kasete

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie

Chciał bym dodać że połączenie kaseta sram xx manetki gripshift xx i przerzutka sram X0 9s też nie współpracują ze sobą

Napisano

w sumie tak ale trochę się łudziłem że się uda to połączyć

w związku ztym poszukuje przerzutki xx może ktoś ma na zbyciu

• Mod Team
Napisano

Przy odrobinie cierpliwości i pewnej ręki dało by sie znaleźć na dźwignie miejsce w którym by zaczęło działać poprawnie :D Ale powodzenia z szukaniem :D

Napisano

Czyli manetki 9s ciągną więcej linki niż 10s więc jest to NIE DO USTAWIENIA !!!

Przecież to było do przewidzenia. :wacko: Kaseta 10s jest większa od 9s o niecały 1mm, a został wciśnięty dodatkowy bieg. Podobnie jak w przypadku próby wyregulowania manetki 8s na kasecie 9s. Jest różnica skoku, która po kilku przełożeniach się kumuluje i nie ma szans, żeby to pracowało poprawnie i płynnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...