Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Jakie na przód i na tył? cz. 2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tego co sie dowiedzialem najpopularniejsza dioda jest dioda Cree XM-LT-6, U2 lub Q5. Kazda daje podobna ilosc lumenow, ale inny odcien bieli.

Kolega trochę pomylił oznaczenia :) Diody firmy Cree są selekcjonowane, co oznacza, że po wyprodukowaniu każda dioda jest testowana oraz przydzielana do odpowiedniego binu pod względem skuteczności świetlnej (ilość lumenów generowanych przez jeden wat - lm/W). Im wyższy bin tym oczywiście lepiej.

Weźmy więc pod uwagę pełną nazwę diody Cree XM-L (niech będzie, że jest najpopularniejsza, ale jest więcej ciekawych diod Cree do innych/róźnych zastosowań):

np. Cree (firma) XM-L (model) T6 (bin) 4C (tint, czyli temperatura barwowa, prościej barwa światła diody).

Uwagi:

- wszystkie biny diody XM-L rosnąco wg. PCT Cree: S3, S4, S5, S6, T2, T3, T4, T5, T6, U2, a bin Q5 występuje w diodach, np XP-G czy XR-E do innych zastosowań. Najlepszy więc bin dla XM-L to U2 - tu dioda będzie świeciła najjaśniej  :)

- na temperaturę barwową można rzucić okiem pod tym linkiem.

Pozdrawiam  :thumbsup:

Napisano

Mam dwie oferty i poproszę o Waszą pomoc w decyzji:

1. Convoy S2 (full) - XM-L2 T6 3C miedziany SinkPAD 16mm, optyka OP + szkło UCL z driverem programowalnym v1.3 za 120zł (link)
Ładowarka + Uchwyt + 2x aku (Panas 2,9Ah) za 96zł
Razem
216zł

2. EDC X1, XM-L2 T6 3C miedziany SinkPAD, optyka TIR + szkło UCL z driverem programowalnym extended za 160 zł (link)
Ładowarka + Uchwyt + 2x aku (Panas 3,35Ah) za 143zł
Razem 288zł brutto, więc mogę wziąć na firmę i mi wyjdzie 234zł

Napisano

Witaj,

Obie latareczki są godne uwagi i mogą się one pochwalić najwyższą jakością w każdym detalu. Świecidełka identyczne gdyby nie optyka. Ja osobiście na rower wybrałbym EDC X1 z optyka TIR, która charakteryzuje się jeszcze szerszym rozkładem światła niż OP.

Tak czy inaczej z każdej będziesz zadowolony tak samo :-) Tak więc podziel się wrażeniami po kupnie. Druga opcja korzystniejsza - jest nie wiele droższa, a 900mAh drogą nie chodzi :-)

Pozdrawiam

Napisano

Ładowarka + Uchwyt + 2x aku (Panas 3,35Ah) za 143zł

Cosik drogo. Na diodac.pl za taki zestaw zapłacisz 119 zł z przesyłką. A z ładowarką jednokanałową i uchwytem nieobrotowym jeszcze mniej

Napisano

W ogóle to tych Panasonic'ów nie opłaca się nowych kupować. W cenie jednego, nowego Panasa 3350mAh można dostać z pięć używanych ogniw o pojemności ok. 2800mAh, które działają tak samo dobrze. Więc jeśli możemy tylko wozić ze sobą więcej ogniw jest to bardziej opłacalne.

Panasoniców NCR też nie polecają, ponieważ słabo trzymają napięcie. Nie chce mi się rozpisywać jakie to ma skutki w zasilaniu latarki, ale fakt faktem są to najpojemniejsze ogniwa na rynku tego typu.

Ładowarka dwukanałowa od Grega jest OK, a uchwyt polecam ten najzwyklejszy i najtańszy, bodajże V1.

Napisano

Tylko że kupując używane ogniwo nigdy nie wiesz ile ma już za sobą cykli i czy nie znajduje się na końcu swojej drogi. Owszem można mieć kilka w cenie jednego ale nie wiem co to za frajda wymieniać je co 20 minut jadąc przez las (chyba że nie używasz trybu 100%). Jakoś nie słyszałem złych opinii o NCR-ach, mowa oczywiście o unprotected.

