Skocz do zawartości

[wymiana śrub] problem z demontażem

Qr3ak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymieniam śruby klientowi w rowerze z standardowych na aluminiowe tytanowe i nylonowe. Dostałem cały zestaw do wymiany, praktycznie wszystkie. Problem się zaczął przy tylnej przerzutce xt shadow. Jak zdemontować oryginalną śrubę tę którą przykręca się przerzutkę do haka. Wewnątrz śruby pomiędzy uchwytem jest półpierścień, który zabezpiecza przed wypadnięciem. Jest jakiś patent na demontaż tego. Na stronie http://www.vincere.pl/sklep/index.php?p491,tytanowa-sruba-shimano-shadow-xtr-xt-slx-naturalna-probolt (śruba tytanowa) był kiedyś plik w pdf o sposobie demontażu ale go teraz nie ma.

Napisano

Chyba się nie rozumiemy

Chodzi mi o ten element zaznaczony na czerwono po demontażu tak 

Co do szczypiec segera to mam takie które są trudno dostępne z mikro końcówkami. (końcówki o grubości końca igły) bo tylko takie tam pasują. Ale chyba nie tędy droga.

Napisano

Spróbuj płaskim śrubokrętem, powinno pomóc. Seger to zupełnie inne zabezpieczenia niż te które morty podał, w sensie że szczypce są do pierścieni segera, a to są zwykłe osadcze. Tak mnie mechatronika przynajmniej uczono. Jako prawie przyszły mechatronik taką opinie wygłaszam. Ofc jak zwykle mogłem coś pomieszać, moja natura taka że zawsze mieszam coś.

Napisano

Jedyne co tam mi się mieści to końcówka igły. Dzisiaj i tak się tym nie mogę zająć. Wszelkie pomysły wskazane. Musi być zdemontowane bez jakichkolwiek uszkodzeń. Na szczęście do testów mam zdechłą deore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...