ziomoc Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 Punktaka nie mam w domu,brat wozi w samochodzie a go nie ma... łańcuch mam w rowerze więc ciężko mocniej walnąć .
Piehursson Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 kolego, zamiast rozkminiać temat w tym samym czasie zdążyłbyś kupić w rowerowym skuwacz, rozkuć łańcuch, zrobić z nim to co chciałeś zrobić, zakuć łańcuch, zapomnieć o temacie, zapomnieć o tym forum.... bez sensu
ziomoc Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 koleś jestem na wakacjach na wsi i w okolicy 30 km nie ma żadnego rowerowego ...
Piehursson Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 To zmienia postać rzeczy ale: primo - masz niepowtarzalną okazję zorganizować wycieczkę pt. "w poszukiwaniu rowerowego" jeśli oczywiście stan roweru tudzież łańcucha na to pozwalają - można połączyć przyjemne z pożytecznym - chociaż o tej godzinie to i tak musztarda po obiedzie secundo - masz nauczkę na przyszłość. Są pewne podstawowe narzędzia, które powinno się zawsze mieć przy sobie tertio - pozostają zawsze serwisy aukcyjne, sklepy internetowe i szybkie przesyłki kurierskie - gdybyś zamówił wczoraj to może udało by się go już dzisiaj mieć reasumując wszystkie możliwości rozkucia łańcucha zostały powyżej podane, teraz od Ciebie zależy co z tym zrobisz.
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 koleś jestem na wakacjach na wsi jesteś na wsi i nie ma tam podstawowych narzędzi typu imadło, młotek, punktak itp ... to co to za wieś ?
Piehursson Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 jesteś na wsi i nie ma tam podstawowych narzędzi typu imadło, młotek, punktak itp ... to co to za wieś ? sam mieszkam na wsi i pozwolę sobie zauważyć, że nie widzę tutaj związku przyczynowo-skutkowego! nie mam imadła i punktaka i nie znam nikogo kto by miał... ale za to mam 4 serwisy rowerowe i dwa sklepy (w sensie rowerowe)... zatem proszę mi tutaj nie uogólniać! p.s. najmocniej przepraszam za cytowanie postu poprzedzającego ale chciałem aby korelacja byłą dobrze widoczna
marlotnik Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Ja byłem w podobnej sytuacji chciałem zdjąć łańcuch a nie miałem skuwacza i nie miałem spinki, więc wziąłem delikatny śrubokręt najlepiej płaski i delikatnie pomiędzy ogniwa i próbowałem delikatnie rozginać na boki i się udało ogniwo było całe, blaszka z jednej strony bez problemu zeskoczyła potem wymyłem łańcuch i tą rozgiętą blaszkę rozprostowałem młotkiem na kowadle czy imadle nie pamiętam już i potem wystarczyła krótka rurka taka aby średnica była o 1 czy 2 mm szersza od pinu. Na początku bardzo delikatnie na jeden pin uderzałem młotkiem potem w druga po tej samej stronie i kiedy wiedziałem że już się w miarę trzyma blaszka pinów to wtedy młotkiem dobiłem do końca i potem rozklepałem pin metalowym szpikulcem i było idealnie . Jeśli mi sie uda to wieczorem zrobię zdjęcie jak to zrobiłem i będziesz wiedział
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 sam mieszkam na wsi i pozwolę sobie zauważyć, że nie widzę tutaj związku przyczynowo-skutkowego! nie mam imadła i punktaka i nie znam nikogo kto by miał... No tak ja jestem ze wschodu gdzie na wsi są gospodarstwa, maszyny etc. wiec i sprzętu jest pod dostatkiem
ziomoc Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 sprzętu miałem pod dostatkiem dopóki brat nie wziął wszystkiego do samochodu i zostało mi parę kluczy.
marlotnik Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Spróbuj tak jak ci mówię może się uda, jestem mechanikiem i lubie majsterkować i jeśli delikatnie zrobisz to się uda, a gdy będziesz miał dostęp do sklepu rowerowego to kup sobie maszynkę i po problemie A młotek punktak i wybijak się przydają, wiem z doświadczenia
beskid Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Tak się zastanawiam w jakim celu chcesz zdjąć ten łańcuch w sytuacji raczej trudnej czyli bez skuwacza i narzędzi?? To taka nagląca sprawa, że nie może poczekać??
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Ja tam bym wywalił zbędne ogniwo i zastąpił je spinka
Hanzo Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Dwa dni i dwie strony dyskusji. Nie mogłeś się zapytać: "Jak wymienić przerzutkę bez zdejmowania łańcucha"?
Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2013 No istnieje możliwość ze ma zanitowaną
ziomoc Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Napisano 15 Sierpnia 2013 żeby wsadzić nie rozpięty łańcuch w przerzutkę muszę ją rozkręcać
kzielu Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 żeby wsadzić nie rozpięty łańcuch w przerzutkę muszę ją rozkręcać Mozesz jeszcze ja przeciac szlifierka katowa... Probowales sie jej przyjrzec ?
ziomoc Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Napisano 15 Sierpnia 2013 Przerzutkę rozkręciłem wsadziłem łańcuch jest ok lecz jak wcześniej tak i teraz nie chce wejść bieg 1 i 2 :/
Terrqge Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Widocznie należy ją wyregulować. Na forum w dziale FAQ masz poradnik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.