mmoorroo Napisano 21 Października 2013 Napisano 21 Października 2013 Miałem w rowerze revolshifty i biegi 3x6. Kupiłem manetki shimano alivio 3x8 i je założyłem. Niestety ostatnio jadąc na rowerze wrzuciłem z tyłu największą koronkę i wózek mi wszedł między szprychy. Nie chcę kończyć sezonu a mam krucho z kasą na wydatki rowerowe. Zastanawiam się czy kupić tanią przerzutkę i objechać zimę i na wiosnę ( tak jak planowałem ) wymienić kompletny napęd ( po to kupiłem manetki ) czy mogę jakoś tanio przejść na 8 rzędową kasetę z tyłu. Moje pytanie dotyczy korby i przedniej przerzutki. Czy muszę przód też zmieniać czy wsytarczy że kupię kasetę, przerzutkę i łańcuch? Mam taką korbę: 48-38-28 (170 mm) i taką przerzutkę z przodu: SHIMANO TY-18 (28,6 mm)
Mod Team Puklus Napisano 21 Października 2013 Mod Team Napisano 21 Października 2013 Wystarczy wyregulować przerzutkę i już ci nie będzie nic spadać. Po sezonie wyminiesz sobie koło czy tam piastę jak uważasz.
mmoorroo Napisano 21 Października 2013 Autor Napisano 21 Października 2013 Stara przerzutkla nadaje się tylko do kosza więc i tak musze kupić nową i zastanawiam się czy kupić samą przerzutkę, czy kasetę, przerzutkę i łańcuch.Moje pytanie - czy napęd przedni będzie wtedy kompatybilny.
Tofi Napisano 22 Października 2013 Napisano 22 Października 2013 Być będzie bo ten sam łańcuch jest pod 6 i 8, a tymczasowo po prostu wkręć śrubę L tak, żeby ci łańcuch nie spadał. Regulacja przerzutki jest tak banalne prosta, ze dzisiaj przed pracą zrobiłem to szybciej niż dopompowuję koła. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2013 Mod Team Napisano 22 Października 2013 A nawet i do 9, jeżeli chodzi o korby to nawet do 10
jasinski21444 Napisano 22 Października 2013 Napisano 22 Października 2013 Tylko że koledze przerzutka wkręciła się w szprychy i pewnie pokrzywił wózek a wy tu sobie o wkręcaniu śrub
BikoBiko Napisano 22 Października 2013 Napisano 22 Października 2013 Ja bym kupił używaną tanią przerzutkę, by przejeździć zimę , bo zima daje w kość. A dopiero na wiosnę nowe koło, kaseta, przerzutka i łańcuch. W kalkulacjach nie bierzesz pod uwagę koła / lub nowej piasty i zaplatania starego.
Tofi Napisano 22 Października 2013 Napisano 22 Października 2013 Z tanich rowiązań to kaseta Acera Megarange i do tego przerzutka Megarange Nexus, albo C201 (odwrócony ciąg). Rozwiązanie to jest o tyle dobre, że masz ciasny 7 biegowy napęd 11-26 plus "młynek" z blata na 34z. Na C201 są złe opinie, ale u mnie właśnie ta przerzutka sprawuje się lepiej niż Alivio, które miało problemy z największą zębatką mimo, że mogło ją obsłużyć. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2013 Mod Team Napisano 22 Października 2013 a wy tu sobie o wkręcaniu śrub No bo jak by się nimi najpierw zajął to by mu nie wkręciło
mmoorroo Napisano 22 Października 2013 Autor Napisano 22 Października 2013 No i postanowiłem że na zimę faktycznie szkoda nowego napędu i zaopatrzyłem się w samą przerzutkę
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2013 Mod Team Napisano 22 Października 2013 No jak będziesz w zimie sporo jeździł to faktycznie szkoda.
Bartek3033 Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Przerzutke mozesz kupić, ale w dalszym ciągu istnieje ryzyko że powtórzysz manewr i zniszczysz nowa zmieniarkę. A żeby przejsc na 8 speed trzeba przewiązać koło na piastę ogarniającą kasety, więc skoro teraz krucho z kasą to na twoim miejscu bym się nie brał za to.
mmoorroo Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Napisano 3 Grudnia 2013 Idą święta więc na prezenty będę chciał elementy napędu I teraz pierwsze pytanie... rozglądam się za przerzutką do tyłu. Mam manetki 8 rzędowe alivio Kaseta będzie z zakresu 11-32 Korba 44/32/22 lub 48/36/26 - decyzji jeszcze nie podjąłem. i teraz pytanie o przerzutkę tył.. czy Shimano alivio rd-m430 podejdzie mi pod moją ramę ( dotychczas mam przerzutkę z hakiem i nie wiem jak będzie z montażem tej do mojego roweru ). Rower to Author trophy z 2011r. Oraz czy muszę szukać jakiegoś konkretnej długości wózka, kółek z odpowiednią liczbą zębów lub na cokolwiek innego zwrócić uwagę? Konkretnie chciałem tą zamówić http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-alivio-rd-m430-czarna-new-i3742737595.html
Bartek3033 Napisano 3 Grudnia 2013 Napisano 3 Grudnia 2013 Nie jestem pewien jak jest z twoim modelem, ale wiele zmieniarek przednich jest przystosowanych tylko pod daną korbę. 42 i 48 lub pod 44 zęby. I jeśli założysz niekompatybilny blat, to wyregulowanie jej bedzie problematyczne, albo w ogóle niemożliwe. masz na myśli ten zintegrowany hak wraz z przerzutką?
mmoorroo Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Napisano 3 Grudnia 2013 Teraz z tyłu mam coś takiego: http://www.alerower.pl/p2441,przerzutka-tylna-shimano-rd-ty18-6-rzedowa-z-mocowaniem-na-hak.html Korbę mam obecnie 48-38-28 i być może przy takiej pozostanę... korba to temat na wiosnę... na razie przerzutka i kaseta z łańcuchem, ale dzięki za uwagę.
Bartek3033 Napisano 3 Grudnia 2013 Napisano 3 Grudnia 2013 Czyli trzeba bedzie dokupic taki specjalny hak, widzialem taz takie ustrojstwo w rowerowym.
mmoorroo Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Napisano 4 Grudnia 2013 Rozumiem, że ta przerzutka będzie na pewno pasować... od momentu zakupu do montażu upłyną pewnię z 3 miesiące więc nie chciałbym kupić czegoś co nie będę mógł ani użyć ani oddać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.