Skocz do zawartości

[korba] kompatybilność

maniek56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wracam do tematu kompatybilności napędów,chodzi mi o korby.Czytając temat ''kompatybilność napędów 6-11s'' zrozumiałem że jeśli chodzi o korby shimano to są one od 9rzędowych  w dół kompatybilne z kasetami 6,7,8,9s.Chcę zmienić korbę na Alivio FC-M430 do kasety 8s i sprzedawca powiedział mi że ta korba wymaga węższego łańcucha i żeby nie mieć kłopotów z regulacją napędu radzi kupić korbę dedykowaną do ośmiorzędowych kaset.Co robić?

• Mod Team
Napisano

Idź do sprzedawcy, weź suwmiarke, zmierz szerokośc zebatki tej alivio i jakiejkolwiek innej korby i niech ci wytłumaczy łopatologicznie dlaczego to nie będzie działać ;)

Napisano

Idź do sprzedawcy, weź suwmiarke, zmierz szerokośc zebatki tej alivio i jakiejkolwiek innej korby i niech ci wytłumaczy łopatologicznie dlaczego to nie będzie działać ;)

Czy dobrze zrozumiałem ,szerokość zębatki czy szerokość pomiędzy zębatkami na Alivio vs inna korba ?

Napisano

U mnie taka korba  M 430 działa z 7 rzędowym wolnobiegiem i przeznaczonym do niego łańcuchem. Musiałem zmienić przednią przerzutkę bo ta którą miałem nie pasowała do tej korby.

Napisano

Czy dobrze zrozumiałem ,szerokość zębatki czy szerokość pomiędzy zębatkami na Alivio vs inna korba ?

Kup tę korbę i zakładaj do roweru. Wszystko będzie Ci ładnie pracować na 8 rz. kasecie. Kurna co za ludzie w tych sklepach robią :wallbash:

Napisano

Kup tę korbę i zakładaj do roweru. Wszystko będzie Ci ładnie pracować na 8 rz. kasecie. Kurna co za ludzie w tych sklepach robią :wallbash:

Dzięki ,nie po raz pierwszy Wasze rady cenię bardziej niż ''fachowców''.

• Mod Team
Napisano

Napisałem to z pomiarem bo ... zębatki poza swoimi niuansami technicznymi są ... niemal identyczne, fakt, mają inne nity, inne wycięcia ale poza tym są niemal identyczne, wiec jako ludzie myślący myślimy czemu miało by nie działać ?

A odpowiedzi sprzedawcy jest wielce ciekaw :D

Napisano

Ja się sprzedawcom nie dziwię kiedy mówią że nie będzie działać lub że trzeba kupić coś innego, coś więcej. Po trosze jest to uzasadnione podejście. Niech każdy z Was przypomni sobie problemy z przerzutką czy inną częścią które teraz mogą być banalne a na których się zacinaliśmy. Skoro producent tworzy tabelę kompatybilności czy grupy sprzętowe to kupując wszystko zgodnie z zaleceniami producenta mamy pewność że nie będzie problemów ze współpracą między częściami - pod warunkiem że montaż będzie prawidłowy :)

Jeśli ktoś się orientuje w temacie, zjadł zęby na rowerze i sam sobie wszystko składa i naprawia to nie ma problemu. Problem się pojawia gdy szaremu użytkownikowi przerzutka nie działa, wózek ociera, łańcuch skacze. Zakup komponentu dedykowanego przez producenta to po pierwsze pewność że wszystko będzie pasować a po drugie ubezpieczenie dla sprzedawcy - po co ma słuchać przy reklamacji że np. "Przerzutka przednia Alivio miała działać z korbą XT Megadrive" - każdy wie że teoretycznie będzie, ale jakoś zadziwiająco często nie działa - i to raczej nie wina sprzętu a niewłaściwego ustawienia czy montażu. Sprzedawca po prostu spycha odpowiedzialność na producenta lub serwis - to wygoda i bezpieczeństwo. W tym przypadku sprzedawca RADZIŁ kupić korbę dedykowaną do napędu 8s. RADZIŁ - nie twierdził że nie będzie działać.

Jeśli mnie ktoś spyta czy może zamiast opaski na obręcz użyć taśmy izolacyjnej to powiem "Tak, ale na własną odpowiedzialność". To naturalne.

Napisano

Problem w tym, że poza korbami 10 sp Dyna-Sys w przypadku każdej innej nie występuje pojęcie nie kompatybilności. Coraz więcej korb pod 9 sp zaczyna znikać a co za tym idzie upłynęło trochę czasu na uzyskanie odpowiedniej wiedzy. Jeśli sprzedawca już na takim etapie nie wie co jest grane to w jaki sposób udzieli informacji na bardziej skomplikowane zagadnienia.

Napisano

Kompetencje sprzedawców to też problem. Ja przy doradzaniu w sprawie roweru wolę powiedzieć wersję bezpieczną, a w sklepie rowerowym - zwłaszcza gdy widzę że sprzedawca wie mniej niż ja - kupuję po swojemu. Zresztą jak już idę do sklepu to wiem po co. Ostatnio mnie rozwalił sprzedawca - na pytanie o lekką obręcz odpowiedział że "Nie będzie każdej zdejmował z wieszaka i ważył" :) Witki opadły - poszedłem do innego sklepu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...