Marc3l Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Witam, mam taki mały problem. Składam rower i właśnie dostarczono mi kolejne części tj. korba Shimano razem z suportem http://allegro.pl/shimano-deore-fc-m552-korba-mtb-suport-i3509414376.html?source=mlt zabrałem się za montaż i tutaj zonk suport nie chce się wkręcić w mufę zmierzyłem suwmiarką średnice mufy i średnicę suportu i wyszło mi, że gwint suportu jest ok 1mm szerszy niż gwint w mufie wcześniej wkręcałem takie same suporty do dwóch innych ram, do Duncona Pitbulla i do ramy Scotta i weszło odrazu. Teraz mam ramę Krossa level 4 i nie pasuje. Nie jest tak, że to wszystko mam standardowe rozmiary muf i gwintów suportu?
Marc3l Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 SM-BB51, to jest korba którą kupiłem http://allegro.pl/show_item.php?item=3447667432 w opisie jest SM-BB51, gwint BSA, do ramy szer. 68/73 itd. Według rozpiski z tej stronki http://wrower.pl/sprzet/os-suportu,5446.html powinno pasować jak w morde strzelił. Może rama ma wade, za grube ścianki mufy czy coś :/
Mod Team Puklus Napisano 4 Września 2013 Mod Team Napisano 4 Września 2013 A masz inny jakiś pod ręką by spróbować ? jak by co to do rowerowego na gwintowanie mufy, lecz nie sadze by w ramie był gwint nie taki jak trzeba ... a wyczyściłeś go dokładnie ?
Marc3l Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 przeczyściłem go standardowo ale jedyne co mnie zaintrygowało od razu po zobaczeniu ramy to to, że mufa jest od środka czarna. zawsze mufy miałem srebrne, tzn w kolorze aluminium. rama krossa jest czerwono czarna i pomyślałem sobie, że może pojechali po całości farbą i zamalowali też mufę od środka :/ ale czy była by to aż taka różnica w rozmiarach przez farbę na gwincie? nie wygląda żeby to była jakaś straszna warstwa
Fenthin Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Rozumiem, że rama nówka? Jakiekolwiek zabrudzenie mufy potrafi skutecznie utrudnić wkręcenie suportu. A co dopiero, gdy jest cała zapaćkana.
Marc3l Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 rama nówka, dopiero wyjęta z kartonu. Sprubuję machnąć gwint mufy rozpuszczalnikiem i szczotką do zembów, potem szmatką do suchego, Jak to nie pomoże to bez serwisu sie nie obejdzie
siimon Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Co dla Ciebie oznacza standardowo? Dla mnie szczególnie jeżeli w mufie jest farba oznacza, że trzeba przejechać gwintownikiem oraz wyrównać powierzchnie boczne bo pamiętaj, że tam też nie może być farby.
Mod Team Puklus Napisano 4 Września 2013 Mod Team Napisano 4 Września 2013 Nooo jeżeli to farba z malowania bez gwintowania się raczej nie obejdzie.
Marc3l Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 dobra problem rozwiązany, przejechałem po gwincie mufy szczotą druciakiem, potem szczotką do zembów z benzyną ekstrakcyjną, potem do suchego szmatką, nałożyłem smaru, przyłożyłem na początku troche siły i poszło gładko, suport siedzi. Trochę opiłków plus "dziewiczy" gwint i był problem. W każdym razie jeśli ktoś miałby kiedyś podobnego zgryza wystarczy pożądnie przeczyścić i z użyciem rozsądnej siły rozdziewiczy nowy gwint
lyndowss Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Tak myślałem, że taka operacja może pomóc. Gwintowanie to już ostateczna ostateczność. Jeszcze gdyby nawet to nie podziałało można użyć papieru ściernego do tej farby, albo rozpuszczalnika. Z tym rozpuszczalnikiem to bardzo ostrożnie, bo możemy pozbawić się farby nie tylko w środku mufy. Wreszcie ktoś kto po rozwiązaniu problemu napisze jeszcze o tym na forum.
Mod Team Puklus Napisano 4 Września 2013 Mod Team Napisano 4 Września 2013 Gwintowanie to już ostateczna ostateczność. Ja jak bym posiadał gwintownik to by była moja pierwsza czynność
lyndowss Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Jeżeli tam już jest gwint, ale zamalowany tylko, jak to będzie wyglądać po ponownym gwintowaniu? Trochę nie wierzę w ta metodę gwintowania czegoś co już jest nagwintowane.
Mod Team Puklus Napisano 4 Września 2013 Mod Team Napisano 4 Września 2013 Widać ze nigdy niczego nie gwintował gwintownik usunie wszystkie zbędne rzeczy z gwintu a jego nie ruszy, lub poprawi tam gdzie będzie trzeba
lyndowss Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Jeszcze nie, ale jeżeli tak to też pierwsze co to brałbym się za gwintowanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.