Skocz do zawartości

[suport] zamiana z kwadratu na octalink ,co z długością?

Cattusso

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zamieniam suport z korbą w rowerze GIANT REVEL 5 2012 z kwadratu na octalink,czy długość suportu zostale taka sama?

korba FC-M442 44/32/22

Napisano

Suport w rozmiarze 113mm, średnica zależna od ramy.

Nie wiem dlaczego wprowadzasz kogoś w błąd. Suporty na wielowpust bardzo rzadko miewają tak krótką długość.

Długość zalecana do tego modelu korby to 126 mm i taki powinieneś kupić. Wystarczy poczciwy BB-ES25

Napisano

2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora.

czyli podobny do tego z Allegro tyle, że na 126mm

Proszę o potwierdzenie, bo temat może prosty ,a jest już póżno (u mnie 22.40) i trzeba już spać

Napisano

Skąd nagle 126mm, jeśli Shimano dla FC-M442-8 podaje 113 lub 118mm, w zależności od linii 47.5/50mm?

Może jestem zmęczony i pora też nie młoda ale gdzie w modelu 442 są te wymiary w przypadku BB-ES25?? http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI-0086A-001/SI-0086A-001-POL_v1_m56577569830696663.pdf  Ja tam po prawej widzę 121 lub 126mm. Poza tym widywałem te korby z zestawem i było to 126 a w ostateczności 121mm.

Napisano

Dla wersji FC-M442-8 suport BB-ES25(-E). Długość 113mm dla linii łańcucha 47,5mm albo 118mm dla linii łańcucha 50mm.

Dla wersji FC-M442 suport BB-UN26(-E) i długość odpowiednio 110mm (47.5mm) albo 113mm (50mm).

Dane z instrukcji wskazanej w poprzednim poscie.

P.S. BB-UNxx to chyba suport na kwadrat :)

Napisano

Jako użytkownik korby FC-M442 Octalink:
113mm - linia łańcucha 47.5mm
118mm - linia łańcucha 50mm

Osobiście proponuję brać suport 113mm jeżeli masz z tyłu kasetę 8-biegową lub mniejszą ilość biegów. Linie łańcucha 50mm dla kasety 9-biegowej i więcej.

Napisano

2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora.

Witam z nowym dniem!

Dyskusja sie trochę rozpaliła niemniej skłaniam sie do pastu afly, mam kasete 9 kę ,więc długość 118mm powinna być dobra

W instrukcji tecdoc dla korby FC-M442  i ja taką  posiadam wyraźnie napisane ,że długość winna byc 126mm,myślisz ,że 8mm ( po 4mm z każdej strony )nie ma znaczenia ?

• Mod Team
Napisano

kasetę 8-biegową lub mniejszą ilość biegów. Linie łańcucha 50mm dla kasety 9-biegowej i więcej.

Przypomnij mi różnice miedzy kasetami 8 i 9.

długość winna byc 126mm,myślisz ,że 8mm ( po 4mm z każdej strony )nie ma znaczenia ?

Suporty nie sa symetryczny ich długość zmienia sie tylko z prawej strony.

Choć zacząłem czytać na ich temat i jedne sa a inne nie sa. jak łatwo sie domyślić, te z długa osią nie są. Magiczne K ma oznaczać kompatybilność z osłoną łańcucha, tylko ja nie wiem jak to ma wpływać na długość osi ... E oznacza modele pod przerzutki E-type AK nie mam pojęcia co znaczy.

Napisano

Przypomnij mi różnice miedzy kasetami 8 i 9.

Napisałem "proponuję". Wolę linię łańcucha 47.5mm dla kasety 8-rzędowej, a 50mm w przypadku 9/10 biegów. O ile kasety mają tą samą szerokośc, to biorąc poprawkę na zakres obsługiwanych przełożeń należy dążyć do optymalnej linii łańcucha. Odległosci koronek są mniejsze w kasecie 9-rzędowej, więc łańcuch  np: na 5 biegu w kasecie 9-rz będzie miał inną linie niż jak by był na 5-biegu w kasecie 8-rz. Dobrze to widać na dwóch rowerach z innymi liniami łańcucha. Jeżeli wyciągne kolege na jesienną jazdę, porobię zdjęcia napędu na różnych biegach aby pokazać o co mi chodzi.

Kaseta 8-rzędowa ma koronki co 4.8mm, kaseta 9-rzędowa co 4.34mm. 

2 bieg korba - 6 bieg kaseta 8 rzędowa, odległosc od początku kasety = 6*4.8 = 28.8 mm

2 bieg korba - 6 bieg kaseta 9 rzędowa, odległosc od poczatku kasety = 6*4.34 =26.04 mm

Na tym samym biegu przy innej kasecie mamy inną linie łańcucha/pozycje na kasecie.

Zanim zacząlem skladać swoje rowery byłem przekonany z informacji które wyczytalem, że linie łańcucha determinuje rama - niestety na chwilę obecną się z tym nie zgodzę i uważam że należy ją dobierać do przełożeń z jakich korzystamy najczęściej.

Napisano

2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora

Panowie wasza wymiana poglądów nic nie wnosi do rozwiązania mojego problemu

Jeżeli macie wystarczającą wiedzę to proszę potwierdzić ,bądź zaprzeczyć jednym zdaniem

Moja korba to FC-M442 ,mufa 73mm,kaseta 9

długość DOBERANA  suportu na podstawie poniższego linku

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI-0086A-001/SI-0086A-001-POL_v1_m56577569830696663.pdf

wynosi 126mm

POZDRAWIAM

• Mod Team
Napisano

na chwilę obecną się z tym nie zgodzę i uważam że należy ją dobierać do przełożeń z jakich korzystamy najczęściej.

O i to jest bardzo mądre stwierdzenie, na pewno potwierdzone doświadczeniem :P Długość suportu powinna być uzależniona od rodzaju jazdy siłowej czy też kadencyjnej, bo każda z tych technik wymusza inne przełożenia główne.

Ja osobiście wziął bym 121mm.

Napisano

Kolego beskid

Nie wprowadzam nikogo w błąd, użytkuję korbę wymienianą w temacie i wiem jaki suport do niej pasuje. Gdy jeździła z napędem 8 rzędowym, miałem suport 68/113, aktualnie mam 9 rzędów, tą samą korbę i suport nadal 113, tyle że 73mm, ponieważ zmieniłem ramę.

Autorze tematu ; jak pisałem wyżej ... Napęd 9s, korba FC-M442, a do tego suport 73/113 i wszystko działa.

• Mod Team
Napisano

Napisałem do shiamno polska odnośnie oznaczeń na suportach i oto co dostałem:

Witam,

oznaczenia literowe w symbolach oznaczają:
bez liter na końcu symbolu (dla przykładu BB-ES25) są to normalne osie montowane w mufę suportową
litera E na końcu oznacza oś którą należy stosować gdy mamy przednią przerzutkę montowaną pod oś suportu (typ E)
litera K oznacza oś którą należy stosować gdy mamy osłonę łancucha montowaną pod oś suportu (rozwiązanie podobne do przerzutki typu E)

Best regards, / pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...