Skocz do zawartości

[czy przechodzić na 9rz?] Zalety napędu 9rz w porównaniu do 7

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower jest w moim profilu :D Za nowy dałem 1500, w tamtym roku włożyłem w niego ok 600-700zł (deorka m596 na przód, tarcza 180, koło przód, pedały, koszyk na bidon, gripy i pare pierdół) teraz chce wymienić napęd, a niedługo dojdzie epicon :D

Napisano

Różnica przy przejściu na 9-tkę będzie w stopniowaniu napędu ;) Oczywiście na plus. Ostatnio przerabiałem przejście z ósemki na dziewiątkę, no i nie ma jakiejś masakrycznej różnicy, ale zestopniowana jest dużo przyjemniej, na ósemce brakowalo mi biegu pomiędzy 5 a 6, jeśli jadę na 44T z przodu, na 9tce to jest jakoś tak spasowane, że mogę spokojnie teraz dobrać odpowiednie obciążenie. Przy przejściu z 7 biegów będzie zapewne dużo większa różnica ;) A co do żywotności łańcuchów, no to cóż... Coś za coś. Ale jak chcesz iść w dziewiątkę to radzę się pospieszyć bo już części ala XT (chodzi o nowe) powoli znikają z detalu. Za to używek, zwłaszcza XT jest na allegro peełno ;)

Napisano

Moim zdaniem nie opłaca się przechodzenie na 8-rzędowy napęd. Różnica w koszcie nie jest jakaś kosmiczna, a dobór kadencji pomiędzy dużo lepszy. I to jest podstawowa i w sumie jedyna zaleta napędu 9-rzędowego.

Napisano

I to jest podstawowa i w sumie jedyna zaleta napędu 9-rzędowego

Największą zaletą 9-rzędów jest kaseta CS-HG61 12-36 ;) jest zestopniowana jak 11-32 tylko zamiast "zbędnej" 11T jest "pożyteczna" 36T, środek identyczny...

Napisano

Jak ktoś potrzebuje 36T... Ja sobie cenię raczej mniejszy skok kadencji pomiędzy kolejnymi biegami, dlatego byłby skory przesiąść się nawet na 10 rzędów.

Napisano

Krótkie pytanie - Czy 9 i 10 maja te same szerokości blatów/łańcucha?

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Napisano

Czy 9 i 10 maja te same szerokości blatów/łańcucha?

Jest różnica w szerokości łańcucha.  Dla napędu 10s szerokość łańcucha waha się od 5,9 do 6,2 mm, a dla 9s od 6,6 do 6,8 mm. Nie są to jakieś gigantyczne różnice, ale są. Żeby nie robić OT zajrzyj do naszego kompendium. http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/

Napisano

Ja zrobiłem skok z 8 na 9 tylko dlatego, że pierwsze 3000km zrobiłem nie wiedząc czym się je rower: niska kadencja, zero czyszczenia czy smarowania napędu. Na skutki tego nie trzeba było czekać, do wymiany kaseta i korba + oczywiście łańcuch. A, że trafiła się tanio para manetek Alivio SL-M430 to padło właśnie na 9-rzędów. Czy jest wyczuwalna różnica? Zamieniłem 11-32 8-rz na 11-32 9-rz. Gdzieś tam na dole wcisnęli 12T i trochę zmienili rozmiar następnych trybów. Różnica jest w dolnej połowie kasety na przełożeniach nazwijmy je "szosowych" mniejsze skoki kadencji. A górna połowa praktycznie bez różnicy. W sumie różnica pomijalna. Teraz czeka na założenie właśnie 12-36 bo 11T nie używam a są miejsca gdzie przez ponad pół godziny jechałem 22-32 i nic nie odpuszczało. Czy było warto? Za cenę nowych manetek Alivio z rozbiórki roweru myślę, że warto dla zrzucania biegów kciukiem. Reszta różnic pomijalna. Przy zmianie 7 na 9 myślę, że będzie podobnie...

• Mod Team
Napisano

Czy 9 i 10 maja te same szerokości blatów/łańcucha?

Szerokości samych zębatek sa zbliżone, różnice sa w dziesiątkach lub setkach mm, łańcuchy są inne 9s ok 6.6mm, 10s ok 5.9mm jakoś tak, różnica nie duża ale jest, można podobnie jak w przypadku 8-9s mieszać łańcuchy i w 90% przypadków nie ma skutków ubocznych.

• Mod Team
Napisano

Dlatego napisałem około bo każdy kuje jak lubi :P i dlatego też tym bardziej można zastępować łańcuchy 9 z 10 bo różnica ok. 0.25mm na stronę to niemal żadna różnica.

Napisano
[...] można podobnie jak w przypadku 8-9s mieszać łańcuchy i w 90% przypadków nie ma skutków ubocznych.

bardziej mi zależy na blatach, tj czy blaty 9 łykną łańcuch 10 przy przekoszeniu na 10

• Mod Team
Napisano

Chodzi ci o 3x1 bo piszesz jak byś z liter wypił ... łańcuch na pewno sie na korbie nie zgubi a reszta zależy od przedniej przerzutki i manetek.

Napisano

Istnieje prawdopodobieństwo, że przy zastosowaniu łańcucha 9-rzedowego do kasety 10-biegowej, na skrajnych przełożeniach łańcuch będzie zahaczał o prowadnicę przedniej przerzutki 10-rzędowej.
U mnie był problem z przednią przerzutką 10-biegową od Sram X-7, nie szło jej wyregulować z łańcuchem 8/9-biegów. Zmiana przerzutki na "dedykowaną" do napedów 9-biegowych - rozwiązała problem.
Podobnie jak problem z ocieraniem przedniej przerzutki Sram X-7 nie wystąpił gdy użyty był łańcuch 10-rzędowy.

Napisano

Chodzi mi o 1x10 lub 2x10 przy założeniu, że w korbę wmontuję blaty Doval które są produkowane tylko dla 9.

• Mod Team
Napisano

Istnieje prawdopodobieństwo, że przy zastosowaniu łańcucha 9-rzedowego do kasety 10-biegowej, na skrajnych przełożeniach łańcuch będzie zahaczał o prowadnicę przedniej przerzutki 10-rzędowej.

To jest nawet pewne, jednak nie ma przeciwwskazań do stosowania takiej konfiguracja. Ja ostatnio używam tylko blatu i całej kaset do 2ki a nawet i jedynki, i przy 2ce zaczyna mi ocierać a w dół przy 9 choć mnie to wsjo jedno, mam mikro indeksacje :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...