Skocz do zawartości

[przerzutka] manetki ciężko chodzą po wymianie na przerzutki na shadow

dery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Kupiłem przerzutkę XT M772 ze sprężyną shadow. W swoim rowerze posiadam jakieś stare manetki deore. Dawniej była zamontowana przerzutka xt ale jakaś starsza wersja cała srebrna. Po zmianie przerzutki manetki bardzo ciężko wrzucaja na niższy bieg. Czy to wina że te manetki nie są przystosowane do nowej przerzutki i trzeba kupić manetki z Rapidfire cokolwiek to jest?
Napisano

Toś se kupił - tak by the way :laugh: A próbowałeś wymienić linki? Może ciężko chodzą bo za bardzo napięte albo pancerze brudne?

• Mod Team
Napisano

Może mu będzie działać :P

Ciężej w dół czyli na mniejsze zębatki ?? Co masz na myśli pod pojęciem Ciężej ?? Musisz przyjąć do wiadomości ze szadoły są wrażliwe i cały mechanizm sterujący ( linki pancerze) musi być w nienagannym stanie.

Ot choćby tak banalnej rzeczy jak na ilu rzędowej kasecie pracuje.

napisał że deore wiec droga dedukcji nic innego jak 9 tam być nie może ...

Napisano

@Puklus napisał, że posiada "jakieś stare manetki Deore" i starszą wersję XT. Mogę się mylić ale bardziej mi to pasuje pod coś niżej od 9-ki.

Napisano

STXa RC nic nie zastąpi :P

Poważnie - były grupy Deore LX i XT 8-rzędowe. Większość osób pisząc "Deore" ma na myśli napędy 9-rzędowe, ale jak widać nie wszystkie więc warto się wysilić i pisać konkretnie, tym bardziej że homemade-hybryd 7/8/9 speed są dość powszechne- sam mam rower na mieszance 7/9 speed (LX black seria 560/563 i LX seria 570).

• Mod Team
Napisano

LX i XT owszem ale deore jaki znamy dziś weszło jako 9 rzędowy napęd od samego początku. A STX RC wiadomo słyną z bezawaryjności i wytrzymałości i pewnie dlatego sie go pozbyli :P

Napisano

Musisz przyjąć do wiadomości ze szadoły są wrażliwe i cały mechanizm sterujący ( linki pancerze) musi być w nienagannym stanie.

Mam cube'a reaction z 2011, z tyłu mam xt shadow, oczywiście 10 biegów. Na początku miałem manetki slxa, chodziły tak sobie, wymieniłem je w tym roku na xt i była ogromna różnica... Póki trochę nie pojezdziłem i nie pobrudziłem się, zaczęły chodzić ciężej i często się rozregulowują (jest takie słowo?:P). Chodzą lepiej niż slx, ale problemy napędu myślałem, że powinienem zawdzięczać je wewnetrznemu prowadzeniu linek. Zaciekawiła mnie opinia że shadowy są wrażliwe, myślicie, że to rzeczywiście może być wina przerzutki? Przednia przerzutka (Slx 3 biegi) też różnie działa.

Napisano

Toś se kupił - tak by the way :laugh: A próbowałeś wymienić linki? Może ciężko chodzą bo za bardzo napięte albo pancerze brudne?

Co masz na myśli lepiej było kupować zwykłą nie tą shadow?

Napęd 9 rzędowy mam, kaseta  11-32T i przerzutka GS czyli średni wózek 

• Mod Team
Napisano

Bo ... szadoły z początków i te lekko późniejsze działały ... różnie, tym co działały to chwalą, tym co nie klną bo to droga przerzutka a nie chce sie dać wyregulować ... model klasyczny, zwykły czyli 771 tego problemu nie miał nie ma i mieć nie będzie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...