Skocz do zawartości

[Suport] zły rozmiar?

Marc3l

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki mały problem. Składam rower i właśnie dostarczono mi kolejne części tj. korba Shimano razem z suportem http://allegro.pl/shimano-deore-fc-m552-korba-mtb-suport-i3509414376.html?source=mlt zabrałem się za montaż i tutaj zonk :verymad: suport nie chce się wkręcić w mufę :verymad: zmierzyłem suwmiarką średnice mufy i średnicę suportu i wyszło mi, że gwint suportu jest ok 1mm szerszy niż gwint w mufie :icon_confused: wcześniej wkręcałem takie same suporty do dwóch innych ram, do Duncona Pitbulla i do ramy Scotta i weszło odrazu. Teraz mam ramę Krossa level 4 i nie pasuje. Nie jest tak, że to wszystko mam standardowe rozmiary muf i gwintów suportu?

• Mod Team
Napisano

A masz inny jakiś pod ręką by spróbować ? jak by co to do rowerowego na gwintowanie mufy, lecz nie sadze by w ramie był gwint nie taki jak trzeba ... a wyczyściłeś go dokładnie ?

Napisano

przeczyściłem go standardowo ale jedyne co mnie zaintrygowało od razu po zobaczeniu ramy to to, że mufa jest od środka czarna. zawsze mufy miałem srebrne, tzn w kolorze aluminium. rama krossa jest czerwono czarna i pomyślałem sobie, że może pojechali po całości farbą i zamalowali też mufę od środka :/ ale czy była by to aż taka różnica w rozmiarach przez farbę na gwincie? nie wygląda żeby to była jakaś straszna warstwa

Napisano

rama nówka, dopiero wyjęta z kartonu. Sprubuję machnąć gwint mufy rozpuszczalnikiem i szczotką do zembów, potem szmatką do suchego, Jak to nie pomoże to bez serwisu sie nie obejdzie :icon_confused:

Napisano

Co dla Ciebie oznacza standardowo?

Dla mnie szczególnie jeżeli w mufie jest farba oznacza, że trzeba przejechać gwintownikiem oraz wyrównać powierzchnie boczne bo pamiętaj, że tam też nie może być farby. 

Napisano

dobra problem rozwiązany, przejechałem po gwincie mufy szczotą druciakiem, potem szczotką do zembów z benzyną ekstrakcyjną, potem do suchego szmatką, nałożyłem smaru, przyłożyłem na początku troche siły i poszło gładko, suport siedzi. Trochę opiłków plus "dziewiczy" gwint i był problem. W każdym razie jeśli ktoś miałby kiedyś podobnego zgryza wystarczy pożądnie przeczyścić i z użyciem rozsądnej siły rozdziewiczy nowy gwint :teehee:

Napisano

Tak myślałem, że taka operacja może pomóc. Gwintowanie to już ostateczna ostateczność. Jeszcze gdyby nawet to nie podziałało można użyć papieru ściernego do tej farby, albo rozpuszczalnika. Z tym rozpuszczalnikiem to bardzo ostrożnie, bo możemy pozbawić się farby nie tylko w środku mufy. :D Wreszcie ktoś kto po rozwiązaniu problemu napisze jeszcze o tym na forum.

Napisano

Jeżeli tam już jest gwint, ale zamalowany tylko, jak to będzie wyglądać po ponownym gwintowaniu? Trochę nie wierzę w ta metodę gwintowania czegoś co już jest nagwintowane.

• Mod Team
Napisano

Widać ze nigdy niczego nie gwintował :D gwintownik usunie wszystkie zbędne rzeczy z gwintu a jego nie ruszy, lub poprawi tam gdzie będzie trzeba :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...