ziomoc Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam Nie mogę znaleźć spinki w łańcuchy może powie mi ktoś jak ją rozpoznać ??Mam łańcuch firmy KMC.
Piehursson Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 są różne rodzaje spinek: https://www.google.pl/search?q=spinka+%C5%82a%C5%84cucha&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=_R4KUqGcMoK2PdTugOAE&biw=1280&bih=853&sei=Ah8KUpGeAYLTOYfVgMAE w ciągu sekundy mogłeś sam to sprawdzić jeśli nie potrafisz jej znaleźć to jest duże prawdopodobieństwo, że jej po prostu nie masz i musisz użyć skuwacza aby zdjąć łańcuch
kamfan Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Nie mogę znaleźć spinki w łańcuchy A może jej w ogóle nie masz?
ziomoc Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 Patrzyłem jeszcze raz i jednak spinki nie ma ;/ A da się inaczej zdjąć niż kuwaczem
kzielu Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Patrzyłem jeszcze raz i jednak spinki nie ma ;/ A da się inaczej zdjąć niż kuwaczem Jezeli chcesz po prostu zdjac, to mozesz przepilowac / przeciac...
Piehursson Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 podkładka+młotek+wybijak raczej nie polecam sposobu podanego przez kolegę wyżej jeśli chcesz założyć łańcuch z powrotem wtedy i tak musisz jakoś wybić sworzeń i poskładać to do kupy poza tym - koszt zakupu skuwacza= ~20zł a przyda się nie raz
ziomoc Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 a możesz mi powiedzieć jak to mam zrb?
Mod Team Puklus Napisano 13 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 13 Sierpnia 2013 Jezeli chcesz po prostu zdjac, to mozesz przepilowac / przeciac... Można także załozyć ładunek kumulacyjny albo położyć pod pociąg ... jednak najłatwiej będzie młotkiem i punktakiem
ziomoc Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 Dre23- nie mam skuwacza... a jeśli ktoś nie ma punktaka -,-?
nemo2009 Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 nie mam skuwacza... a jeśli ktoś nie ma punktaka -,-? W takim układzie odwiedzamy serwis rowerowy,wymiana łańcucha to koszt 5-10 zł polskich.
jasinski21444 Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Kup skuwacz koszt od 8zł w góre a przyda sie nie raz
Mod Team Puklus Napisano 13 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 13 Sierpnia 2013 Jak ktoś nie ma punktaka to może uzyć np gwoździa
nemo2009 Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 ktoś nie ma punktaka Wielu ludzi,szczególnie młodych,nie wie co zacz.
ziomoc Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 wiem co to punktak, próbowałem gwoździem ale ześlizguje się.
nemo2009 Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 próbowałem gwoździem ale ześlizguje się. Spiłuj trochę czubek,dopasuj grubość gwożdzia do wielkości oczek łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Heh najpierw z młota tak by ruszyć sworzeń, później tłuc czymś najlepiej twardym i o średnicy nie większej od sworznia. Oczywiście z młota jeżeli jest nakrętka pod ogniwem tylko wybij w odpowiednim miejscu bo będzie lipa Taaaa ale jak kto w życiu młotka w ręce nie miał lepiej wydać 20zł na skuwacz ... nie tych za 8 nie polecam.
ugupu Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Można także załozyć ładunek kumulacyjny albo położyć pod pociąg ... jednak najłatwiej będzie młotkiem i punktakiem Kolego Puklus, to była z Twojej strony zupełnie niepotrzebna złośliwość. Nie mogłeś pomóc koledze? A sposób z balonikiem? Trzeba włożyć balonik pomiędzy ogniwa i podłączyć pod kompresor! Po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia balonik rozepchnie ogniwko i rozłączy je. Kolego Puklus, ładnie to być takim samolubem i nie dzielić się z innymi dobrymi rozwiązaniami?
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Kolego Puklus, to była z Twojej strony zupełnie niepotrzebna złośliwość. Wcale nie, próbowałeś kiedyś przepiłować łąńcuch ?? to bardzo trudne ręcznie ładunkiem będzie szybciej A tak na poważnie to nikt rozsądny nie proponuje piłowanie łańcucha ... Natomiast podałem metodę z czasów jak o skuwaczu nie słyszano, bo nie jeden łańcuch przez me ręce sie przewinął i rozkucie jest łatwe, gorzej z powrotem.
kzielu Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 A tak na poważnie to nikt rozsądny nie proponuje piłowanie łańcucha ... Natomiast podałem metodę z czasów jak o skuwaczu nie słyszano, bo nie jeden łańcuch przez me ręce sie przewinął i rozkucie jest łatwe, gorzej z powrotem. Jakie było pytanie taka odpowiedz - jak komuś żal kilku groszy na skuwacz który warto mieć tak czy inaczej, to zostają takie metody... Cały wątek lekko bez sensu przecież jest... Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Wątek nie jest bez sensu, wiadomo że narzędzia ułatwiają zadania a automatyka jeszcze bardziej tylko że ludzie po tym są bardziej leniwi i głupi ze tak powiem. Ja przez naście lat radziłem sobie bez skuwacza i nie posiadam go nadal. Jak ktoś także go nie posiada to tu sie dowiedział jak można rozkuć łańcuch i wcale nie potrzeba do tego specjalnej maszyny tylko narzędzia rodem w epoki kamienia łupanego A skuwacz ewentualnie mógł bym nabyć jadąc w bardzo daleką trasę, bo będzie lżejszy od młotka
ugupu Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Wiem przecież. Ale my byliśmy chyba bardziej kreatywni. 3m się.
Sagitt77 Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Zależy w jakim celu chcesz zdjąć łańcuch. Jeśli do wyrzucenia to możesz przeciąć kombinerkami. Nawet da się potem znowu założyć ale będzie krótszy o jedno ogniwo. Najlepiej jednak mieć skuwacz. Dostaniesz w każdym rowerowym.
marlotnik Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Wiadomo, że skuwaczem idzie najłatwiej przeprowadzic operację, ja np. ostatnio chcąc skrócić łańcuch 0 2 ogniwa użyłem kowadełka nakrętkę troszeczkę większą od ogniwa punktak albo wybijak lub gwóżdż i raz uderzyć mocno żeby zaznaczyć a potem uderzać z taką siłą żeby wybić Nieraz sięto robiło i wcale maszynka nie potrzebna jest Bo to robi się raz na jakiś czas No jak łańcuch do kosza idzie to można szlifierką kątową lub piłką ostra do metalu Różne są metody
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.