Skocz do zawartości

[Spinka] Rozpięcie Łańcucha

ziomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Punktaka nie mam w domu,brat wozi w samochodzie a go nie ma... łańcuch mam w rowerze więc ciężko mocniej walnąć .

Napisano

kolego, zamiast rozkminiać temat w tym samym czasie zdążyłbyś kupić w rowerowym skuwacz, rozkuć łańcuch, zrobić z nim to co chciałeś zrobić, zakuć łańcuch, zapomnieć o temacie, zapomnieć o tym forum.... bez sensu :)

Napisano

To zmienia postać rzeczy ale:

primo - masz niepowtarzalną okazję zorganizować wycieczkę pt. "w poszukiwaniu rowerowego" jeśli oczywiście stan roweru tudzież łańcucha na to pozwalają - można połączyć przyjemne z pożytecznym - chociaż o tej godzinie to i tak musztarda po obiedzie :)

secundo - masz nauczkę na przyszłość. Są pewne podstawowe narzędzia, które powinno się zawsze mieć przy sobie :)

tertio - pozostają zawsze serwisy aukcyjne, sklepy internetowe i szybkie przesyłki kurierskie - gdybyś zamówił wczoraj to może udało by się go już dzisiaj mieć :)

reasumując wszystkie możliwości rozkucia łańcucha zostały powyżej podane, teraz od Ciebie zależy co z tym zrobisz.

• Mod Team
Napisano

koleś jestem na wakacjach na wsi

jesteś na wsi i nie ma tam podstawowych  narzędzi typu imadło, młotek, punktak itp ... to co to za wieś ? :D

Napisano

jesteś na wsi i nie ma tam podstawowych  narzędzi typu imadło, młotek, punktak itp ... to co to za wieś ?

sam mieszkam na wsi i pozwolę sobie zauważyć, że nie widzę tutaj związku przyczynowo-skutkowego! nie mam imadła i punktaka i nie znam nikogo kto by miał... ale za to mam 4 serwisy rowerowe i dwa sklepy (w sensie rowerowe)... zatem proszę mi tutaj nie uogólniać! ;)

p.s. najmocniej przepraszam za cytowanie postu poprzedzającego ale chciałem aby korelacja byłą dobrze widoczna ;)

Napisano

Ja byłem w podobnej sytuacji chciałem zdjąć  łańcuch a nie miałem skuwacza i nie miałem spinki, więc wziąłem delikatny śrubokręt najlepiej płaski i delikatnie pomiędzy ogniwa i próbowałem delikatnie rozginać na boki i się udało ogniwo było całe, blaszka z jednej strony bez problemu zeskoczyła potem wymyłem łańcuch i tą rozgiętą blaszkę rozprostowałem młotkiem na kowadle czy imadle nie pamiętam już i potem wystarczyła krótka rurka taka aby średnica była o 1 czy 2 mm szersza od pinu. Na początku bardzo delikatnie na jeden pin uderzałem młotkiem potem w druga po tej samej stronie i kiedy wiedziałem że już się w miarę trzyma blaszka pinów to wtedy młotkiem dobiłem do końca i potem rozklepałem pin metalowym szpikulcem i było idealnie . Jeśli mi sie uda to wieczorem zrobię zdjęcie jak to zrobiłem i będziesz wiedział :)

• Mod Team
Napisano

sam mieszkam na wsi i pozwolę sobie zauważyć, że nie widzę tutaj związku przyczynowo-skutkowego! nie mam imadła i punktaka i nie znam nikogo kto by miał...

No tak ja jestem ze wschodu gdzie na wsi są gospodarstwa, maszyny etc. wiec i sprzętu jest pod dostatkiem :P

Napisano

sprzętu miałem pod dostatkiem dopóki brat nie wziął wszystkiego do samochodu i zostało mi parę kluczy. 

Napisano

Spróbuj tak jak ci mówię może się uda, jestem mechanikiem i lubie majsterkować i jeśli delikatnie zrobisz to się uda, a gdy będziesz miał dostęp do sklepu rowerowego to kup sobie maszynkę i po problemie :) A młotek punktak i wybijak się przydają, wiem z doświadczenia ;)

Napisano

Tak się zastanawiam w jakim celu chcesz zdjąć ten łańcuch w sytuacji raczej trudnej czyli bez skuwacza i narzędzi?? To taka nagląca sprawa, że nie może poczekać??

Napisano

żeby wsadzić nie rozpięty łańcuch w przerzutkę muszę ją rozkręcać 

Mozesz jeszcze ja przeciac szlifierka katowa... Probowales sie jej przyjrzec ?

Napisano

Przerzutkę rozkręciłem wsadziłem łańcuch jest ok lecz jak wcześniej tak i teraz nie chce wejść bieg 1 i 2 :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...