Napisano

Tylko że kupując używane ogniwo nigdy nie wiesz ile ma już za sobą cykli i czy nie znajduje się na końcu swojej drogi. Owszem można mieć kilka w cenie jednego ale nie wiem co to za frajda wymieniać je co 20 minut jadąc przez las (chyba że nie używasz trybu 100%). Jakoś nie słyszałem złych opinii o NCR-ach, mowa oczywiście o unprotected.

Przesadziłeś z tą wymianą co 20 minut :) Trafniej co godzinę. Przeważnie w latarkach, o których mowa, a nawet ściślej we wspomnianym EDC X1, siedzą drivery 2,8A, więc łatwo to przeliczyć.

Ja osobiście przystaję za opcją z kilkoma używanymi ogniwami zamiast jednego nowego :)

Co do charakterystyk rozładowania można przejrzeć to:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6301

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6302

Najprościej rzecz ujmując to ze spadkiem napięcia na ogniwie pod obciążeniem, wiążą się duże straty mocy. Gdy dioda będzie miała niskie Vf (napięcie przewodzenia) to poświeci bardzo krótko pełną mocą.

Dobrze spisują się ogniwa firm Samsung oraz Sanyo.

Więc jakie? Bo na alergo są

18650 3,8V 5800mAh za 14zł/szt

ale pewnie te 5800 to ładnie podkolorowane :P

Takich farmazonów jeszcze nie widziałem  :laugh:

Chińczycy swoje ogniwa opisują co by miały 4000mAh, a realnie jest to 2200-2400mAh może :)

Panasonici NCR o pojemności 3350mAh są relatywnie najbardziej pojemnymi ogniwami LiIon tego typu. 

Napisano

Siedzę i czytam od 2 godzin na tym forum o latarkach i dalej nic nie wiem jaką kupić, chciałoby  się najtaniej ale to znaczy, że musiłabym kupić zapalniczkę ze światełkiem a nie o to chodzi. Opinie prawie wszystkie są zgodne, że trzeba dobrze wyłożyć kasę to będzie dużo światła.

Doradźcie co mam kupić:

-Mactronic BPM-200 Shout 200 lm

-LATARKA LED XM-L 1800lm

-Latarka Ultrafire XM-L2 1200lm 350m ( komplet ładowarka+ aku) cena 110 zł

Czy którąś od GREGA ( ale którą)

Ps. jeżdżę w mieście, na niektórych ulicach lampy uliczne są ale nie działają

Pomóżcie w wyborze

Napisano

Witam i doradzam:-)

Tego Mactronica sobie odpuścimy na starcie ze względu na wysoką cenę oraz marne osiągi.

Druga pozycja nie istnieje, z jednej diody XM-L w rzeczywistości nie wyciśniesz więcej niż 900lm.

Trzecia pozycja jest niezidetyfikowana i również przekłamana. Rozsądniej by było, gdybyś podał linki.

Z tego wszystkiego, tak czy inaczej polecałbym opcję od kolegi Grega, z której na pewno będziesz zachwycony :-)

Na rower nada się tańsza EDC X1 ze względu na małe gabaryty, a i chłodzić się będzie :-)

Możesz do niego napisać - na pewno posłuży profesjonalną poradą.

Napisano

Witam i doradzam:-)

Tego Mactronica sobie odpuścimy na starcie ze względu na wysoką cenę oraz marne osiągi.

Druga pozycja nie istnieje, z jednej diody XM-L w rzeczywistości nie wyciśniesz więcej niż 900lm.

Trzecia pozycja jest niezidetyfikowana i również przekłamana. Rozsądniej by było, gdybyś podał linki.

Z tego wszystkiego, tak czy inaczej polecałbym opcję od kolegi Grega, z której na pewno będziesz zachwycony :-)

Na rower nada się tańsza EDC X1 ze względu na małe gabaryty, a i chłodzić się będzie :-)

Możesz do niego napisać - na pewno posłuży profesjonalną poradą.

Z latarki senior Grega mam nadzieje byc zadowolony, natomiast z obslugi jaka prezentuje to strzelilbym mu negatywa, bo jest szczeniacko zalosna..... 

