Skocz do zawartości

[Siodełko] Z polskiej firmy, lub wyprodukowane w Polsce?

Mask

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

są jakieś damskie siodełka zrobione przez polską firmę, albo chociaż przez nią sygnowane lub wytworzone w fabryce w Polsce?

Chodzi o ideologiczny wybór (wspieranie swoich), który jednocześnie będzie dobry na trasie crossowej (70% miasto, 30% las).

Napisano

W Polsce nikt nie produkuje siodełek. W Polsce są tylko Polskie krowy holenderki, Polskie konie arabskie i Polskie pierogi ruskie :) .

• 2 tygodnie później...
Napisano

Może się jeszcze komuś przyda. O ile się nie mylę, to polskie siodełka robią też firmy:

Velo, Northtec i Arkus & Romet.

Nie wiem jak z ich jakością, gdyż wybór ze względu na totalny brak czasu odłożony został na bliżej niesprecyzowaną przyszłośc.

Napisano

Velo to raczej wielki tajwański producent siodeł (oferuje produkty z logo różnych firm). 

Wycofuję się więc. Tak się kończy niesprawdzenie informacji do końca :)

To jest siodło polskiej firmy, nie produkcji polskiej. Kands, jak pewnie 99% producentów robi na dalekim wschodzie.

Zaś Northec i Arkus&Romet zamawiają sprzęt z własnym logiem u zewnętrznych firm.

Czymś sie więc różnią Northtec i Arkus & Romet od Kansa?

Wygląda więc, że faktycznie zostaje tylko to Abi.

Tu masz rodzimą produkcję: http://www.abi.com.pl/siodlo.php

Przejrzałem raptem kilka modeli i te, które znalazłem do kupienia wydają się podejrzanie tanie. Albo nie warto ich kupować, albo totalnie nikt o nich nie słyszał, więc i cena bardzo konkurencyjna.

Napisano

Serio chcesz przy wyborze siodełka - jednej z najbardziej indywidualnych i trudnych do dobrania części w rowerze - się sugerować tak nieistotna kwestia jak kraj produkcji ? W dodatku w kraju w którym tej produkcji nie ma ? Rozumiem popieranie polskiej produkcji ale w rym przypadku nie ma najmniejszego sensu. Dobierz siodełko które Ci pasuje - to wcale nie jest trywialne...

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4

Napisano

Serio chcesz przy wyborze siodełka - jednej z najbardziej indywidualnych i trudnych do dobrania części w rowerze - się sugerować tak nieistotna kwestia jak kraj produkcji ? W dodatku w kraju w którym tej produkcji nie ma ? Rozumiem popieranie polskiej produkcji ale w rym przypadku nie ma najmniejszego sensu. Dobierz siodełko które Ci pasuje - to wcale nie jest trywialne...

To siodełko dla dziewczyny, a nie dla mnie, ale tak - chcielibyśmy spróbować kupić polskie. Wiem jak trudno jest dobrać siodełko, ale jest ich na rynku tak wiele, że może się uda. Tym bardziej, że jak się okazuje jest polska firma robiąca siodełka (API zalinkowana kilka postów wyżej). Jest z Legionowa, które jest blisko mnie, więc w wolniejszej chwili zamierzamy się tam przejechać i przymierzyć kilka modeli. Jeśli się uda, to będzie super, a jak nie, to zaczniemy szukać wśród firm, które przynajmniej są sygnowane polską firmą (vide: Kands). Jest z tym trochę więcej zachodu, niż z pojechaniem do najbliższego sklepu i mierzeniem, ale cóż - takie zboczenie, żeby w miarę możliwości popierać swoich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...