Skocz do zawartości

[Spinka] Rozpięcie Łańcucha

ziomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Nie mogę znaleźć spinki w łańcuchy  może powie mi ktoś jak ją rozpoznać ??Mam łańcuch firmy KMC.

Napisano

są różne rodzaje spinek: https://www.google.pl/search?q=spinka+%C5%82a%C5%84cucha&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=_R4KUqGcMoK2PdTugOAE&biw=1280&bih=853&sei=Ah8KUpGeAYLTOYfVgMAE

w ciągu sekundy mogłeś sam to sprawdzić

jeśli nie potrafisz jej znaleźć to jest duże prawdopodobieństwo, że jej po prostu nie masz i musisz użyć skuwacza aby zdjąć łańcuch

Napisano

Patrzyłem jeszcze raz i jednak spinki nie ma ;/ A da się inaczej zdjąć niż kuwaczem 

Jezeli chcesz po prostu zdjac, to mozesz przepilowac / przeciac...

Napisano

podkładka+młotek+wybijak

raczej nie polecam sposobu podanego przez kolegę wyżej jeśli chcesz założyć łańcuch z powrotem ;) wtedy i tak musisz jakoś wybić sworzeń i poskładać to do kupy

poza tym - koszt zakupu skuwacza= ~20zł a przyda się nie raz

• Mod Team
Napisano

Jezeli chcesz po prostu zdjac, to mozesz przepilowac / przeciac...

Można także załozyć ładunek kumulacyjny albo położyć pod pociąg ... jednak najłatwiej będzie młotkiem i punktakiem :P

• Mod Team
Napisano

Heh najpierw z młota tak by ruszyć sworzeń, później tłuc czymś najlepiej twardym i o średnicy nie większej od sworznia. Oczywiście z młota jeżeli jest nakrętka pod ogniwem :P tylko wybij w odpowiednim miejscu bo będzie lipa :P

Taaaa ale jak kto w życiu młotka w ręce nie miał lepiej wydać 20zł na skuwacz ... nie tych za 8 nie polecam.

Napisano

Można także załozyć ładunek kumulacyjny albo położyć pod pociąg ... jednak najłatwiej będzie młotkiem i punktakiem :P

Kolego Puklus, to była z Twojej strony zupełnie niepotrzebna złośliwość. Nie mogłeś pomóc koledze? A sposób z balonikiem? Trzeba włożyć balonik pomiędzy ogniwa i podłączyć pod kompresor! Po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia balonik rozepchnie ogniwko i rozłączy je. Kolego Puklus, ładnie to być takim samolubem i nie dzielić się z innymi dobrymi rozwiązaniami? :thumbsup:

• Mod Team
Napisano

Kolego Puklus, to była z Twojej strony zupełnie niepotrzebna złośliwość.

Wcale nie, próbowałeś kiedyś przepiłować łąńcuch ?? to bardzo trudne ręcznie :P ładunkiem będzie szybciej :P

A tak na poważnie to nikt rozsądny nie proponuje piłowanie łańcucha ... Natomiast podałem metodę z czasów jak o skuwaczu nie słyszano, bo nie jeden łańcuch przez me ręce sie przewinął i rozkucie jest łatwe, gorzej z powrotem. 

Napisano

A tak na poważnie to nikt rozsądny nie proponuje piłowanie łańcucha ... Natomiast podałem metodę z czasów jak o skuwaczu nie słyszano, bo nie jeden łańcuch przez me ręce sie przewinął i rozkucie jest łatwe, gorzej z powrotem.

Jakie było pytanie taka odpowiedz - jak komuś żal kilku groszy na skuwacz który warto mieć tak czy inaczej, to zostają takie metody...

Cały wątek lekko bez sensu przecież jest...

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4

• Mod Team
Napisano

Wątek nie jest bez sensu, wiadomo że narzędzia ułatwiają zadania a automatyka jeszcze bardziej tylko że ludzie po tym są bardziej leniwi i głupi ze tak powiem. Ja przez naście lat radziłem sobie bez skuwacza i nie posiadam go nadal. Jak ktoś także go nie posiada to tu sie dowiedział jak można rozkuć łańcuch i wcale nie potrzeba do tego specjalnej maszyny tylko narzędzia rodem w epoki kamienia łupanego :P

A skuwacz ewentualnie mógł bym nabyć jadąc w bardzo daleką trasę, bo będzie lżejszy od młotka :P

Napisano

Zależy w jakim celu chcesz zdjąć łańcuch. Jeśli do wyrzucenia to możesz przeciąć kombinerkami. Nawet da się potem znowu założyć ale będzie krótszy o jedno ogniwo. Najlepiej jednak mieć skuwacz. Dostaniesz w każdym rowerowym.

Napisano

Wiadomo, że skuwaczem idzie najłatwiej przeprowadzic operację, ja np. ostatnio chcąc skrócić łańcuch 0 2 ogniwa użyłem kowadełka nakrętkę troszeczkę większą od ogniwa punktak albo wybijak lub gwóżdż i raz uderzyć mocno żeby zaznaczyć a potem uderzać z taką siłą żeby wybić :) Nieraz sięto robiło i wcale maszynka nie potrzebna jest :) Bo to robi się raz na jakiś czas :)

No jak łańcuch do kosza idzie to można szlifierką kątową lub piłką ostra do metalu :) Różne są metody :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...