Napisano

Ps. jeżdżę w mieście, na niektórych ulicach lampy uliczne są ale nie działają

Podaj limit ceny.

Masz jakąś lampkę pozycyjną, czy kupowana będzie jedyna? Masz akumulatorki (R6 lub R3) i ładowarkę?

Z latarkami jest ten problem, że dają dużo światła za rozsądną cenę, ale:

-oślepiają innych

-są słabo widoczne z boku

Napisano

Podaj limit ceny.

Masz jakąś lampkę pozycyjną, czy kupowana będzie jedyna? Masz akumulatorki (R6 lub R3) i ładowarkę?

Z latarkami jest ten problem, że dają dużo światła za rozsądną cenę, ale:

-oślepiają innych

-są słabo widoczne z boku

Nie mam ładowarki, nie mam aku. Lampka może być zasilana na typ 18650

Cena łączna tak około 150

Ma byc szerokie światło i długie na 20-30 m takie na ulice, chodniki (po llasach nie jeżdżę)

Pozycyjną mam ale nic nie widzę i to jest punktowa, ma zoom ale jak użyje wide to tylko w prawdziwych ciemnościach coś widać.

Moc latarki dość duża, która będzie wykorzystywana do celów ekstremalnych, do jazdy normalnej -tak by nie łamać przepisów, czyli 30-60 % mocy

Napisano

Z latarki senior Grega mam nadzieje byc zadowolony, natomiast z obslugi jaka prezentuje to strzelilbym mu negatywa, bo jest szczeniacko zalosna.....

:D

Myślę, że Greg dałby radę wrzucić do swojej latarki driver z opcją tylko ON/OFF specjalnie dla Ciebie gdybyś go poprosił :D

Napisano

Przesadziłeś z tą wymianą co 20 minut :) Trafniej co godzinę. Przeważnie w latarkach, o których mowa, a nawet ściślej we wspomnianym EDC X1, siedzą drivery 2,8A, więc łatwo to przeliczyć.

Ja osobiście przystaję za opcją z kilkoma używanymi ogniwami zamiast jednego nowego :)

Co do charakterystyk rozładowania można przejrzeć to:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6301

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6302

Najprościej rzecz ujmując to ze spadkiem napięcia na ogniwie pod obciążeniem, wiążą się duże straty mocy. Gdy dioda będzie miała niskie Vf (napięcie przewodzenia) to poświeci bardzo krótko pełną mocą.

Dobrze spisują się ogniwa firm Samsung oraz Sanyo.

Więc jakie? Bo na alergo są

18650 3,8V 5800mAh za 14zł/szt

ale pewnie te 5800 to ładnie podkolorowane :P

Takich farmazonów jeszcze nie widziałem :laugh:

Chińczycy swoje ogniwa opisują co by miały 4000mAh, a realnie jest to 2200-2400mAh może :)

Panasonici NCR o pojemności 3350mAh są relatywnie najbardziej pojemnymi ogniwami LiIon tego typu.

Moze ktos dac jakis namiar, gdzie mozna kupic takie uzywane ogniwa? Moze ktos tutaj z forum ma dostep?

Napisano

:D

Myślę, że Greg dałby radę wrzucić do swojej latarki driver z opcją tylko ON/OFF specjalnie dla Ciebie gdybyś go poprosił :D

Dla jasnosci, absolutnie nie neguje jego osiagniec, wiedzy i szeroko rozumianej fachowosci, ja wlasnie o cos prosilem i moim zdaniem bylem zlany. Po mailu wyrazajacym moje zazenowanie cala sytuacja, gdzie bardzo zalezalo mi na czasie dodano mnie do czarncyh uzytkownikow czy jakos tam. A to przez chyba 12-14 lat Alledrogo zdarzylo sie pierwszy raz. 

Rozumie glupie pytania malo ogarnietych ludzi , czyli rowniez mnie, bo temat jest mi total obcy, ale mozna napisac - nie ma czasu, poczytaj mi mamo na forum, bo mam dosc tlumaczenia...itd. Dobra szkoda czasu na sytuacje, wyszlo jak wyszlo, grunt, ze sprzet robi dobry.

