Qr3ak Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Wymieniam śruby klientowi w rowerze z standardowych na aluminiowe tytanowe i nylonowe. Dostałem cały zestaw do wymiany, praktycznie wszystkie. Problem się zaczął przy tylnej przerzutce xt shadow. Jak zdemontować oryginalną śrubę tę którą przykręca się przerzutkę do haka. Wewnątrz śruby pomiędzy uchwytem jest półpierścień, który zabezpiecza przed wypadnięciem. Jest jakiś patent na demontaż tego. Na stronie http://www.vincere.pl/sklep/index.php?p491,tytanowa-sruba-shimano-shadow-xtr-xt-slx-naturalna-probolt (śruba tytanowa) był kiedyś plik w pdf o sposobie demontażu ale go teraz nie ma.
Mod Team mrmorty Napisano 2 Października 2013 Mod Team Napisano 2 Października 2013 pewnie to pomoże https://www.google.pl/search?q=szczypce+segera&client=firefox-a&hs=NZi&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=kR1MUueDKsqGtAbI94HwCw&ved=0CD0QsAQ&biw=1352&bih=869&dpr=1 może sąsiad złota rączka ma, a jak nie to w każdym rowerowym powinni miec
dovectra Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 ja to wybijam te podkładki cienkim wrętakiem
Qr3ak Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 Chyba się nie rozumiemy Chodzi mi o ten element zaznaczony na czerwono po demontażu tak Co do szczypiec segera to mam takie które są trudno dostępne z mikro końcówkami. (końcówki o grubości końca igły) bo tylko takie tam pasują. Ale chyba nie tędy droga.
qrczakzul Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Ja wziąłem dwa śrubokręty i wyskoczyło.
Shootee Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Spróbuj płaskim śrubokrętem, powinno pomóc. Seger to zupełnie inne zabezpieczenia niż te które morty podał, w sensie że szczypce są do pierścieni segera, a to są zwykłe osadcze. Tak mnie mechatronika przynajmniej uczono. Jako prawie przyszły mechatronik taką opinie wygłaszam. Ofc jak zwykle mogłem coś pomieszać, moja natura taka że zawsze mieszam coś.
Qr3ak Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 Jedyne co tam mi się mieści to końcówka igły. Dzisiaj i tak się tym nie mogę zająć. Wszelkie pomysły wskazane. Musi być zdemontowane bez jakichkolwiek uszkodzeń. Na szczęście do testów mam zdechłą deore.
Mod Team mrmorty Napisano 2 Października 2013 Mod Team Napisano 2 Października 2013 o kurka, a ja byłem święcie przekonany że tam siedzi pierścień segera...to już nie pomogę
Qr3ak Napisano 3 Października 2013 Autor Napisano 3 Października 2013 To nikt nie wie jaki jest patent na to ?
qrczakzul Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Bierz dwa płaskie śrubokręty, ja po 20 minut męczarni to zdjąłem. Najlepiej jakbyś miał kogoś do pomocy.
Qr3ak Napisano 3 Października 2013 Autor Napisano 3 Października 2013 Porąbany patent. W sobotę się z tym będę mordował,
Pidzej Napisano 4 Października 2013 Napisano 4 Października 2013 W sumie to nawet jak to rozwalisz to się chyba nic nie stanie. Przerzutkę się przykręci i bez tego.
Qr3ak Napisano 4 Października 2013 Autor Napisano 4 Października 2013 Tu chodzi o to, aby łącznika nie uszkodzić. Śruba to do śmieci może sobie iść.
Qr3ak Napisano 5 Października 2013 Autor Napisano 5 Października 2013 Znalazłem prosty i banalny sposób demontażu. Potrzebny jest stary hak przerzutki, .....klik i po robocie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.