rmk83 Napisano 18 Września 2013 Napisano 18 Września 2013 Witam Wraz z żonką szukamy nowego roweru dla niej, obecnie jeździ na miejskim pomykaczu - Romet Wagant 2010 http://www.pwheros.com.pl/produkty,produkt,574,73,1,76,195,193,1,WAGANT_D.xhtml. Na dojazdy do pracy i krótkie wypady jest ok, służy dobrze i wiernie ale ma jedną zasadniczą wadę - jest za ciężki aby wnosić go ciągle na drugie piętro... Szukamy czegoś bardziej dostosowanego do dłuższych wypadów >100km dziennie, od czasu do czasu może i sakwami. Głównie ma służyć do dojazdów do pracy (cały rok), typowej rekreacji ale też z myślą o dłuższych wypadach. Najlepszym wyborem zapewne będzie coś w kierunku crossa ew.jakiś trekking, więc proszę Was o pomoc w wyborze dobrego roweru w stosunku jakość/cena Amor z przodu może być ale nie musi, żona jest bardzo zadowolona z obecnego siodełka więc coś w tym typie byłoby dobre ew. sztyca amortyzowana. Dynamo w piaście to dobra sprawa? Nie miałem z tym styczności dlatego pytam. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!
Piehursson Napisano 19 Września 2013 Napisano 19 Września 2013 Na dłuższe wypady zdecydowanie trekking. W tym przedziale cenowym najrozsądniejszym wyborem będzie Lazaro Senatore Jesli chodzi o rowery crossowe to: Lazaro Integral Scud Crossland Kands Maestro Dynamo w piaście to bardzo fajna rzecz szczególnie w czasie długich wypraw, nie trzeba się martwić o bateryjki etc. Ale ma też swoje wady. Dynamo takie stawia opory, wiadomo, że nie są już tak duże jak jeszcze kilka-kilkanaście lat temu ale trzeba są. Dobra i sensowna amortyzowana sztyca to wydatek rzędu ~200 zł. Wszystkie zoomy itp. w kwotach kilkudziesięciu złotych lepiej sobie odpuścić i o nich zapomnieć.
rmk83 Napisano 22 Września 2013 Autor Napisano 22 Września 2013 Dzięki Piehursson za odpowiedź. Wiem, że na dłuższe wypady trekking jest jedyną słuszną opcją, ale będą one bardziej dodatkiem niż celem samym w sobie. Sam jeżdżę na Kellysie Saphixie i gdy jest potrzeba to wpinam do niego bagażnik, sakwy i w drogę. Więc mocno zastanawiam się jednak nad crossem. Bagażnik i tak się dokupi więc to nie problem. A i waga bez niego na co dzień sporo się zmniejszy. Podany przez Ciebie trekking Lazaro wizualnie Żonie odpowiada co dla Niej jest priorytetem Mechanicznie jest ok co jest priorytetem dla mnie Ale nic nie wiem o tej marce, cóż to za firma? Jeśli chodzi o Twoje typy crossowe to Lazaro na tak, pozostałe na nie. Doradzi ktoś jeszcze?
krism4a1 Napisano 22 Września 2013 Napisano 22 Września 2013 Marka to TransRower - polski producent. Niestety czasami były zgłaszane problemy ze sprzedawcą w postaci kontaktu gwarancyjnego. Na samym Lazaro śmigam już trzeci rok i choć przeszedł spore modyfikacje to jestem zadowolony, mój profil jazdy jest podobny do twoich potrzeb (praca + weekendowe wycieczki)
rmk83 Napisano 23 Września 2013 Autor Napisano 23 Września 2013 W sumie ten Lazaro Senatore V3 jest ok ale ma jedno ale w postaci braku blokady amortyzatora. Ale stosunek cena/osprzęt jest aż nadto przyzwoity, ciekawi mnie czy podana waga 15kg jest prawdziwa. Napisałem maila do sprzedawcy na allegro, zobaczę co napisze Poratujcie jeszcze innymi propozycjami co by Żonka miała wybór
Piehursson Napisano 24 Września 2013 Napisano 24 Września 2013 Napisz do sprzedawcy czy jest możliwość wymiany amortyzatora. W przypadku crossowego Lazaro Integrala oferował on taką możliwość za dopłatą 40 zł. Chociaż osobiście nie uważam żeby to było jakoś bardzo potrzebne.