Napisano

http://www.fasttech.com/products/1080900

Co myślicie o tym wynalazku??

Witaj,

Jeśli już chcesz zamawiać coś z Fasttech'a tego typu (naj)lepszą opcją będą latareczki Convoy, np. S2, M1, M2. Słyną po prostu z bardzo dobrej jakości oraz fajnych cen.

Dodam jeszcze na marginesie, że teraz paczki mogą podróżować dłużej, ze względu na okresy świąteczne.

Co do latarki, którą zaproponowałeś to:

- dość precyzyjnie wykonane gwinty plus ich anodyzacja,

- oringi też powinny się sprawdzić,

- o ładowarce nic nie napisali, ale ma wejście US, czyli do Twojego gniazda sieciowego nie wejdzie,

- ogniwa typu TrustFire, UltraFire omijać szeroko :)

- nie wiem po kiego taka korona, chyba do rozbijania kokosów,

- jak dla mnie latarka nadaje się od razu do modyfikacji, bo też nie wiadomo co tam w niej siedzi :)

Myślę, że z Fasttech'a da się zmontować coś lepszego i/lub tańszego.

Napisano

No chciałem tą :) dodałem przejściówke na nasze gniazdka bo pisze ładowarka (100-240) :P a ja chce coś bez modyfikacji i tu jest wygoda bo zaraz z ładowarką i akumualtorami i dokupie oddzielnie jeszcze 2 :P czy może kupić coś  max 45$ ??

Napisano

No chciałem tą :) dodałem przejściówke na nasze gniazdka bo pisze ładowarka (100-240) :P a ja chce coś bez modyfikacji i tu jest wygoda bo zaraz z ładowarką i akumualtorami i dokupie oddzielnie jeszcze 2 :P czy może kupić coś  max 45$ ??

Znalazłem i Twoją ładowarkę :)

http://www.fasttech.com/products/1421/10000436/1046800

Nie daję jej długiego życia, a i parametry ma kiepskie.

Zmontowałem na szybko taki zestawik w cenie, która Ci odpowiada:

1. http://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1212405

http://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1212502

- znakomita jakość wykonania (można jeszcze coś podmodyfikować, ale wiem, że chcesz gotowca:)),

- dioda o barwie 3C, cieplejszej - polecana na rower, nie przekłamuje nierówności choćby w lesie,

- odbłyśnik OP obowiązkowy na rower,

2. http://www.fasttech.com/products/1421/10000969/1080400-218650

- taka ładowarka spokojnie wystarczy,

- prąd ładowania 1A na oba ogniwa, czyli całkiem dobrze (realnie myślę, że ok. 900 mA),

3. Ogniwa:

- kup dwupak,

- firma Panasonic, Samsung, Sanyo,

- unprotected (niezabezpieczone), dlatego, że zabezpieczenie masz już w sterowniku latarki,

- chociaż z tymi ogniwami od chińczyków jest różnie, lubią podrabiać albo ubierać w inne koszulki :)

Napisano

Moc latarki dość duża, która będzie wykorzystywana do celów ekstremalnych, do jazdy normalnej -tak by nie łamać przepisów, czyli 30-60 % mocy

Żadna latarka nie zagwarantuje nieoślepiania innych, więc do wyboru:

-lampkę typowo rowerowo miejską

-latarkę i kombinujesz z osłoną

-latarkę i przy mijaniu wyłączasz ją (masz w końcu pozycyjne i będzie Ciebie widać)

Pierwsza opcja trudna finansowo, żeby mieć sensowną ilość światła. IMO 3 najlepiej by pasowała, bo najmniej grzebania i tylko trzeba się dyscyplinować.

Najtaniej z sensownych to chyba http://allegro.pl/latarka-uniwersalna-edc-x1-xm-l-t5-4b-700lm-custom-i3704710609.html + ładowarka, uchwyt i ogniwo = na oko 200zł + przesyłka

(jakbyś był w okolicach trójmiasta to mogę sprezentować jedno ogniwo niewiadomego pochodzenia i pojemności, dostałem kiedyś kilka i się marnują, jakby co daj znać na PW)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...