Skocz do zawartości

[zębatka] gdzie dostanę zębatkę 31T

Manieczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przyszedł czas wymienić napęd w rowerze bo zębatki straszą jak rekin w Szczęki II. Póki co mam z przodu wielki niczym słońce blat dartmoor (nawet żółty !) 36T a z tyłu 13t. (Piasta NS Coaster z redukcją na Single speed) z przodu truvativ z mocowaniem mtb na 4 śrubki. 

Widziałem zębatki na tył 11T, niby jest ostatnia na kasecie, ale czy można ją włożyć w środek? 

http://allegro.pl/zebatka-kasety-8rz-tri-diamond-11t-11z-hn-35991-i3460220566.html [czy tej tulejce dystansowej nie będą podkładki przeszkadzać]

Do 11T z tyłu baardzo by mi pasował blat 31 T bo szukam czegoś ciut cięższego od tego co mam teraz. Ale czy takie istnieją gdziekolwiek? Czy ewentualnie była by duża różnica w 32/11 ? (przeskok z 2,76 do 2,9)

Jeśli tak się nie da to zdecyduje się na optymalne 34/12, ale chciałem maksymalnie zminimalizować ilość tych zębów skoro już napęd wymieniam.(i całe 25 g różnicy + łańcuch łoooo!:D )

Napisano

Skoro zwykły bębenek, to 11 nie włożysz głębiej.

Korba także zwykła (104mm BCD), więc 32 to minimum. Co prawda da się dostać mniejsze (30 i 31), ale po pierwsze kosztują sproo, a po drugie nie do każdej korby pasują bez drobnych przeróbek.

Napisano

Przecież 34/12 = 2,83 to jest to samo co 31/11 = 2,82 :)

Dodatkowo nie masz problemów z szukaniem nieistniejących (w seryjnej produkcji) zębatek 31T, a napęd teoretycznie powinien się wolniej zużywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...