Skocz do zawartości

[napęd wymiana] wymiana napędu 6 na 8

mmoorroo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem w rowerze revolshifty i biegi 3x6. Kupiłem manetki shimano alivio 3x8 i je założyłem. Niestety ostatnio jadąc na rowerze wrzuciłem z tyłu największą koronkę i wózek mi wszedł między szprychy.

Nie chcę kończyć sezonu a mam krucho z kasą na wydatki rowerowe. Zastanawiam się czy kupić tanią przerzutkę i objechać zimę i na wiosnę ( tak jak planowałem ) wymienić kompletny napęd ( po to kupiłem manetki ) czy mogę jakoś tanio przejść na 8 rzędową kasetę z tyłu.

Moje pytanie dotyczy korby i przedniej przerzutki. Czy muszę przód też zmieniać czy wsytarczy że kupię kasetę, przerzutkę i łańcuch?

Mam taką korbę: 48-38-28 (170 mm)

i taką przerzutkę z przodu: SHIMANO TY-18 (28,6 mm)

Napisano

Stara przerzutkla nadaje się tylko do kosza więc i tak musze kupić nową i zastanawiam się czy kupić samą przerzutkę, czy kasetę, przerzutkę i łańcuch.
Moje pytanie - czy napęd przedni będzie wtedy kompatybilny.

Napisano

Być będzie bo ten sam łańcuch jest pod 6 i 8, a tymczasowo po prostu wkręć śrubę L tak, żeby ci łańcuch nie spadał. Regulacja przerzutki jest tak banalne prosta, ze dzisiaj przed pracą zrobiłem to szybciej niż dopompowuję koła.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Napisano

Ja bym kupił używaną tanią przerzutkę, by przejeździć zimę , bo zima daje w kość.

A dopiero na wiosnę nowe koło, kaseta, przerzutka i łańcuch.

W kalkulacjach nie bierzesz pod uwagę koła / lub nowej piasty i zaplatania starego.

Napisano

Z tanich rowiązań to kaseta Acera Megarange i do tego przerzutka Megarange Nexus, albo C201 (odwrócony ciąg). Rozwiązanie to jest o tyle dobre, że masz ciasny 7 biegowy napęd 11-26 plus "młynek" z blata na 34z. Na C201 są złe opinie, ale u mnie właśnie ta przerzutka sprawuje się lepiej niż Alivio, które miało problemy z największą zębatką mimo, że mogło ją obsłużyć.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Napisano

Przerzutke mozesz kupić, ale w dalszym ciągu istnieje ryzyko że powtórzysz manewr i zniszczysz nowa zmieniarkę. A żeby przejsc na 8 speed trzeba przewiązać koło na piastę ogarniającą kasety, więc skoro teraz krucho  z kasą to na twoim miejscu bym się nie brał za to.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Idą święta więc na prezenty będę chciał elementy napędu :)

I teraz pierwsze pytanie... rozglądam się za przerzutką do tyłu.

Mam manetki 8 rzędowe alivio

Kaseta będzie z zakresu 11-32

Korba 44/32/22 lub 48/36/26 - decyzji jeszcze nie podjąłem.

i teraz pytanie o przerzutkę tył.. czy Shimano alivio rd-m430 podejdzie mi pod moją ramę ( dotychczas mam przerzutkę z hakiem i nie wiem jak będzie z montażem tej do mojego roweru ). Rower to Author trophy z 2011r. Oraz czy muszę szukać jakiegoś konkretnej długości wózka, kółek z odpowiednią liczbą zębów lub na cokolwiek innego zwrócić uwagę?

Konkretnie chciałem tą zamówić http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-alivio-rd-m430-czarna-new-i3742737595.html

Napisano

Nie jestem pewien jak jest z twoim modelem, ale wiele zmieniarek przednich jest przystosowanych tylko pod daną korbę. 42 i 48 lub pod 44 zęby. I jeśli założysz niekompatybilny blat, to wyregulowanie jej bedzie problematyczne, albo w ogóle niemożliwe.

masz na myśli ten zintegrowany hak wraz z przerzutką?

Napisano

Rozumiem, że ta przerzutka będzie na pewno pasować... od momentu zakupu do montażu upłyną pewnię z 3 miesiące więc nie chciałbym kupić czegoś co nie będę mógł ani użyć ani oddać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...