dovectra Napisano 24 Września 2013 Napisano 24 Września 2013 ale od waganta kands to będzie jakieś 2-2,5 kg lżejszy odczujesz?
rmk83 Napisano 24 Września 2013 Autor Napisano 24 Września 2013 Zależy mi na blokadzie amortyzatora, gdyż 80% nawierzchni po jakiej jeździ Żonka to asfalt, więc sztywny widelec jak najbardziej wskazany w tym przypadku. 2-2,5kg różnicy myślę, że będzie odczuwalne przy codziennym wnoszeniu roweru na drugie piętro. Jeśli chodzi o jazdę to pewnie nie będzie to bardzo istotne chociaż jakby nie było to jakieś 15% wagi roweru. Dla mnie ten Lazaro to typowy no-name, jest istotny problem ponieważ nigdzie w Poznaniu nie ma możliwości aby Żona sobie na niego wsiadła i się przymierzyła do niego. Więc chyba trzeba szukać dalej. Dzięki za wpisy i nieśmiało liczymy na jeszcze jakieś podpowiedzi
Piehursson Napisano 24 Września 2013 Napisano 24 Września 2013 W tej cenie godnego konkurenta nie znajdziesz. Możesz szukać po sklepach wyprzedaży ale nikt chyba nie będzie się w stanie pobawić we wróżkę i zaproponować rowerów, które po rabacie będzie można kupić w tej cenie. Moje trasy 85% asfalt ze średnimi 27-30 km/h, Przelotowe pod 50km/h w tym czasie zablokowałem amortyzator tylko raz - moim zdaniem blokada jest przeceniana.
rmk83 Napisano 25 Września 2013 Autor Napisano 25 Września 2013 W tej cenie godnego konkurenta nie znajdziesz. Możesz szukać po sklepach wyprzedaży ale nikt chyba nie będzie się w stanie pobawić we wróżkę i zaproponować rowerów, które po rabacie będzie można kupić w tej cenie. Moje trasy 85% asfalt ze średnimi 27-30 km/h, Przelotowe pod 50km/h w tym czasie zablokowałem amortyzator tylko raz - moim zdaniem blokada jest przeceniana. W sumie po przeglądnięciu kilkudziesięciu ofert skłaniamy się ku temu Lazaro na alivio. Cena ok, osprzęt też. Ale widelec do wymiany na model z blokadą. Mam podobną charakterystykę jazdy jak Ty i nie wyobrażam sobie jazdy bez sztywnego widelca. Tyle opinii co rowerzystów Pozdrawiam
Piehursson Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 tutaj w ramach poszerzenia wyboru brat bliźniak Lazaro http://allegro.pl/damka-kands-elite-pro-z-pradnica-alivio-promocja-i3543273157.html lub drożej ale moim zdaniem ładniej, szczególnie w białym kolorze http://allegro.pl/kands-elite-pro-lds-alivio-2013-2014-nowosc-i3555338900.html
rmk83 Napisano 26 Września 2013 Autor Napisano 26 Września 2013 Lazaro odpada, kontakt ze sprzedawcą jest żenujący i nie mogę doprosić się o odpowiedź na podstawowe pytania. Poza tym nie ma możliwości zobaczenia go na żywo i jest trochę opinii negatywnych na jego temat. Wybieramy crossa, pytanie czy do tej ceny jest godny konkurent dla Unibike Crossfire LDS? http://www.dobrerowery.com/unibikecrossfirelds-p-12705.html ew. http://allegro.pl/rower-mbike-crosser-vbr-lady-2013-rama-19-5-30-i3554889728.html
krism4a1 Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 Dużo lepszy Mbike, ale i droższy przy serwisowaniu/wymianie napędu.
dovectra Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 oj o 50 zł ale droższy napęd (głównie łancuchy) a dla kolorza czy 8-czy 9 biegów - jeden pies i tak na 3 jeździsz.
wojtas7 Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 polecam Specialized Crossroads, bardzo przyjemny rower
rmk83 Napisano 4 Października 2013 Autor Napisano 4 Października 2013 Jeszcze raz dzięki wszystkim za wszystkie podpowiedzi. Kupiłem w końcu dla Żonki Unibike Crossfire korzystając ze sklepu rowerzysta.pl. Udało mi się wytargować niezłą cenę co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że powinna to być dobra decyzja Czy tak będzie to się okaże Po przejechaniu kilkuset km dam znać jak się spisuje Temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.